revista presei 10 martie

2010/03/10

Hotnews: Rusia, gaze naturale si arte martiale: Colegul de antrenament la judo al lui Putin vrea sa preia furnizorul de conducte pentru Gazprom

Un fost coleg de antrenament la judo al premierului rus Vladimir Putin se pregateste sa cumpere 26% din capitalul furnizorului de tevi si conducte SETP, al carui principal client este Gazprom, relateaza Vedemosti.ru. Interesant este ca fratele lui Boris, Arkadie Rotenberg – partenerul de antrenament al lui Putin – a cumparat, prin intermediul grupului pe care-l patroneaza, Stroigazmontaj, cinci dezvoltatori care participa la realizarea proiectului Nord Stream, a gazoductului olimpic Djujba – Soci si a altor obiective importante.
Cei doi frati, scrie Vedomosti, se bucura de o pozitie speciala la Gazprom, beneficiind de contracte atat pentru tevi si conducte, cat si pentru santiere.

In 1960, mentioneaza cotidianul citat, Putin si fratii Rotenberg au urmat impreuna cursuri de judo. Prietenia lor nu s-a stins nici in ziua de astazi.

Arkadie este director general al clubului de judo Iavara-Neva, al carui presedinte de onoare este nimeni altul decat premierul Putin.

ziare.com: Vlad Pavlovschi, sef la Nabucco Romania

Vlad Pavlovschi a fost numit director general al Nabucco Gas Pipeline Romania SRL, dupa ce anterior detinuse functia de director al departamentului de proiectare si cercetare in cadrul transportatorului national de gaze Transgaz.

“In acest an, ne vom ocupa cu obtinerea autorizatiilor de constructie, intrucat in 2011 se intentioneaza demararea constructiei gazoductului Nabucco”, a declarat Vlad Pavlovschi.

De asemenea, companiei i-a fost aprobata o majorare a capitalului social cu 11.262 lei (2.671 euro), pana la 36.032 lei (9.065 euro). Pavlovschi a mai mentionat ca, pana la sfarsitul acestui an, capitalul social al societatii ar putea fi majorat pana la 100.000-200.000 euro.

Nabucco Gas Pipeline Romania are ca obiect de activitate gestionarea si supervizarea proiectarii gazoductului Nabucco pe teritoriul Romaniei, asociatul sau unic fiind Nabucco Gas Pipeline International GmbH din Austria.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care sa transporte anual pana la 31 miliarde metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala in special spre Uniunea Europeana, ca alternativa la importul din Rusia.

Nabucco, proiect lansat in 2002, ar urma sa intre in functiune in 2014, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale. Nabucco este contracarat si de eforturile Federatiei Ruse de a construi, la randul sau, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Adevarul: Era petrolului ieftin a apus. Trăiască gazele!

Agenţia Internaţională pentru Energie estimează că declinul petrolului va începe la orizontul anilor 2020

Agenţia Internaţională pentru Energie estimează că declinul petrolului va începe la orizontul anilor 2020

Preţul petrolului va continua să crească în următorii ani, întrucât zăcămintele existente nu vor putea acoperi cererea globală, se arată într-un raport al Erste Group. Analiştii apreciază gazele neconvenţionale ca fiind cea mai interesantă oportunitate de investiţii în sectorul energetic.

Preţul scăzut al petrolului înregistrat pe parcursul anului trecut, ca urmare a scăderii cererii provocate de criza financiară, a dus la abandonarea unor investiţii în valoare de aproape 100 de miliarde de dolari în domeniu, se arată într-un raport al Erste Group. Astfel că piaţa petrolieră s-ar putea confrunta cu o ofertă extrem de mică în următorii ani, când cererea îşi va
reveni.

„Există riscul unei alte crize a petrolului în momentul în care cererea va depăşi oferta, în jurul anului 2014 sau 2015. Nu vor mai exista petrol şi gaze suficiente la mijlocul următorului deceniu”, spune Christoph de Margerie, CEO al gigantului francez Total, citat în raportul grupului financiar. Mai mult, Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) susţine că în 2020 va fi atins punctul maxim al erei petrolului, după care va începe declinul. AIE a ajuns la concluzia că, dacă cererea se dezvoltă la fel ca până acum, până în 2030 ar trebui să fie descoperite noi resurse de circa 40 de milioane de barili pe zi, adică de patru ori producţia actuală a Arabiei Saudite, pentru a putea evita un şoc al preţurilor pe termen lung.

Viitorul energetic

Ce va lua locul petrolului? AIE preconizează o creştere cu 71% până în 2030 a producţiei de gaze neconvenţionale (precum gazul de şist, metanul din straturi de cărbune, zăcămintele din terenuri nisipoase).

„Chiar dacă gazele naturale nu vor putea suplini scăderea producţiei de petrol, gazul de şist ar trebui să joace un rol tot mai important, în special în SUA şi în Europa”, mai spun experţii Erste, arătând că SUA devin independente din punct de vedere energetic aproape peste noapte datorită gazului de şist. Pentru Europa, exploatarea acestora ar reduce dependenţa de Rusia, care în prezent asigură un sfert din gazele naturale ale europenilor. Prin urmare, analiştii grupului austriac se aşteaptă la activităţi intense de explorare şi achiziţii în Polonia şi Ucraina.

„Din acest motiv, considerăm gazele neconvenţionale – în special gazul de şist – ca fiind cea mai interesantă oportunitate de investiţii în sectorul energetic”, recomandă Ronald Stöferle, analist materii prime în cadrul Erste Group.

Echilibru în 2010

Pentru acest an, experţii estimează un echilibru al cotaţiilor petroliere, chiar dacă barilul ar putea atinge din nou punctul „magic” de 100 de dolari în primele şase luni. „Ne aşteptăm la o inversare a tendinţei pentru a doua jumătate a anului, când preţul ar trebui să scadă în jurul sumei de 60 de dolari sau chiar sub această valoare. Astfel, preconizăm un preţ mediu de 72 de dolari pe baril în 2010″, a mai arătat Stöferle.

Resursele de ţiţei din România, pe sfârşite

Şi resursele de hidrocarburi din România sunt pe sfârşite. Rezervele de ţiţei de aproape 70 de milioane de tone sunt suficiente pentru următorii 11 ani, la nivelul actual al consumului. Totodată, cele circa 150 de miliarde de metri cubi de gaze naturale vor mai putea fi exploatate timp de încă 12 ani.

Romania Libera: Boc: Este si un scenariu ca statul roman sa ajunga din nou majoritar la rafinaria Petromidia

Guvernul se bazeaza pe sumele din datoria Rompetrol ca sursa de venituri la bugetul de stat, dar este si un scenariu in care statul roman ar putea ajunge din nou actionar majoritar la rafinaria Petromidia, a declarat, marti seara, premierul Emil Boc, citat deMediafax.
Intrebat, la OTV, daca statul va incasa in acest an banii in contul datoriilor Petromidia, Boc a aratat ca mizeaza pe acest lucru.
“Pe procedurile judiciare aferente, evident, se va aplica legea, in functie de ce spune legea”, a afirmat Boc.
Intrebat totodata daca Guvernul se bazeaza pe acesti bani la buget, premierul a raspuns afirmativ, aratand ca suma este prevazuta conform legii si angajamentelor anterioare.

Solicitat sa explice ce vor face autoritatile daca nu primesc acesti bani si daca este posibil ca rafinaria sa reintre in proprietatea statului, seful Guvernului a aratat ca exista si un astfel de scenariu. “Bun, am inteles ca este si un scenariu ca statul roman ar putea ajunge majoritar din nou la acea  rafinarie, dar aici trebuie respectata procedura legala, atat si nimic mai mult”, a spus Boc.

Proiectul programului de convergenta pentru perioada 2009-2012, obtinut si prezentat vineri de MEDIAFAX, releva ca Guvernul ar putea incasa doar jumatate din datoria Rompetrol de 2,4 miliarde de lei si scadenta in luna septembrie, din cauza lipsei de lichiditati a companiei.

Grupul Rompetrol trebuie sa ramburseze de 2,4 miliarde de lei (0,47% din PIB), in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligtiuni de stat din anul 2003.

Rambursarea obligatiunilor Rompetrol a fost luata deja in considerare ca sursa de venituri la buget in 2010 la nivelul datoriei totale de 2,4 miliarde lei (0,47% din PIB), dar Guvernul se asteapta ca suma care va fi incasata sa se ridice la doar jumatate din restanta scadenta in acest an, conform proiectului programului de convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012, redactat in luna februarie 2010.

In documentul  citat, rambursarea sumelor scadente datorate de Rompetrol a fost inclusa in categoria “Riscuri fiscale si bugetare”.  “Scenariul de baza pentru anul 2010 contine o valorificare integrala a obligatiunii Rompetrol in suma de 2,4 miliarde lei, totusi, ca urmare a lipsei de disponibilitati reclamate de companie, sumele incasate ar putea scadea la 1,2 miliarde lei (0,2% din PIB)”, se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.

In octombrie 2003 Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.
Obligatiunile au o perioada de maturitate de sapte ani si vor ajunge la scadenta in luna septembrie a acestui an.

Grupul Rompetrol detine 75,32% din actiunile Rompetrol Rafinare si 51% din titlurile Rompetrol Well Services. The Rompetrol Group este controlat integral de compania KazMunaiGaz, din Kazahstan, care a preluat, in 2007, 75% din Rompetrol, fondat de omul de afaceri Dinu Patriciu, si restul de 25% in iunie 2009.

In iulie 2009, reprezentantii KazMunaiGaz au anuntat ca negociaza cu mai multe banci internationale finantarea datoriilor pe care Rompetrol trebuie sa le plateasca statului roman.

Presedintele Traian Basescu s-a aflat saptamana trecuta in vizita de stat in Kazahstan, unde, intr-o intalnire cu reprezentantii companiilor romane si kazahe care activeaza in domeniul energiei , a reafirmat “necesitatea respectarii angajamentelor si obligatiilor asumate de catre companiile  care activeaza in Romania”.

Programul de convergenta este revizuit in fiecare an si este transmis la Bruxelles dupa aprobarea de catre Guvern.

energia.gr: Gazprom In Talks With Tullow On Namibia’s Gas Field –Sources

In what may be its first move into southern Africa, Russian natural gas monopoly OAO Gazprom (GAZP.RS) is in talks with Anglo-Irish independent oil and gas company Tullow Oil PLC (TLW.LN) to enter the Kudu gas field that lies offshore Namibia, people familiar with the matter told Dow Jones Newswires Tuesday.

People close to both Tullow and Gazprom said that talks are underway, but no deal has been finalized.

One person said, that under the possible deal, Tullow’s stake in the gas field would fall from 70% to 31%, confirming a report in industry publication, Upstream.

Tullow has an operating interest in Production License 001 in the Kudu field, 170 kilometers off the southwest coast of Namibia . The acreage holds an estimated 1.3 trillion cubic feet of recoverable gas reserves.

energia.gr: Gazprom Doubles Gas Imports From Azerbaijan From March 5

Russian gas company OAO Gazprom (GAZP.RS) has doubled its gas imports from Azerbaijan to 5 million cubic meters a day as of March 5, the company said Tuesday.

Earlier this year, Gazprom agreed to buy 1 billion cubic meters from Azerbaijan in 2010–double the planned volume. The company has said it will buy 2 billion cubic meters from the central Asian state in 2011.

The European Union is also trying to secure gas supplies from Azerbaijan for its Nabucco gas pipeline project, which will carry Central Asian gas to Europebypassing Russia .
Gazprom has trained it sights on projects in Africa for some time, and as recently as October signed a deal to develop oil and gas projects in Nigeria .The company also has assets in Libya and Algeria.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter