“Îmi doresc ca agenţia să fie funcţională cât mai curând posibil. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie ca toate aspectele organizatorice (amenajarea sediului, alegerea directorului executiv şi a personalului, desemnarea preşedintelui şi a vicepreşedintelui Consiliului de Administraţie, etc) să se realizeze cât mai repede. În prezent, la Bruxelles eforturile sunt direcţionate prioritar către organizarea Direcţiei de Energie din cadrul Comisiei Europene care se va separa de cea de Transporturi. Sper că până la sfârşitul anului, ACARE să fie 100% funcţională”, a precizat Răzvan Nicolescu.

Acesta a afirmat totodată că multe lucruri depind, în prezent, de Comisia Europeană, dar că şi colegii săi în Consiliul de Administraţie vor ca agenţia europeană să înceapă să lucreze rapid.

“Conform regulamentului după care va funcţiona, noua instituţie va avea atribuţii importante în eliminarea obstacolelor ce stau în calea comerţului transfrontalier de energie electrică şi gaz natural. De exemplu, dacă între Autorităţile de Reglementare din România şi Ungaria există diferenţe în privinţa procedurii în care se face alocarea pe conducta de gaz Arad-Szeged sau perioada pentru care se face alocarea de capacitate, agenţia poate să intervină”, a explicat reprezentantul României la ACARE.

Răzvan Nicolescu a fost ales în Consiliul de Administraţie al ACARE în decembrie 2009 cu un mandat de şase ani. Din august 2008 este responsabil cu activitatea de afaceri publice ale companiei Petrom.

ACARE a fost instituită prin pachetul privind piaţa internă de energie electrică şi gaze naturale, publicat de Comisia Europeană în luna septembrie 2007 şi adoptat de Parlamentul European şi Consiliul UE la jumătatea anului 2009, această structură constituind un mecanism independent de cooperare între autorităţile naţionale de reglementare în domeniul energiei.

Consiliul de Administraţie este alcătuit din 9 membri, dintre care 5 membri sunt numiţi de statele membre, durata mandatului fiind de 6 sau 4 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată. Comisia Europeană şi Parlamentului European au dreptul de a desemna, de asemenea, câte doi membri în acest Consiliu de Administraţie.

russiatoday.com: Lukoil eyes profit in Iraq

Russia’s largest private oil company, Lukoil, has told RT it can make a profit from its huge investment in Iraq.