revista presei 10 decembrie

2009/12/10

Romania Libera: Proiectul Nabucco a fost avizat de Cabinetul Boc

Acordul pentru participarea Romaniei la construirea gazoductului Nabucco a fost aprobat ieri in sedinta de guvern. Transgaz, compania care reprezinta Romania in proiectul Nabucco, va trebui sa scoata din buzunar 1,35 miliarde de euro, bani pe care autoritatile ar urma sa ii recupereze in mai mult de 25 de ani .

Guvernul a avizat ieri, in sedinta saptamanala, acordul international privind proiectul Nabucco, gazoductul care ar urma sa reduca dependenta energetica a Europei de Rusia. Premierul interimar Emil Boc a cerut Secretariatului General al Guvernului ca proiectul de lege sa fie transmis Parlamentului spre dezbatere in regim de urgenta.
Cabinetul interimar Boc poate initia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internationale, dupa ce Parlamentul a modificat legea privind organizarea si functionarea Guvernului.

Costul gazoductului Nabucco este estimat, pana in prezent, la 8,1 miliarde de euro, iar Transgaz, compania care va reprezenta Romania in acest proiect, va trebui sa contribuie la finantarea acestuia cu circa 1,35 miliarde euro, reprezentand cota de participare de 16,67 procente.

Potrivit motivatiei proiectului de lege, Guvernul Romaniei va acorda garantii guvernamentale ce vor acoperi atat partea care revine Transgaz pentru imprumuturile ce vor fi contractate dupa infiintare de Compania Internationala Nabucco (circa 933 milioane euro conform estimarilor actuale), cat si partea aferenta capitalului propriu de aproximativ 417 milioane euro.Analistul economic Aurelian Dochia ne-a explicat ca acordarea de garantii guvernamentale nu inseamna ca banii vor fi luati din vistieria statului, ci faptul ca “Transgaz ia credite

pentru finantarea Nabucco, iar avand aceste garantii le poate contracta mai ieftin”. Pe de alta parte, analistul economic spune ca “in datoria publica sunt trecute si aceste garantii, pentru ca, in cazul in care Transgaz nu da banii, statul este cel care trebuie sa plateasca in locul companiei”.
Lucrarile de constructie urmeaza sa inceapa in 2011, iar inaugurarea conductei este preconizata pentru 2014. Nabucco va avea o lungime totala de aproximativ 3.300 de km si va tranzita cinci tari: Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Gazoductul va traversa Romania pe o portiune de 460 km, cea mai mare

lungime, dupa Turcia. Aurelian Dochia argumenteaza ca “pentru acest proiect costurile estimate au tot crescut, iar Transgaz va fi nevoit sa plateasca 16,67% indiferent de costurile finale ale lucrarii”. Dupa realizarea investitiei, conform motivatiei proiectului de lege, Romania ar urma sa incaseze, pe o perioada de 25 de ani, aproape un miliard de euro ca impozite din activitatile gazoductului.

Hotnews: Guvernul cere Parlamentului adoptarea in regim de urgenta a legii privind ratificarea acordului Nabucco

Chiar daca este interimar, Guvernul Boc a aprobat, miercuri, un proiect de lege. Acesta ratifica acordul intre Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Ungara, Romania si Republica Turcia privind proiectul Nabucco, semnat la Ankara, la 13 iulie 2009. Premierul in exercitiu Emil Boc a cerut Secretariatului General al Guvernului ca proiectul de lege sa fie transmis Parlamentului spre dezbatere in regim de urgenta.

Ca urmare a modificarii recente a Legii de organizare a Guvernului, in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, Executivul poate initia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internationale si proiectele bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat.

Emil Boc considera ca adoptarea legii privind ratificarea acordului privind proiectul Nabucco trebuie facut in regim de urgenta. “Este un proiect foarte important de care depinde securitatea energetica a Europei si a Romaniei”, a declarat Emil Boc.

In proiect sunt implicate sase companii: Transgaz Medias, OMV (Austria – actionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Contributia fiecareia va fi de 16,67% a afirmat premierul adaugand ca valoarea investitiei este estimata la circa 8 miliarde de euro.

La randul sau ministrul economiei, Adriean Videanu, a afirmat ca “ratificarea prin lege este prioritara pentru ca am inceput rezervari pentru capacitati in Azerbaijan, Turkmenistan”.

ziare.com: Ucraina avertizeaza despre posibilitatea unei crize a gazului

Consiliul ucrainean de Securitate Nationala avertizeaza,intr-o analiza publicata pe site-ul institutiei, despre posibilitatea repetarii unei noi crize a gazului, din cauza Rusiei, insa expertii spun ca un conflict similar cu cel de la inceputul anului este putin probabil.

Consiliul ucrainean de Securitate Nationala avertizeaza, intr-o analiza publicata pe site-ul sau, despre posibilitatea unui nou “razboi al gazului” initiat de Rusia “sub un pretext inventat de furt al gazului de catre Ucraina”.

Expertii considera ca este putin probabila repetarea unui conflict similar cu cel de la inceputul anului, insa Rusia va trebui sa faca unele concesii, scrie, miercuri, publicatia rusa Gazeta.

“Expertii straini estimeaza cu o mare probabilitate ca Rusia va fi cea care nu va respecta prevederile contractului de tranzit si se pregateste pentru reducerea livrarilor de gaz catre consumatorii europeni sub un pretext inventat de furt al unor cantitati de gaz de catre Ucraina”, se arata in documentul publicat pe site-ul Consiliului de Securitate, scrie cotidianul rus.

“Scopul acestor actiuni este tendinta Rusiei de a monopoliza definitiv caile de transport a resurselor energetice pe ruta Est-Vest si sa puna sub control politica UE”, avertizeaza Consiliul de Securitate de la Kiev.

In ianuarie 2009, pe fondul divergentelor energetice dintre Rusia si Ucraina, timp de doua saptamani au fost intrerupte livrarile de gaz rusesc catre consumatorii europeni.

“Intarzierile legate de achitarea cantitatilor de gaz (…) pot face Ucraina vinovata de abaterile de la regimul de livrare a gazului catre Europa in fata consumatorilor europeni, ceea ce poate determina Ucraina sa semneze acordul interguvernamental in domeniul energetic in conditii foarte apropiate de cele propuse de Rusia. In consecinta, peste trei sau cinci ani intreprinderile aflate in proprietatea statului, inclusiv sistemul de transport al gazului, ar putea trece sub control strain, in primul rand al Rusiei, in contul amenzilor”, potrivit documentului Consiliului de Securitate de la Kiev.

Expertii spun ca e putin probabila

Expertul rus de la FINAM, Aleksandr Eremin, considera ca este putin probabila repetarea unui nou conflict energetic. Consiliul ucrainean de Securitate este mai degraba afiliat presedintelui si nu premierului, iar presedintele Viktor Iuscenko avertizeaza de mult timp despre posibilitatea unui nou conflict energetic, spune el, citat de Gazeta.

“Negocierile, cel mai probabil, se vor desfasura cu premierul Iulia Timosenko, care are o atitudine mai pozitiva. (…). In acelasi timp, considera expertul, Rusia va fi nevoita sa faca unele concesii. Spre exemplu, sa accepte micsorarea volumului de gaz livrat Ucrainei, asa cum cere Kievul, de la 50 miliarde de metri cubi la 30 miliarde metri cubi. Aceasta este principala concesie. Exista insa conditii pe care Gazprom-ul nu le va accepta. De exemplu, pretul de cumparare a gazului si pretul de tranzit”, a incheiat el, potrivit cotidianului.

Si directorul Institutului de Strategii Globale de la Kiev, Vadim Karasev, este convins ca un nou conflict energetic nu se va repeta, intrucat Ucraina a inmagazinat suficiente cantitati de gaz in depozitele sale subterane. “Iar Consiliul de Securitate Nationala se refera mai degraba la posibilitatea obtinerii de catre Rusia a sistemului de transportare a gazului. Iar daca va fi realizat South Stream si Nord Stream, Europa se va ‘trezi intr-un inel’ de transporare a gazului”, considera Karasev.

“Oricum, in prezent exista deja un razboi, dar este mai putin vizibil, nu intamplator multe dintre declaratiile electorale ale candidatilor inscrisi in cursa pentru alegerile prezidentaile se refera la acest subiect”, a mai spus expertul.

standard.ro: Cine pierde si cine castiga daca in 2010 apar peste 400 MW in eolian

Gigantul energetic ceh CEZ, prezent în România prin intermediul fostei Electrica Oltenia, estimează că la finele anului viitor vor fi instalaţi între 700 şi 750 MW în eolian pe piaţa locală, echivalentul puterii unui reactor nuclear de la Ceranavodă, ceea ce ar putea forţa închiderea sau reducerea semnificativă a producţiei anumitor termocentrale ineficiente.

“Noi, CEZ, vom pune în funcţiune 350 MW la jumătatea anului viitor şi vom avea 600 MW la finele lui 2010. Mai sunt 100-150 MW în stare avansată, care ar urma să intre în producţie dezvoltaţi de diverse companii”, a explicat, pentru Business Standard, Adrian Borotea, director pentru afaceri corporatiste al CEZ România, filiala locală a gigantului energetic ceh cu acelaşi nume. Borotea a adăugat că sunt destul de puţin şanse ca CEZ să amâne punerea în funcţiune pentru începutul anului 2011. Oficialul CEZ România a mai spus că, în prezent, sunt în fază avansată de autorizare capacităţi eoliene care totalizează circa 825 MW. “O parte dintre grupurile termo vechi vor fi afectate de punerea în funcţie a noilor turbine eoliene şi vor fi închise sau îşi vor reduce producţia”, a explicat Adrian Borotea.

CEZ anunţa în august 2008 că va investi 1,1 miliarde de euro în parcul eolian de 600 MW, care urma să devină funcţional în mai multe etape. Iniţial, prima etapă de 347,5 MW era planificată să devină operaţională până la sfârşitul anului 2009, iar a doua – de 252,5 MW – până la finele lui 2010. CEZ intenţionează, în prezent, să recupereze întârzierile acumulate de mai multe luni.

La finele lunii trecute, pe piaţa locală erau instalaţi doar 14 MW în domeniul eolian, după ce în ultimii ani s-au anunţat investiţii de zeci de miliarde de euro în capacităţi de peste 10.000 MW. Criza şi problemele legislative au tăiat însă avântul investiţional din domeniu.

1.500 MW din eolian pot fi absorbiţi în 2010

La rândul său, directorul de planificare reţea din cadrul Transelectrica, societatea de stat de transport energie, Dan Preoţescu, a declarat că reţeaua poate absorbi anul viitor peste 1.500 MW din eolian. “Reţeaua este pregătită, numai că sunt foarte multe proiecte în diverse stadii şi unii investitori se mişcă foarte încet. Dacă la anul vor fi în funcţiune capacităţi de 300-350-maximum 400 MW va fi foarte bine”, a spus Preoţescu. El a adăugat că în acest scenariu şi cu o producţie de electricitate din eolian la 30% din puterea instalată, “pentru că vântul cam atât bate”, piaţa energiei clasice nu va fi foarte afectată. “Eu cred că influenţe şi presiuni puternice pentru eficientizare vor fi atunci când vom avea 2.000 MW instalaţi în turbine eoliene”, a punctat oficialul Transelectrica. Reamintim că energia eoliană este preluată cu prioritate în reţeaua naţională de transport electricitate.

Octavian Lohan, director general adjunct în cadrul Transelectrica, a explicat că dacă anul viitor se vor instala peste 400 MW în eolian, ceea ce reprezintă puţin peste jumătate din puterea unui reactor nuclear, vor fi avantajaţi producătorii ca Hidroelectrica şi dezvantajaţi cei termo şi, în special, Termoelectrica.

“Hidroelectrica va putea face mai mult reglaj şi va câştiga bani, termocentralele vor funcţiona mai puţin şi nu cred că vom vorbi chiar de închiderea unora. Furnizorii vor fi afectaţi şi consumatorii finali – la fel, pentru că ar putea fi efecte şi în majorarea tarifelor cu 2-3%”, a explicat Octavian Lohan.

Planul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este de a menţine tarifele la electricitate şi gaze naturale neschimbate de la 1 ianuarie 2010 şi intenţia este de a le păstra până va trece “greul crizei economice”.

Potrivit datelor Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE), la ora actuală, estimările arată că, până în 2012, în România ar putea fi cel puţin 1.300 MW instalaţi în centrale eoliene, cea mai mare parte în Dobrogea. În prezent, există aplicaţii pentru peste 20.000 MW pe eolian la nivelul întregii ţări, dar sunt instalaţi efectiv doar puţin peste 14 MW. Consumul final de energie electrică din România în perioada 1 ianuarie-31 octombrie a fost cu aproximativ 9,3% mai mic faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). În acelaşi interval, iluminatul public a înregistrat o creştere cu 5,9%, iar consumul populaţiei a urcat cu 9,1%, în timp ce exportul de energie electrică a scăzut cu 39% faţă de intervalul comparabil din 2008.

Resursele de energie primară s-au redus cu 18,6%, iar cele de energie electrică s-au diminuat cu 12,3%. Declinul resurselor de energie electrică a fost cauzat, în principal, de scăderea producţiei cu 12,2%. Producţia din termocentrale s-a redus cu 18,4%, în hidrocentrale cu 11%, iar centrala de la Cernavodă a generat, în schimb, cu 6,1% mai multă electricitate.

Piaţa de producţie energie electrică din România este dominată de companiile de stat, controlate de Ministerul Economiei. Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova sunt cei mai mari producători, acoperind peste 70% din consumul naţional.


Efecte
> Dacă anul viitor se vor instala peste 400 MW în eolian, ceea ce reprezintă puţin peste jumătate din puterea unui reactor nuclear, vor fi avantajaţi producătorii ca Hidroelectrica şi dezvantajaţi cei termo şi, în special, Termoelectrica.

standard.ro: E.ON şi Enel, bani UE pentru stocarea CO2

E.ON, Endesa şi Enel sunt printre companiile de utilităţi care au câştigat un miliard de euro din fonduri europene pentru proiecte de stocare a dioxidului de carbon, potrivit Bloomberg. Companiile vor derula proiecte în şase ţări europene, printre care Germania, Olanda, Italia, Polonia şi Spania.
Suma provine dintr-un pachet de stimuli în valoare de cinci miliarde de euro. Restul, de patru miliarde de euro, va fi alocat pentru proiecte de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon. Acestea includ centrale energetice pe gaze naturale, lucrări de interconectare a energiei electrice şi centrale eoliene offshore.

Vocea Rusiei: Reprezentantul Rusiei, secretar general al Forumului Ţărilor Exportatoare de Gaz

Sarcina de primă urgenţă a secretariatului Forumului Ţărilor Exportatoare de Gaz va deveni elaborarea planului de acţiune pe anii 2010-2013, a declarat noul secretar general al acestei organizaţii internaţionale Leonid Bohanovski, ales de participanţii la cel de al 9-lea Forum al Ţărilor Exportatoare de Gaz din Qatar.

Potrivit lui Bohanovski, sarcina sa principală este propagarea tehnologiilor avansate în prospectarea, extragerea şi transportarea gazului, coordonarea proiectelor axate pe transportul gazului şi contribuţia la sporirea folosirii gazului în lume.

RIA Novosti: Europe will have enough gas if Ukraine honors deal – Medvedev

Europe will have enough gas this winter provided Ukraine observes the agreements it has signed, Russian President Dmitry Medvedev said on Wednesday.

“If our Ukrainian partners show a sense of responsibility, everything will be alright. Europe will have enough gas, as well as other energy supplies,” he told a European and Asian media forum hosted by RIA Novosti.

Medvedev said he was categorically against any review of gas agreements with Ukraine.

“I regard the proposal to review these agreements as absolutely irresponsible,” he said.

Russia’s Gazprom and Ukraine’s Naftogaz agreed in November to reduce Russian gas deliveries by 35% in 2010, from the previously contracted 52 billion cubic meters to 33.75 bcm.

The Russian gas monopoly said on Monday Ukraine’s reduced demand for gas will cost it $1.3 billion in 2009.

Instead of 40 bcm of gas contracted for 2009, Ukraine will buy less than 25 bcm. But Russia has said it will not fine Kiev for falling short of contracted volumes due to the ex-Soviet state’s difficult economic situation.

Russia, which supplies around one quarter of Europe’s gas, briefly shut down supplies via Ukraine’s pipeline system at the start of the year amid a dispute unpaid bills and new prices.

The conflict was resolved in January, when Putin and Tymoshenko reached a deal on imports and transit for 2009.

Ukraine transits around 80% of Russia’s Europe-bound gas.

RIA Novosti: Ukraine plays down fears of new gas crisis with Russia

Ukraine’s national energy firm Naftogaz gave further assurances on Wednesday that no new gas crisis with Russia is looming, as it has been paying for supplies on schedule.

The statement came after the National Security Council’s warning on Tuesday of the threat of a new gas dispute with Moscow, similar to the one at the start of the year, which caused losses for industries and left households in Europe without heating.

“There are no financial conditions that could prevent the next payment for imported natural gas. There is nothing to suggest a new gas crisis,” the company said. It also criticized the Council, headed by President Viktor Yushchenko, for its “destabilizing” statements.

Naftogaz and Russian gas monopoly Gazprom signed a 10-year contract in January, ending the New Year dispute and resuming supplies to and via Ukraine. Ukraine transits about 80% of Russian gas bound for the EU, which buys one-fifth of its gas from Russia.

Moscow later agreed to supply 35% less than the contracted gas volume to Ukraine, agreeing not to fine the country, which has been hard-hit by the global recession.

Naftogaz has made its monthly gas payments to Russia on time this year. And Ukrainian officials vowed to ensure uninterrupted transits at a summit with the European Union last week.

The National Security Council raised concerns in a report yesterday about a pact between Russia and the EU on measures to preempt energy crises, saying it was targeted against Ukraine.

The Russian-Ukrainian also contract stipulates Kiev start paying European-level prices for Russian gas in 2010, ending discounts enjoyed by the ex-Soviet state.

RIA Novosti: Ukraine leader urges major changes to gas contract with Russia

President Viktor Yushchenko renewed on Wednesday his appeal for a “drastic review” of a 10-year natural gas contract with Russia, which ended the ex-Soviet states’ latest pricing and debt row.

“The Yalta agreements represent sarcasm and irony at the expense of Ukraine’s economy,” Yushchenko said in televised remarks in the eastern Sumy region. “We will survive a few months, but they are only an opportunity to prepare for new talks.”

Ukraine’s Naftogaz and Russia’s Gazprom signed the deal in January, ending the New Year dispute which caused losses for industries and left households in Europe without heating amid freezing temperatures.

The pact agreed on by the two countries’ premiers stipulates that Kiev start paying European-level prices for Russian gas in 2010, ending discounts enjoyed by the country.

The two sides later signed an addendum to the contract where Moscow agreed to supply 35% less than the contracted gas volume to Ukraine, agreeing not to fine the country, which has been hard-hit by the global recession.

Yushchenko again blamed his ally-turned-foe Prime Minister Yulia Tymoshenko for betraying the national interest.

He said the deal was designed to bankrupt troubled national energy firm Naftogaz. “Getting hold of the asset was the prime minister’s key political objective,” he said.

Russian President Dmitry Medvedev said on Wednesday he was categorically against any review of gas agreements with Ukraine. “I regard the proposal to review these agreements as totally irresponsible,” he said.

Ukrainian officials vowed to ensure uninterrupted gas transit at a summit with the European Union last week.

Naftogaz, which has made its monthly gas payments to Russia on time this year, moved to give further assurances on Wednesday that no new gas crisis with Russia is looming. The company also criticized Ukrainian authorities for “destabilizing” statements.

Ukraine transits about 80% of Russian gas bound for the EU, which buys one-fifth of its gas from Russia.

Novinite: Tough Talks Ahead for Bulgaria, Russia Energy Ministers in Sofia

Bulgaria: Tough Talks Ahead for Bulgaria, Russia Energy Ministers in Sofia

Bulgarian Economy, Energy and Tourism Minister Traicho Traikov (Р) and Russian Energy Minister Sergey Shmatko (L) are pictured here during their previous meeting in Sofia in September. Photo by BGNES

Tough talks are ahead as the thirteenth meeting of the Bulgarian-Russian Commission on Economic, Scientific and Technical Cooperation starts its discussions on Thursday.

Energy deals with Russia, which the Bulgarian government has started to revise, casting doubt on their future, will top the agenda of the meetings, which will be held under the presidency of Bulgarian Economy, Energy and Tourism Minister Traicho Traikov and Russian Energy Minister Sergey Shmatko.

Shmatko is heading to Sofia for talks on the USD 1 B Burgas–Alexandroupolis oil pipeline and Russia’s two other energy projects in the country – the construction of a nuclear power station and a stretch of the South Stream natural gas pipeline.

After it took office in July 2009, Bulgaria’s new center-right government of the GERB party made it clear it was going to reconsider the country’s participation in the three large-scale energy projects – South Stream gas pipeline, Burgas-Alexandroupolis oil pipeline, and Belene Nuclear Power Plant.

According to the Russian minister talks on the South Stream continue on the corporate level while details about the nuclear power plant require clarification, but these deals carry little risk of falling through.

The Burgas-Alexandroupolis pipeline is a joint Russian, Greek and Bulgarian project to pump Russian and Caspian oil from the Bulgarian Black Sea port of Burgas to the Greek Aegean port of Alexandroupolis, which would create an alternative to tanker shipments through Turkey’s crowded Bosporus Straits.

Once completed, the pipeline will carry 35 million metric tons of oil a year, a volume that could eventually be increased to 50 million metric tons. Under an intergovernmental agreement signed in 2007 after seven years of talks, Russia holds 51 % in the project company, while Greece and Bulgaria hold 24.5 % each.

Bulgaria is not only pressing for more environmental precautions, but also is critical of its potential profits from the project.

As for the multi-billion nuclear project in the Bulgarian Danube town of Belene, which has stalled over funding problems, the cabinet of the center-right GERB party has said it is not willing to provide any state guarantees for loans and is yet to decide whether to scrap or push ahead due to purely economic terms.

The previous cabinet started talks with the Russian government on a EUR 3,8 B state loan for the project and offered guarantees for it.

energia.gr: ONGC Videsh May Bid For Halfaya Oil Field In Iraq

A consortium comprising India’s Oil & Natural Gas Corp. (500312.BY), Oil India Ltd. (533106.BY) and Turkish Petroleum Corp. is likely to bid for exploration the Halfaya oil field in Iraq, under the country’s second round of licensing this week, the Press Trust of India reported Wednesday, citing sources.

Turkish Petroleum will have a 50% interest in the consortium, ONGC’s overseas arm ONGC Videsh Ltd. will hold 30% and Oil India the remaining 20%, the report said.

Russia’s Gazprom (SIBN.RS) or Rosneft (ROSN.RS) may also join in Iraq’s second post-war oil licensing bid around Dec. 11-12, the report cited sources as saying.

ONGC Chairman R.S. Sharma declined to comment on the bid when contacted by Dow Jones Newswires.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter