revista presei 1 octombrie

2009/10/01

Ziare.com: China acapareaza piata petroliera din Kazakhstan

China a cumparat 11 procente din compania KazMunaiGaz Exploration Production, o subsidiara a grupului KazMunaiGaz, detinuta de Kazakhstan, contra sumei de 949 de milioane de dolari, sporindu-si influenta energetica in Asia Centrala.

Achizitia se adauga valului de investitii chineze in afara tarii, in domeniile petrolier, minier si a altor resurse naturale, relateaza Associated Press.

De altfel, companiile chineze au fost extrem de active in Kazakhstan, o tara foarte intinsa, dar putin populata, la granita sa de nord-vest.

KazMunaiGaz exploateaza, in acest moment, 41 de campuri de petrol si gaz, cu rezerve de 1,8 miliarde de barili, fiind cel de-al doilea producator petrolier al tarii.

In luna aprilie, cea mai mare companie petroliera chineza de stat, China National Petroleum Corp (CNPC), a cumparat 50 de procente din MangistauMunaiGaz, tot din Kazakhstan. KazMunaiGaz detine a doua jumatate a acestei companii.

De asemenea, in 2005, CNPC a achizitionat producatorul canadian PetroKazakhstan, contra sumei de 4,2 miliarde de dolari.

ZIUA: China a platit aproape un miliard de dolari pentru un pachet de actiuni la KazMunaiGas

Fondul suveran de investitii al Chinei (China Investment Corp) a preluat o participatie de 11% din actiunile KazMunaiGas Exploration and Production, subsidiara care se ocupa de explorarea si productia de petrol in cadrul grupului petrolier de stat KazMunaiGas (proprietarul Rompetrol – n.r.), informeaza Financial Times, citat de Agerpres. CIC, prin intermediul subsidiarei sale Fullbloom Investment Corporation, a platit 939 milioane de dolari pentru pachetul de actiuni.

China Investment Corp, care la finele anului trecut avea active totale de aproximativ 298 miliarde dolari, a precizat ca a demarat discutiile cu KMG E&P la mijlocul lunii iulie iar un acord s-a finalizat dupa doua lui si jumatate. Aceasta este cea de a treia tranzactie in domeniul resurselor naturale incheiata de CIC in ultima saptamana. Zilele trecute CIC a platit 1,9 miliarde dolari pentru PT Bumi Resources, cel mai mare producator de carbune din Indonezia, si 850 de milioane de dolari pentru un pachet de 15% din compania Noble Group, care se ocupa cu tranzactiile de materii prime.

In ultima vreme, China si-a sporit investitiile in statele vecine din Asia Centrala, principalul beneficiar fiind Kazahstanul. ”Data fiind amploarea investitiilor chineze in Kazahstan, se pare ca a devenit practic imposibil pentru Kazahstan sa ia o decizie de politica externa care sa contravina intereselor Chinei”, a declarat, pentru FT, un analist geo-politic care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

La mijlocul acestui an, omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut participatia de 25% pe care o mai detinea la The Rompetrol Group, KMG, care a ajuns sa controleze in totalitate grupul Rompetrol. Anterior, in luna august 2007, KazMunaiGas cumparase 75% din titlurile Rompetrol, contra sumei de 1,6 miliarde de dolari.

Hotnews: Paolo Scaroni, la deschiderea Forumului Energetic si Economic Marea Neagra: “Nabucco si South Stream nu sunt concurente, sunt complementare”

Paolo Scaroni, CEO al companiei multinationale Eni si Richard Morningstar, trimis special al SUA pe probleme energetice in zona eurasiatica au vorbit in deschiderea Forumului Energetic si Economic Marea Neagra despre gazoductele Nabucco si South Stream si despre problemele resurselor energetice in zona. “Tarile din regiunea Marii Negre trebuie sa formeze o coalitie, sa lucreze unitar pentru valorificarea resurselor energetice”, a spus Morningstar.
Forumul se va desfasura joi, 1 octombrie si vineri, 2 octombrie, iar HotNews.ro va transmite live text cele mai importante declaratii, pe parcursul celor doua zile de dezbateri.

“Va fi dificil sa se ajunga un consens la nivelul Uniunii Europene in perioada urmatoare, de aceea tarile care marginesc Marea Neagra trebuie sa formeze o coalitie. Este foarte important ca aceste tari sa colaboreze si voi lucra la acest aspect, pentru ca tarile sa actioneze unitar”, a declarat Richard Morningstar, trimis special al SUA pe probleme energetice in zona eurasiatica.

Acesta a mai spus ca politica SUA nu este anti-ruseasca si ca se doreste cooperare cu Rusia. In ce priveste Europa, acesta a spus: “vrem sa vedem o Europa puternica, vrem ca statele din regiune sa isi dezvolte resursele. NU cautam jocuri cu suma zero, vrem ca aceste tari sa isi intareasca economiile si sa isi valorifice resursele”.

Paolo Scaroni, CEO al companiei multinationale Eni a declarat ca prioritatea strategica principala, in opinia sa, in ce priveste energia, o reprezinta inlocuirea si diversificarea resurselor. “Daca m-ati fi intrebat anul trecut care este problema principala a Europei, v-as fi raspuns ca este securitatea energetica. Astazi, din cauza crizei, consumul energetic a scazut masiv si problema pare uitata, dar ramane totusi o problema majora. Asadar, e nevoie de diversificarea resurselor si noi reguli”, a explicat Paolo Scaroni.

Dinu Patriciu, prezent la conferinta de deschidere a Forumului Energetic, l-a intrebat pe Paolo Scaroni daca crede ca gazoductele  South Stream si Nabucco sunt concurente, sau complementare? Scaroni a raspuns ca, in opinia lui, sunt complementare.

Black Sea Energy and Economic Forum 2009 este organizat de Consiliul Atlantic al Statelor Unite si beneficiaza de sprijinul Ministerului Economiei şi al Ministerului Afacerilor Externe din România.
Pe parcursul celor doua zile de dezbateri vor fi prezenti lideri din mediul politic si economic, reprezentanti ai companiilor multinationale relevante in domeniu care vor discuta despre probleme energetice în regiunea Mării Negre şi a Mării Caspice.

Din mediul de afaceri sunt prezenti directori din partea companiilor Areva, DEPA, ExxonMobil, Sabanci Energy Group, Hellenic Petroleum, TNK-BP, Enel Romania, Hunt Oil, OMV, Sabanci Energy Group, Schlumberger, Petrom, SOCAR, Mitsubishi Corporation.
De asemenea vor lua cuvantul ministri ai economiei, energiei, mediului si turismului precum si o serie de reprezentanti ai unor organizatii cheie din: Romania, Statele Unite, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Kazahstan, Turkmenistan, Rusia, Suedia, Turcia, Ucraina.
Vezi programul integral al Forumului aici

HotNews.ro va transmite live text cele mai importante declaratii pe parcursul conferintei de joi, 1 octombrie si vineri, 2 octombrie.

Standard.ro: EXCLUSIV The Money Channel: “Băieţii deştepţi” cumpără energie hidro sub preţul de referinţă

Cât de ieftine sunt contractele băieţilor deştepţi cu energia hidro? Chiar mai ieftine decât costul unitar de referinţă la Hidroelectrica, prevăzut în strategia de reorganizare a sistemului energetic, potrivit unor informaţii prezentate în exclusivitate în emisiunea Business Box de la The Money Channel (TMC).

Ca reacţie la informaţiile prezentate, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat că va declanşa o anchetă la Hidroelectrica pentru a vedea dacă societatea a vândut energie unor companii sub preţul de cost.

Potrivit informaţiilor obţinute de TMC, companii precum ALRO, Energy Holding sau Ehol Distribution au cumpărat, în 2008, energie de la Hidroelectrica sub costul unitar actualizat existent de 26 euro/MWh, prevăzut în strategia Ministerului Economiei de reorganizare a sectorului energetic. Potrivit TMC, aceste companii au luat energie de la Hidroelectrica la un preţ ce variază între 21 şi 23 de euro.

“Nu validez preţurile pe care dumneavoastră le-aţi spus, ar fi riscant din partea mea. Dacă Hidroelectrica vinde sub preţul de cost, are o problemă deja. Pe baza informaţiilor pe care mi le daţi, eu vă promit că mâine (miercuri – n.red.) inspecţia ministerului o să verifice acest lucru”, a afirmat Videanu.

Conform acestuia, prin reorganizarea companiilor din sectorul energetic se va termina cu “băieţii deştepţi”. “Pe viitor, cele două companii nu vor mai vinde energie ieftină de la Hidro şi energie scumpă de la Termo. Se va vinde energie pur şi simplu. Nu se va mai vinde energie ieftină de la Hidro. Am terminat-o cu băieţii deştepţi”, a mai spus ministrul Economiei.

Guvernul urma să aprobe în şedinţa de ieri forma finală a proiectului de restructurare a sectorului energetic. În această privinţă, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat că cele două companii care vor rezulta ca urmare a restructurării vor încorpora doar activele performante ale societăţilor energetice. Datoriile istorice vor fi şterse, a explicat Videanu.

“În constituirea celor două companii, încercăm să lăsăm activele neperformante în afara companiilor şi să găsim soluţia din acest punct de vedere, astfel încât să creăm premisele viabilităţii din prima zi a celor două companii”, a declarat Adriean Videanu la The Money Channel. La întrebarea cine va plăti datoriile istorice ale companiilor energetice, ministrul Economiei a afirmat explicit că nimeni: “Nimeni nu le va mai plăti niciodată. Punct. Asta este realitatea economică a României. Credeţi că are rost să mai plimbăm aceste datorii create de penalităţi?”

Ziua: Videanu deschide o ancheta la Hidroelectrica pentru a afla daca a vandut energie sub pretul de cost

Ministerul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, marti, la The Money Channel (TMC), ca va declansa o ancheta la Hidroelectrica pentru a vedea daca societatea a vandut energie unor companii sub pretul de cost, noteaza NewsIn. Potrivit informatiilor obtinute de TMC, companii precum ALRO, Energy Holding sau Ehol Distribution au cumparat, in 2008, energie de la Hidroelectrica sub costul unitar actualizat existent de 26 euro/MWh, prevazut in strategia Ministerului Economiei de reorganizare a sectorului energetic. Aceste companii ar fi luat energie de la Hidroelectrica la un pret ce variaza intre 21 si 23 euro.

“Nu validez preturile pe care dumneavoastra le-ati spus, Ar fi riscant din partea mea. Daca Hidroelectrica vinde sub pretul de cost are o problema deja. Pe baza informatiilor pe care mi le dati, eu va promit ca maine (miercuri – n.r.) inspectia ministerului sa verifice acest lucru”, a declarat Videanu. Conform acestuia, prin reorganizarea companiilor din sectorul energetic se va termina cu “baietii destepti”. “Pe viitor, cele doua companii nu vor mai vinde energie ieftina de la Hidro si energie scumpa de la Termo. Se va vinde energie pur si simplu. Nu se va mai vinde energie ieftina de la Hidro. Am terminat-o cu baietii destepti”, a mai spus ministrul economiei.
Datoriile societatilor care vor forma cele doua companii energetice vor fi sterse Pe de alta parte, Videanu a spus ca cele doua companii care vor rezulta ca urmare a restructurarii vor incorpora doar activele performante ale societatilor energetice, iar datoriile istorice vor fi sterse. “In momentul de fata, Compania Nationala a Huilei a facut o solicitare catre CE pentru stergerea datoriilor. Ceea ce inseamna ca toate datoriile societatilor energetice vor fi sterse. Acele datorii sunt la stat, sunt la furnizori, cine le plateste? Nimeni! Direct, nimeni nu le va mai plati niciodata. Punct. Asta este realitatea economica a Romaniei. Credeti ca mai are rost sa mai plimbam aceste datorii create de penalitati?”, a mai spus Adriean Videanu. In componenta primei societati energetice vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), si trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea, SH Slatina si SH Sibiu. Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita), Compania Nationala a Huilei (CNH). Potrivit ministrului Economiei cele doua companii vor deveni functionale pana in iunie 2010.

EVZ: Electra şi Energetica, odraslele lui Videanu

Cele două companii integrate ce urmează să fie înfiinţate de guvern, în încercarea de resuscitare a sectorului energetic local, se vor chema Electra şi Energetica, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de EVZ.

Electra se va forma prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Rovinari şi Craiova

, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Nuclearelectrica, sucursalele Râmnicu- Vâlcea, Sibiu şi Slatina a companiei Hidroelectrica şi Hidroserv Râmnicu-Vâlcea.

CNH, curăţată de datorii

Cea de-a doua companie, „Energetica”, se înfiinţează prin fuziunea Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti, cu restul din Hidroelectrica. La acestea se adaugă o parte din Termoelectrica – care se divizează -, respectiv Electrocentrale Paroşeni. De asemenea, tot aici va intra o parte din Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani, cel mai mare datornic la bugetul consolidat de stat. Potrivit ISPE, CNH va intra doar cu minele retehnologizate, datoriile şi subvenţiile urmând să rămână la o altă societate.

„Părţile din cadrul CNH Petroşani care vor fuziona pentru înfiinţarea Companiei Naţionale Energetica se stabilesc printr-un program de restructurare, eficientizare şi dezvoltare a minelor care va fi întocmit de conducerea executivă şi de administratorii societăţii şi va fi aprobat de ministrul economiei”, se arată în proiectul de act normativ.

Actele normative de înfiinţare a celor două societăţi se vor aproba prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului Economiei.

Personalul angajat la societăţile şi filialele lor ce se reorganizează se redistribuie la cele două noi societăţi. Electrica a fost exclusă din componenţa celor două companii integrate.

Videanu, în control

la David

Potrivit ministerul economiei, Adriean Videanu, odată cu reorganizarea sistemului energetic vor dispărea din acest sector „băieţii deştepţi”. Mai mult, prezent la TMC, Videanu a precizat că dacă Hidroelectrica, companie condusă de PSD-istul Mihai David, vinde energie

sub preţul de cost, ministerul va demara o anchetă. EVZ a prezentat în luna august că David vrea să renegocieze contractele cu „băieţii deştepţi” pentru a creşte preţurile.

ZIUA: Gazprom si Eni vor cooptarea unui al treilea partener in proiectul South Stream

Companiile energetice Gazprom si Eni au discutat despre posibilitatea implicarii unui al treilea partener in proiectul gazoductului South Stream, a anuntat, miercuri, grupul rus, transmite RIA Novosti, citata de NewsIn. Eni este in prezent singurul partener al Gazprom in South Stream, care presupune construirea unui gazoduct pe sub Marea Neagra, intre tarmul rusesc si cel bulgaresc.

Una din companiile interesate sa participe la proiectul rusesc ar putea fi Electricite de France (EDF), controlata de statul francez. La jumatatea lui septembrie, publicatia ruseasca Kommersant relata ca Franta ar putea deveni partenerul Rusiei nu doar in proiectul Nord Stream, ci si in South Stream, considerat un concurent al proiectului european Nabucco. Gazprom si EDF “vor semna in curand un memorandum de cooperare”, a declarat o sursa din guvernul rus, citata de Kommersant, care indica posibilitatea ca EDF sa preia o participatie de cel putin 10% in cadrul South Stream. In 16 septembrie, presedintele EDF, Pierre Gadonneix, a confirmat interesul companiei pe care o conduce de participarea la proiect.
Luni, presedintele Gazprom sustinea ca Romania, Turcia si si alte state sunt interesate sa participe la proiectul ruso-italian South Stream. South Stream este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop sa alimenteze UE cu gaz din regiunea caspica, ocolind Rusia. Proiectul, ce presupune costuri de constructie de circa 25 miliarde euro, prevede transportul anual a 31 miliarde metri cubi de gaz – cu posibilitatea cresterii capacitatii la 63 miliarde mc ulterior – din Asia Centrala catre Europa, evitand Ucraina, cu care Moscova a avut deja mai multe conflicte legate de tranzitul gazului rusesc catre principale piete europene. Gazoductul urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.

Adevarul: Gazele naturale se ieftinesc la nivel mondial

Recesiunea a provocat o scădere cu 10% a consumului de gaze în SUA şi în UE. Semnalele de sfârșit ale crizei – creşterea producţiei industriale, stabilizarea ratei şomajului – nu au influenţat deocamdată cererea de gaze.

Perioada de creştere a preţurilor la gaze naturale s-a încheiat după ce toate cele 400 de depozite de gaze din SUA sunt pline ochi. Cantitatea înmagazinată a ajuns la valoarea-record de 113,3 miliarde de metri cubi la începutul acestei toamne, a comunicat Departamentul Energiei din SUA.

Una dintre companiile energetice Gulf South Pipeline a spus că depozitele sale au fost umplute peste capacitatea de înmagazinare, ceea ce va atrage penalităţi pentru clienţii ce şi-au depăşit cotele contractuale. Conform estimărilor guvernamentale, recesiunea economică a provocat reducerea cererii cu 2,4% în 2009. Contractele futures pentru luna noiembrie au scăzut cu 19%, la aproape 144 de dolari pe mia de metri cubi.

Contractele futures cu livrarea în noiembrie crescuseră cu 32%, de la minimul de 132 de dolari pe 1000 mc, înregistrat la data de 3 septembrie, după ce rapoartele semnalau încheierea recesiunii şi o creştere a cererii pentru combustibili începând cu 2010. Livrările pentru luna octombrie au câştigat 49% în aceeaşi perioadă.

Semnalele evidente de revenire economică nu s-au tradus însă în revenirea cererii pentru gazele naturale. Consumul industrial din SUA va scădea cu 9,8% până la sfârşitul acestui an, în timp ce producţia de combustibili se va majora cu 0,9%.

Chiar cu aprecierea preţurilor la gaze din această lună, cotaţiile au fost cu 73% mai mici decât vârful din 2 iulie 2008, de 504 dolari pe 1.000 mc. Per total, cu o scădere de 34%, piaţa gazelor naturale a înregistrat cea mai proastă performanţă din cele 19 mărfuri incluse în calculul indicelui Reuters/Jefferies CRB. Indicele a crescut cu 9,8%, pe seama avansului pentru cupru, zahăr şi benzină.

Consum scăzut şi în Europa

Şi în Europa consumul de gaze a scăzut drastic. Gazprom, cel mai mare grup de gaze naturale din lume, va reduce în acest an producţia cu aproape 14%, la cel mai scăzut nivel din istoria companiei ruseşti. Gazprom va produce 474 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2009 şi anticipează că exporturile către Europa vor scădea cu 10%, la 142,5 miliarde de metri cubi de gaze.

Grupul se aşteaptă, însă, ca cele mai mari reduceri ale exporturilor să vizeze statele din fosta Uniune Sovietică. Aprovizionarea cu gaze naturale a pieţei ruseşti va scădea, de asemenea, cu 11%. Gazprom a anunţat anterior că va reduce cu 25% programul de investiţii pentru 2009, faţă de planul iniţial de aproximativ 17 miliarde de euro.

Standard.ro: Accizele scumpesc preţul benzinei din 2010

Preţul combustibililor va creşte anul viitor, după actualizarea nivelului accizelor, care se face la cursul leu/euro de astăzi, 1 octombrie. Potrivit legislaţiei fiscale, cursul de la 1 octombrie este folosit pentru a calcula valoarea accizelor din 2010.
Cursul din aceste zile, de 4,2 lei pentru un euro, este cu aproximativ 13% mai mare comparativ cu cel din octombrie 2008, când acesta era de 3,7 lei pentru un euro. Cu alte cuvinte, accizele se vor calcula la o valoare mai mare, deoarece leul este depreciat faţă de 2008. Ceea ce va determina o scumpire a produselor accizate: combustibili, ţigări, energie. În cazul carburanţilor, unde taxele reprezintă jumătate din preţ, litrul s-ar putea scumpi cu aproape 7%.

Astfel, doar scumpirea combustibililor, care au o pondere de 6,78% în coşul inflaţiei, ar putea atrage în 2010 un avans suplimentar al inflaţiei de circa 0,5%. La aceasta se adaugă influenţele indirecte în preţul produselor şi al serviciilor.

Pe de altă parte, analiştii estimează o scumpire a combustibililor de numai 3-5% la începutul anului viitor, argumentând că producătorii şi distribuitorii de carburanţi vor absorbi o parte din creşterea de accize.

“Cererea se menţine, dovadă fiind faptul că benzina s-a ieftinit cel mai puţin în această perioadă”, a declarat pentru Business Standard Nicolaie-Alexandru Chideşciuc, senior economist în cadrul ING Bank România.

Vocea Rusiei: În Rusia eficienţa energetică poate fi sporită cu 40%

În Rusia eficienţa energetică poate fi sporită cu 40%, a declarat preşedintele Dmitri Medvedev la şedinţa comisiei pentru modernizare şi dezvoltare tehnologică a economiei ţării.

Potrivit lui, pentru asta trebuie să ne ocupăm de această problemă „nu pe hârtie, ci serios”. Preşedintele a constatat că „situaţia este deprimantă”, iar „capacitatea energetică a PIB-ului din Rusia depăşeşte de câteva ori indicele ţărilor dezvoltate”.

Totodată liderul rus a menţionat că ţara poate depăşi rămânerea în urmă şi poate ieşi din situaţia creată pe seama tehnologiilor existente.

Vocea Rusiei: Proiectul rusesc South Stream, important pentru securitatea energetică a Europei

Imagine RIA NovostiOdată cu lăsarea frigului, în Europa au început din nou discuţiile pe marginea securităţii europene pe continent.

Cu ceva timp în urmă, prim-ministrul Rusiei, Vladimir Putin a cerut noului şef al Guvernului bulgar să decidă cât mai repede dacă vor continua sau nu proiectele energetice comune. Acest lucru s-a întâmplat după ce Boiko Borisov, liderul partidului GERB, a câştigat alegerile parlamentare şi a hotărât să revizuiască cooperarea cu Rusia în domeniul energiei.

S-a cerut suspendarea tuturor negocierilor privind semnarea unui nou contract pentru furnizarea de gaze naturale din Rusia spre Bulgaria, construcţia tronsonului bulgar al gazoductului South Stream şi centralei nucleare Belene.

Autorităţile de la Sofia explică decizia lor privind îngheţarea tuturor proiectelor majore de cooperare cu Rusia în domeniul energiei prin faptul că au primit semnale îngrijorătoare despre activitatea companiilor de stat, care, chipurile, nu ţin cont de actuala criză economică şi de interesele generale ale Bulgariei. S-a spus, de asemenea, că proiectele ar putea fi relansate numai după o efectuarea unei analize de către autorităţile guvernamentale competente şi experţi.

Solicitat de «Vocea Rusiei», Serghei Pravosudov, directorul Institutului pentru Energie Naţională, a spus că este vorba de nişte dificultăţi temporare de natură pur tehnică.

„În Bulgaria s-a schimbat guvernul, iar noul cabinet a declarat că trebuie examinate încă o dată condiţiile incluse în acordurile semnate. Apoi au urmat declaraţii că proiectul va fi efectuat şi aici nu există nici un fel de frânări obiective.

Bineânţeles pot exista unele divergenţe de ordin tehnic, însă ele apar întotdeauna în procesul pregătirii, deoarece construirea conductei nu a început deocamdată. Şi aici nu văd nici un substrat politic”, a spus Serghei Pravosudov.

Proiectul South Stream — este un sistem de conducte de gaz, care unesc Rusia şi UE pe sub Marea Neagră. South Stream va fi amplasat din Rusia până în Bulgaria. Partea terestră va fi compusă din două ramificaţii: sud-vest – via Bulgaria în Grecia şi Italia şi nord-vest în Austria.

Se planifică că South Stream va fi dată în exploatare în anul 2013. În legătură cu aceasta, în Europa Occidentală se spunea că South Stream şi-a întrecut concurentul – conducta alternativă de gaz Nabucco. Drept răspuns, premierul Putin a remarcat că Rusia nu concurează cu nimeni, ci pur şi simplu propune proiecte avantajoase.

<Versiune audio>

RIA Novosti: China buys $939 mln interest in Kazakh oil, gas company

MOSCOW, September 30 (RIA Novosti) — China Investment Corporation (CIC) has paid $939 million for a stake in Kazakh oil and gas company KazMunaiGas (KMG), the Xinhua news agency reported on Wednesday.

It said CIC had purchased about 11 percent of KMG’s Global Depository Receipts (GDRs).

KMG stocks are listed on the Kazakhstan Stock Exchange and its GDRs are traded on the London Stock Exchange.

The agency said KMG’s GDRs rose 9.95 percent to $22.1 on Wednesday morning’s trade in London.

RIA Novosti: Gazprom set to strengthen positions in North America

MOSCOW, September 30 (RIA Novosti) – Gazprom intends to strengthen its positions on the gas and electric power markets of North America, following recommendations by its board of directors, the Russian energy giant said on Wednesday.

“In order to strengthen Gazprom Group’s presence on the global energy market, diversify export routes and sales markets, ensure secure and reliable natural gas supplies, and also in line with Gazprom’s strategy for liquefied natural gas production and delivery, the board of directors has instructed the management committee to organize work for strengthening the company’s positions on the gas and electricity markets in North America,” the statement said.

North America is a targeted market for Gazprom under its strategy of LNG production and delivery approved by the company’s board of directors in March 2008. The document stipulates Gazprom’s work in the segments of natural gas liquefying, maritime transportation, re-gasification and fuel sale to end consumers.

Gazprom intends to supply LNG to North America from its Sakhalin 2 oil and gas project off Russia’s Pacific Coast and Shtokman gas condensate field in the Russian sector of the Barents Sea.

Gazprom is currently carrying out work in North America to create a client base and build a portfolio of contractual assets, including the lease of transport and re-gasification capacities and gas storage facilities, the statement said.

RIA Novosti: Rosneft studying all offers to buy new assets – CEO

MOSCOW, September 30 (RIA Novosti) – Russia’s state-owned oil company Rosneft is prepared to study all offers to buy new assets, the company’s CEO said on Wednesday.

“We have always said that we are studying all assets,” Sergei Bogdanchikov said in response to a question about whether Rosneft was interested in an offer from France’s Total to buy refining stations in Europe.

Bogdanchikov added, however, that Total’s offer was addressed to the whole market rather than specifically to Rosneft. The Rosneft CEO also said that the company was considering involving partners, both domestic and foreign, in the construction of a refinery at the final point of the East Siberia – Pacific oil pipeline in the Russian Far East.

Bogdanchikov also said he supported the Russian government’s plans to eventually sell its stake in Rosneft, adding that such decision should be taken along with the sale of the 9.4% share package owned by Rosneft.

Russian Finance Minister Alexei Kudrin said on Tuesday the Russian government could sell its stakes in some companies next year to replenish the budget and will offer large share packages of state corporations in the longer term.

Kudrin said the sale could involve state-run VTB bank, Russia’s second largest bank in terms of capitalization, oil companies and state share packages in other sectors, in particular, telecommunications and the aviation industry.

Rosneft became Russia’s largest oil producer after acquiring most of the assets of bankrupt oil firm Yukos through liquidation auctions in 2007.

RussiaToday.com: Russia looks to spur Yamal LNG with tax breaks

At a meeting with global energy giants, Prime Minister Putin extended an invitation to help develop one of the world’s richest hydrocarbon regions on Russia’s Yamal peninsula, adding tax breaks to the enticement.

In the far north Russia, Yamal’s gas reserves total 12 trillion cubic meters – an estimated 70% of all Russian gas.

Shell, Eni, Total, E-on and other energy giants came to Salekhard, a city built on the permafrost, to discuss their participation in developing Russia’s colossal Arctic gas deposits. Russian Prime Minister added to the invitation, by holding out the prospect of tax breaks.

“During the past years to stimulate and develop new oil and gas provinces we have been temporarily freeing companies from paying the mineral extraction tax. In the end it is profitable for the budget – it creates new projects and new jobs and increases demand in adjacent fields. I think it is possible to create a privileged tax regime for the investments to pay off, which are used to develop new gas fields, including here in Yamal.”

To make investors life easier Russia pledges to develop infrastructure in the peninsula. It will be vitally important in a region where infrastructure is not only critical, but requires engineering expertise.

The longest in the world bridge constructed on permafrost was built in record speed – in less than a year. It has enabled the connection of Bovanenkovo –and one of Russia’s largest gas deposits – to the rest of the world, but it was the most difficult feat in Gapzrom’s attempts to open up the area.

Business leaders from the global firms were upbeat about both the technology they could bring to projects, the scale of the proposals and the possibility of tax breaks.

Yamal’s largest field – Bovanenkovo – will start delivering gas in three years. Foreign investors believe by that time the market will stabilise and demand will be on the rise.

At the moment Russia produces 22% of the world’s gas. Its share in LNG now is about 2% – but the goal is 20%, and this is where foreign investors are also expected to help.

energia.gr: EDF To Join In Building Russian Gas Pipeline

French power company Electricite de France SA will join the South Stream gas pipeline project, designed to bring Russian gas across the Black Sea to Europe without passing through Ukraine, by the end of November, according to a person familiar with the matter.

EDF will join OAO Gazprom, Russia’s Kremlin-controlled gas giant, and Italy’s ENI SpA, which each have 50% in the South Stream consortium. The state-controlled French company will probably take a 10% stake, the person said, while the other two will have 45% each.

Falling natural gas prices and a recession that has damped demand for gas in Europe have put pressure on Gazprom’s finances. Teaming up with a giant like EDF on South Stream will help it defray the project’s costs — expected to exceed 20 billion euros ($29 billion).

Currently, about 80% of Russian gas exports to the European Union flow through Ukraine, but a series of disputes between Moscow and Kiev that have led to cut-offs of Russian gas to European customers have thrown doubt on the viability of the route.

Russia has said the spats with Ukraine prove it has to diversify its export routes, and has pushed South Stream and another project, Nord Stream, which would bring Russian gas under the Baltic Sea to northern Germany — also avoiding Ukraine.

Meanwhile, the EU has backed a rival project, called Nabucco, designed to reduce Europe’s dependence on Russian energy imports. Nabucco would bring gas from the Caspian, Central Asia and the Middle East to the heart of Europe.

Another French company, GDF Suez SA, is also planning to take a small stake in Nord Stream. Currently Gazprom holds a 51% stake in Nord Stream AG, the project operator. Germany’s Wintershall, a subsidiary of BASF AG, and E.ON AG have 20% each with the remaining 9% belonging to the Dutch energy company Nederlandse Gasunie NV.

A spokesman for Gazprom said talk of a deal with EDF by the end of November was “premature,” though he confirmed that Gazprom will hold talks with EDF next month. He also declined to say how big EDF’s stake would be.

“ENI and Gazprom can do this on our own, but clearly having a third partner of EDF’s stature will make things easier,” said the spokesman, Sergei Kuprianov.

In a press release, ENI said its chief executive, Paolo Scaroni, had met the head of Gazprom, Alexei Miller, in Moscow Tuesday and they had discussed bringing a “possible third partner” into the South Stream project.

A spokesperson for EDF confirmed the company had held talks with Gazprom and ENI about coming into South Stream as a minority partner but declined to comment further.

energia.gr: Turkey Opposes Economic Sanctions Against Iran

Turkey said Wednesday it is opposed to economic sanctions against Iran for its nuclear activities, wary over their impact on regional trade.

Speaking at a news conference, Foreign Minister Ahmet Davutoglu slammed Iran for its latest missile tests, but insisted that tensions between the Islamic republic and the West should be settled through diplomacy.

“We do not believe sanctions bear results,” Davutoglu said, stressing that similar measures against Iraq during Saddam Hussein’s rule “hurt mostly the Iraqi people and neighbors.”

Turkey, which holds a non-permanent seat at the U.N. Security Council, would “be among the countries to suffer most from sanctions against Iran,” he said.

“The problems must be resolved through diplomacy only,” the minister said. “There should be no fresh military conflict, no fresh military tensions in the region.”

Davutoglu stressed his message was directed also at Iran after it tested missiles capable of hitting Israel and parts of Europe Monday, adding to already simmering tensions over its controversial nuclear program.

“Efforts aimed at demonstrating deterrence through [missile] tests are not the right thing to do either,” he said.

North Atlantic Treaty Organization member Turkey has in recent years improved ties with Iran, its eastern neighbor, and has sought to help resolve the dispute between its Western allies and Tehran.

Davutoglu voiced hope that Thursday’s meeting between six world powers and Iran over the country’s nuclear program would reduce the tensions.

Ankara has said it was instrumental in arranging the talks, to be held in Geneva.

“We are making efforts to resolve the problem without the need for economic sanctions…without a draft resolution [on sanctions] being submitted to the Security Council,” Davutoglu said.

The U.S. is pressing for new sanctions against Iran if it continues to defy international demands to halt uranium enrichment – while also offering incentives for cooperation.

Russia and China, which enjoy good economic ties with Iran, have also resisted tougher sanctions.

Tags: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter