revista presei 1 martie

2010/03/01

Hotnews: AUDIO Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei: Romania nu a primit nici o invitatie oficiala pentru a adera la proiectul South Stream


Romania nu a primit nici o invitatie oficiala pentru a adera la proiectul energetic South Stream, a declarat la RFI Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei. Adriean Videanu a anuntat recent ca Romania a primit de la Gazprom invitatia de a intra in South Stream. Serban a afirmat ca South Stream are gazele necesare, in timp ce Nabucco nu le are si trebuie sa le gaseasca. Romania are un proiect energetic comun cu Azerbaidjan si Georgia, care va face ca Romania sa dea gaze in Ungaria si Bulgaria, a adaugat Tudor Serban.


  • “Referitor la invitatia oficiala de care vorbiti dvs., dupa parerea mea ea nu exista inca. Au fost discutii care s-au purtat cu ocazia intalnirii cu vicepresedintele Gazpromului, dar toate discutiile, cel putin partea oficiala la care eu am asistat s-au referit numai la a face schimb de informatii in principal tehnice vis-à-vis de locul pe unde conducta va trece prin Marea Neagra si a le pune la dispozitie o serie intreaga de masuratori, informatii pe care le avem.
Reporter: Exista suficient gaz si pentru Nabucco si pentru South Stream ?
Tudor Serban: Pentru Nabucco e nevoie de 30 de miliarde, South Streamul vorbeste de 30 si 60. Dupa parerea mea, South Streamul cred ca are gazele respective, Nabucco nu le are si trebuie sa le gaseasca.

Reporter: Cum credeti ca ar reactiona Bruxelles-ul, daca Romania s-ar arata interesata de South Stream, vazut ca un concurent pentru Nabucco ?
Tudor Serban: Bruxelles-ul nu are nici un motiv la ora actuala sa se sesizeze, pentru ca pozitia noastra este cea despre care vorbesc. Este si un joc politic care se face pentru a impresiona si pentru a face ca unul dintre proiecte sa devina mai putin interesant.

Deocamdata, dupa parerea mea, Romania a jucat corect. Oficial, pentru South Stream noi nu am semnat absolut nimic.

Avem propriul nostru proiect pe care vrem sa-l dezvoltam cu Azerbaidjan si Georgia. Este un proiect prin care vrem sa aducem gaz din Marea Caspica, pe o ruta marina. Avem acorduri scrise cu ambele tari in acest sens, care se vor transforma in scurt timp intr-un acord tripartit. Dupa ultima semnatura care se va produce saptamana viitoare, se vor forma deja grupurile de lucru. Va fi un proiect privat. Pentru Romania va insemna o cantitate intre trei si opt miliarde de normal metri cubi din tarile caspice, ceea ce ar reprezenta cam jumatate din cantitatea de gaz pe care o avem in controlul nostru si ar insemna posibilitatea de a da gaze atat spre Ungaria, cat si spre Bulgaria”.

Hotnews: UPDATE: Surse din Gazprom Export: Nu a existat o invitatie oficiala a Gazprom pentru ca Transgaz sa participe la South Stream

Gazele rusesti ar putea ajunge in  Romania prin South Stream

Gazele rusesti ar putea ajunge in Romania prin South Stream
Foto: Gazprom
Nu a existat nicio invitatie oficiala a Gazprom adresata Transgaz sa participe la proiectul South Stream, au declarat pentru HotNews.ro surse din Gazprom Export apropiate proiectului South Stream. Sursele citate confirma astfel declaratia de vineri a secretarul de stat Tudor Serban, contrazicind astfel o declaratie data de ministrul Economiei. Adriean Videanu anuntase oficial saptamina trecuta, dupa vizita unei delegatii ruse la Bucuresti, ca Transgaz a primit invitatia Gazprom de a participa la proiectul rus.

Sursele ruse din Gazprom Export au subliniat ca in mod clar Transgaz nu a primit invitatia de a participa la proiectul South Stream si au spus ca reprezentantii companiei ruse au propus in discutiile de la Bucuresti studierea posibilitatii construirii unui gazoduct in Romania, daca studiul de fezabilitate care se va face va arata ca un astfel de proiect este viabil.

Intr-o conferinta de presa care a avut loc la trei zile dupa intalnirea sa cu reprezentantii Gazprom, ministrul roman Adrian Videanu a spus: “Medvedev mi-a inmanat invitatia pe care a dat-o Transgaz in vederea participarii la Southstream. Vom pune la dispozitia Gazprom toate datele necesare ca sa-si faca studiile”. Sursele Hotnews.ro au infirmat exact aceasta informatie data de ministrul roman.

Intr-un interviu pentru RFI acordat vineri, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, a infirmat cele spuse de Videanu: “Referitor la invitatia oficiala de care vorbiti dvs., dupa parerea mea ea nu exista inca. Au fost discutii care s-au purtat cu ocazia intalnirii cu vicepresedintele Gazpromului, dar toate discutiile, cel putin partea oficiala la care eu am asistat s-au referit numai la a face schimb de informatii in principal tehnice vis-à-vis de locul pe unde conducta va trece prin Marea Neagra si a le pune la dispozitie o serie intreaga de masuratori, informatii pe care le avem”.

In fata unor astfel de declaratii contradictorii din partea a doi oficiali romani din Ministerul Economiei, participanti la intalnirea cu reprezentantii Gazprom, HotNews.ro a incercat sa afle din partea rusa cum au stat exact lucrurile. Surse din Gazprom Export care au cerut sa ramana anonime au infirmat declaratia ministrului Videanu care se referea la invitatia inmanata de Alexander Medvedev. “NU a existat nicio invitatie oficiala a Gazprom pentru Trasngaz de a participa la South Stream”, a fost raspunsul primit de HotNews.ro.

Doar daca studiul de fezabilitate va demonstra ca trecerea prin Romania este viabila pentru South Stream ar putea exista o invitatie pentru a se alatura proiectului.

UPDATE: Ministerul Economiei sustine – intr-o replica transmisa Hotnews.ro – ca secretarul de stat Tudor Serban, prin declaratia sa facuta la RFI, a vrut sa spuna ca “nu exista un memorandum semnat”. “Tudor Serban a spus ca nu exista o invitatie oficiala in sensul ca nu a fost semnata nicio intelegere, ca nu exista niciun memorandum parafat intre cele doua parti”.

ziare.com: Videanu: Transgaz a primit invitatia de participare la South Stream, nu statul roman

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu a precizat, luni, ca Transgaz, in calitate ei de societate comerciala, a fost invitata de catre Gazprom sa participe la proiectul gazoductului South Stream, Guvernul Romaniei neprimind o scrisoare in acest sens.

Intrebat daca Guvernul a primit o scrisoare de la Gazprom prin care Romania a fost invitata sa participe la South Stream, Adriean Videanu a raspuns:

“Nu, nu Guvernul, ci Transgazul a primit scrisoarea ca societate comerciala. Nu statul roman, nu institutiile guvernamentale”.

Ministerul Economiei: Romania nu a fost invitata la South Stream

Videanu a reiterat astfel declaratia din 18 februarie, cand a spus ca transportatorul national de gaze Transgaz a fost invitat de gigantul Gazprom din Rusia, cel mai mare producator de gaze din lume, sa participe la proiectul gazoductului South Stream.

“Stiu ca Transgaz a fost invitat din acest punct de vedere (in South Stream – n.r.). Romgaz nu poate sa faca parte”, a afirmat atunci Videanu.

Aceste declaratii vin dupa ce secretarul de stat in Ministerul Economiei, Cometului si Mediului de Afaceri, Tudor Serban, a declarat recent la RFI ca Romania nu a primit nici o invitatie oficiala pentru a adera la proiectul energetic South Stream.

Videanu: Vom importa direct gaze de la rusi

“Referitor la invitatia oficiala de care vorbiti dumneavoastra, dupa parerea mea ea nu exista inca. Au fost discutii care s-au purtat cu ocazia intalnirii cu vice-presedintele Gazpromului, dar toate discutiile, cel putin partea oficiala la care eu am asistat s-au referit numai la a face schimb de informatii in principal tehnice vis-a-vis de locul pe unde conducta va trece prin Marea Neagra si a le pune la dispozitie o serie intreaga de masuratori, informatii pe care le avem”, spunea Serban.

O delegatie a celui mai mare producator de gaze din lume, gigantul Gazprom din Rusia, condusa de vicepresedintele companiei, Aleksandr Medvedev, a sosit in 17 februarie la sediul Ministerului roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Capitala, unde a purtat discutii cu partea romana timp de o ora si jumatate.

Videanu si Medvedev au discutat despre importurile de gaze din Rusia

Singura declaratie pe care vicepresedintele Aleksandr Medvedev a facut-o la iesirea de la discutii a fost ca negocierile cu partea romana vor continua.

Nici reprezentantii Ministerului Economiei nu au facut declaratii la iesirea de la discutii.

Ministerul Economiei a anuntat ulterior ca Gazprom si-a manifestat interesul ca, odata cu finalizarea contractelor de furnizare in vigoare, sa aiba o relatie directa cu producatorul roman de gaze Romgaz.

“Agenda discutiilor a cuprins subiecte de interes pentru cooperarea bilaterala in sectorul energetic. Au fost abordate aspecte referitoare la importul de gaze din Rusia, colaborarea cu Romgaz in vederea dezvoltarii capacitatilor de inmagazinare pe teritoriul Romaniei, precum si colaborarea cu Transgaz pentru dezvoltarea retelei de tranzit si renegocierea, in vederea prelungirii, a contractelor de tranzit prin Romania a gazelor naturale spre tarile balcanice, care expira in 2011”, se arata in comunicatul emis la finalul intalnirilor de la Bucuresti dintre reprezentantii Gazprom si cei ai Ministerului roman al Economiei.

Romania a confirmat interesul de a participa la proiectul South Stream

Totodata, au fost abordate aspecte ale posibilitatii extinderii colaborarii cu Gazprom in zona productiei de energie electrica. De asemenea, cele doua parti au convenit ca, la sfarsitul trimestrului I din acest an, sa aiba loc o intalnire la nivel de experti pentru punerea la punct a tuturor datelor tehnice pentru proiectele abordate.

South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.

Proiectul South Stream, care presupune costuri de constructie de circa 15 de miliarde euro, prevede transportul anual a 31 miliarde metri cubi de gaz din Asia Centrala catre Europa, evitand Ucraina. Conducta South Stream va avea o lungime de 900 kilometri, iar primele livrari ar trebui sa inceapa in 2015, desi initial era vorba de 2013.

Principalii investitori in proiectul South Stream sunt Gazprom si grupul italian Eni.

ziare.com: Rusia pregateste noi epurari de oligarhi

Primul ministru rus Vladimir Putin a tinut recent un discurs virulent, nominalizand o serie de firme si oligarhi pe care i-a acuzat de managementul defectuos al industriei rusesti de electricitate, dand astfel un semnal ca acestia se afla in vizorul Kremlinului.

Economia ruseasca a suferit enorm in timpul crizei economice, iar undele de soc s-au facut resimtite in sectoarele financiar, economic si de energie, luand Rusia prin surprindere si facand uitata prosperitatea cu care era obisnuita inainte de criza, cand pretul petrolului era unul ridicat, observa grupul de analiza Stratfor .

Atunci cand criza s-a instalat in Rusia, Kremlinul nu a apelat la enorma rezerva guvernamentala de 600 de miliarde de dolari pentru a scoate tara din dificultate si a mentine cursul stabil, ci a solicitat oligarhilor sa-si doneze serviciile si fondurile in numele nationalismului rus si a loialitatii fata de stat.

Unii dintre acesti oameni de afaceri, care au acaparat parti importante din statul rus la caderea Uniunii Sovietice, au dat pur si simplu bani pentru a ajuta statul sa-si revina, altii au fost sfatuiti cum sa-si investeasca banii in sectoare aflate in scadere sau in piata bursiera.

Astfel, multi oligarhi precum Oleg Deripaska, Alexei Mordoshov sau Mikhail Fridman si-au vazut averile de 20-30 miliarde dolari reduse la doar cateva miliarde. Sotia primarului Moscovei, si ea o multi-miliardara, nu mai figureaza, mai nou, in clubul select al miliardarilor.

Dar pe masura ce statul rus iese din criza economica, multi dintre oligarhi incep sa-si recupereze din averi. Daca ne uitam la lista celor care isi recupereaza banii pierduti pe timpul crizei, observam ca multi sunt loiali Kremlinului.

Se observa deci ca, in Rusia, se creeaza o clasa de oameni de afaceri care nu ia decizii in mod independent si in functie de interesele de afaceri, ci isi desfasoara afacerile raportandu-se la interesele puterii.

Exista insa si cativa oligarhi care, desi nu sunt tocmai prieteni ai Kremlinului, au reusit sa iasa din criza cu veniturile intacte.

Patru dintre acestia, Viktor Vekselberg, Leonid Lebedev, Vladimir Potanin si Mikhail Prokhorov, au fost numiti de Putin ca inregistrand esecuri in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor de investitori in sectorul de electricitate in care activeaza, in caz contrar acestia urmand sa plateasca amenzi usturatoare sau sa fie fortati sa iasa din respectivul domeniu.

Rusia intelege prin urmare ca are nevoie de doua lucruri pentru a realiza modernizarea economiei: investitii si oameni competenti.

In aceasta directie, Rusia a permis investitiilor sa intre in tara, dand astfel unui grup mic de oameni puterea de a detine sectoare intregi din economie, Kremlinul recunoscand in acelasi timp ca are nevoie de oameni de afaceri competenti, remarca Stratfor.

Kremlinul emite astfel un dublu mesaj: transmite clasei oligarhilor fideli sa ramana in tara, si ii avertizeaza pe cei care nu recunosc rolul de garant al puterii politice ca trebuie sa plece daca nu se conformeaza.

money.ro: Consorţiul Nabucco şi Turkmenistanul ar putea semna în aprilie un contract pentru livrări de gaze

Consorţiul Nabucco şi Turkemnistanul ar putea semna, în aprilie, un contract privind livrarea, anuală, a zece miliarde de metri cubi de gaze naturale de către statul din Asia Centrală pentru aprovizionarea conductei, a declarat un partener implicat în negocieri, citat de Bloomberg, conform Mediafax.

Acesta ar fi primul contract de aprovizionare a Nabucco, proiect la care participă şi România.

Livrările din Turkmenistan ar trebui să traverseze Marea Caspică, situaţie care ar putea întâmpina piedici politice, întrucât ţările riverane, Rusia, Kazahstan, Turkmenistan, Iran şi Azerbaidjan nu au convenit, încă, asupra delimitării zonelor maritime.

Este un pas semnificativ. Există, însă, dificultăţi destul de importante”, a spus analistul Centrului pentru Studii Energetice Globale Julian Lee, cu privire la necesitatea de a transporta gazele din Turkmenistan în Azerbaidjan înainte de livrarea acestora către Europa.

Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct, cu o capacitate anuală de 31 de miliarde de metri cubi, care să faciliteze importul direct de gaze naturale din regiunea Caspică şi Asia Centrală, pe ruta Turcia – Bulgaria – România – Ungaria – Austria. Transgaz participă la proiectul Nabucco alături de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, dar şi de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia şi RWE Germania.

EVZ: Videanu: Angajaţii din energie îşi iau salariul, dacă fac performanţă

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat astăzi că directorii din companiile energetice de stat îşi vor primi salariile, dacă vor face performanţă la locul de muncă.

Potrivit unui proiect de lege întocmit de subalternii ministrului Videanu, directorii din principalele companii energetice urmau să primească bonusuri de până la 60.000 de euro anul acesta. Aceştia sunt remuneraţi la nivelul secretarilor de stat. Potrivit legii, ei primesc în mână 4.800 de lei lunar.

Acum, şeful de la Economie spune că subalternii săi îşi vor primii salariile conform grilei, doar dacă vor îndeplini obiectivele de performanţă impuse.

Salariul medui brut pe care îl va primi un salariat din companiile energetice de stat va fi de 1.500 de lei, în vreme ce salariul maxim se va ridica la 7.500 de lei.

Bonusurile pregătite pentru şefii din energie:

  • Directorul general al NuclearElectrica, Pompiliu Budulan, şi directorul Electrica, Ioan Folescu – bonus de 266.000 de lei (63.000 de euro)
  • director Transelectrica – 260.000 de lei (62.000 euro)
  • directorii Hidroelectrica sau CET Craiova – bonusuri între 246.000 (58.580 euro) şi 216.000 de lei (51.420 euro)

RIA Novosti: France’s GDF Suez to join Nord Stream gas pipeline project

Gazprom has signed a memorandum with Gaz de France Suez on the French utility’s participation in the Nord Stream gas pipeline project, the companies said in a joint statement on Monday.

The deal, which will give GDF Suez a 9% stake in the project to build a pipeline along the bed of the Baltic Sea, is expected to be closed by April, the statement said.

The 1,220 km (758 mile)-long Nord Stream pipeline will eventually pump 55 billion cubic meters of gas per year to Western Europe, bypassing traditional transit nations.

Nord Stream will have two pipelines, each with a capacity of 27.5 billion cubic meters a year, on the Baltic Sea floor stretching from Russia’s Vyborg near the Finnish border to Greifswald on Germany’s coast.

Construction of the first pipe is to begin in April, with pumping of gas expected to start in late 2011, while the second is to come online in 2012.

Gazprom currently holds a 51% stake in Nord Stream AG, the project operator. Germany’s Wintershall Holding and E.ON Ruhrgas control 20% each, and the remaining 9% belongs to Holland’s Gasunie.

GDF Suez is expected to join Nord Stream through the reduction of the stakes held by Wintershall Holding and E.ON Ruhrgas.

The Shtokman gas condensate field in the Russian sector of the Barents Sea, with estimated reserves of 3.8 trillion cubic meters, is to supply natural gas for the Nord Stream project.

The statement said gas supplies for GDF Suez via the Nord Stream could reach 1.5 billion cubic meters annually from 2015.

Novinite: Russia Eyes “At Least 50%” in Bulgaria Belene Nuclear Project

Bulgaria: Russia Eyes "At Least 50%" in Bulgaria Belene  Nuclear Project
A file picture dated 03 September 2008 of a worker during the launch of the project for the construction of a building of the first 1,000 MW unit of the second nuclear plant of Belane, some 220km from Sofia, Bulgaria. Photo by EPA/BGNES

Russia will insist that it holds at least a 50% stake in the planned 2,000 megawatt Belene nuclear plant on the Danube River in Bulgaria in exchange for a EUR 1,9 B loan, according to reports.

Rosatom, which controls Atomstroyexport contracted by Sofia to build Belene, claims that this would account for half of the agreement signed in 2008 worth EUR 4 B, Pari daily reported, citing sources close to the company, who spoke on condition of anonymity.

According to the Russian side the shares will make up for the lack of state or corporate guarantees that Bulgaria refused to give, the report says.

It adds that the assessment of the exact percentage of shares will be conducted by a third party.

Russia proposed last month to extend funding to Bulgaria for the construction of the stalled project until Sofia finds a strategic investor, even without corporate or state guarantees.

According to Bulgarian Energy and Economy Minister Traicho Traikov in exchange for the offer the Russian side can hold no more than 15-20% of the plant, while the remainder of the loan will be paid through electricity sales.

The minister confirmed that the government has abandoned plans to cut its shares from 51% to 20-30% and will aim to keep a 50% stake in the multi-billion nuclear project, which has stalled over lack of funding.

During their recent visit to Sofia, Russian Energy Minister Sergei Shmatko and Sergei Kiriyenko, head of the Rosatom state nuclear corporation, announced that Rosatom was ready to extend a loan and become a shareholder in Belene plant.

Meanwhile Bulgaria’s new center-right government, which has put the Belene under review due to rising costs, announced a tender for a new consultant after German utility RWE walked out of the project due to funding problems and Sofia decided to redesign it to attract new investors.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter