revista presei 1 februarie

2010/02/01

Hotnews: Afganistanul are resurse de petrol in valoare de o mie de miliarde de dolari

Afganistanul, una dintre cele mai sarace tari din lume, are in subsol resurse petroliere si minerale estimate la o mie de miliarde de dolari, a declarat duminica presedintele Hamid Karzai, informeaza NewsIn.

Tara ar putea deveni una dintre cele mai bogate din lume, daca ar fi ajutata sa exploateze aceste zacaminte, a adaugat Karzai.

“Am o stire foarte buna pentru afgani. Primele cifre pe care le avem arata ca zacamintele noastre valoreaza o mie de miliarde de dolari. Nu o mie de milioane, ci o mie de miliarde” a spus el.

Aceasta estimare provine dintr-un studiu realizat de Institutul de geofizica american.

Afganistanul dispune de zacaminte de cupru, fier, aur, dar si de gaz natural, petrol si pietre pretioase si semipretioase, care au fost exploatate in proportie mica, deoarece conflictele pe acest teritoriu s-au succedat timp de 30 de ani.

ziare.com: Presa internationala: Rusia va exploata petrolul irakian

Irak a semnat cu gigantul petrolier rus Lukoil un contract ce confera rusilor dreptul de exploatare si dezvoltare pentru unul dintre cele mai mari campuri petroliere din lume, perfectand astfel unul dintre cele 10 contracte care ar putea transforma Irakul dintr-o tara macinata de razboi, intr-unul dintre cei mai mari producatori de petrol din lume.

Lukoil a semnat intelegerea sambata, la Bagdad, intelegere prin care primeste dreptul de a dezvolta masivul camp petrolifer irakian West Qurna-2, se arata intr-o declaratie de presa Lukoil, citata de AFP.

Impreuna cu StatoilHydro, o companie norvegiana, ukoil a semnat intelegerea intiala in decembrie, anul trecut, pentru dezvoltarea si exploatarea campului petrolifer, exploatare de la care se asteapta sa creasca considerabil productia petroliera a Irakului, pana la 12 milioane de barili de petrol pe zi.

Conform termenilor contractuali, Lukoil Si StatoilHydro vor urma sa creasca productia la campul din sudul Irakului, camp ce detine rezerve dovedite in jurul a 13 miliarde de barili, ceea ce permite extractia a pana la 1.8 milioane barili, pe zi.

Companiile vor primi o taxa de 1.15 dolari pe barilul extras.

“Productia trebuie sa ajunga la 1.8 milioane barili pe zi, pe parcursul urmatorilor sase ani”, a declarat in cadrul ceremoniei de semnare a contractului ministrul petrolului din Irak, Hussain Shahristani, catre reprezentantul Lukoil, vicepresedintele Vagit Alekperov.

In cadrul consortiului, Lukoil detine 56.25 de procente, StatoilHydro 18.75 procente iar Iraq’s North Oil Company, 25 de procente, conform oficialilor irakieni.
Intelegerea a fost ratificata de catre guvernul irakian si va avea o perioada de desfasurare de 20 de ani, cu posibilitatea unei extinderi de inca 5 ani, a declarat compania duminica.

Productia va incepe pana la finalului lui 2011, iar nivelul tinta de productie de peste 90 de milioane de tone petrol pe an, se asteapta sa fie atins pana in 2017, au declarat oficialii companiei.

Lukoil planuieste sa investeasca in jurl a 300 milioane de dolari in exploatare anul acesta, si 4.5 miliarde dolari in cursul urmatorilor cinci ani.

Irakul detine al treilea loc mondial sub aspectul rezervelor de petrol, in spatele Arabiei Saudite si a Iranului, detinerile totale estimandu-se in jurul a 115 miliarde de barili.

West Qurna-2 este unul dintre cele sapte campuri petrolifere vandute intr-o licitatie, in decembrie, catre companii din afara Irakului.

Lukoil este cea mai mare companie ruseasca producatoare de petrol. Este a doua companie publica ruseasca sub aspectul rezervelor dovedite de gaz si petrol. Desfasoara operatiuni in peste 40 dintre tarile lumii, avand in exploatare peste 1.3 procente din rezervele mondiale de petrol.

ziare.com: Marile campuri de petrol ale viitorului

Pe masura ce populatia globului creste si resursele naturale sunt consumate intr-un ritm tot mai alert, lumea intreaga isi va indrepta sperantele catre zece regiuni unde se gasesc cele mai mari campuri petroliere.

Lumea isi ia ratia zilnica de 85 de miliarde de barili de petrol din peste 4.000 de campuri de pe intreg globul. Dintre acestea, majoritatea sunt campuri mici, ce nu produc mai mult de 20.000 de barili de petrol pe zi. Gigantii care produc peste 100.000 de barili pe zi reprezinta doar 3%. Si mai sunt si megacampurile, care produc un milion de barili de titei la fiecare 24 de ore.

Acestea sunt cele mai importante surse de energie din lume, campuri pentru care se dau adevarate razboaie. Insa ca orice resurse naturale, acestea nu ne vor alimenta la nesfarsit. Forbes va propune sa aruncati o privire in viitor si marile campuri petroliere ale acestuia.

Ghanwar – Arabia Saudita – 30 de miliarde de barili de petrol

Lung de peste 257 de kilometri si cu o adancime de peste 25 de kilometri, Ghanwar se crede ca a avut mai mult de 100 de miliarde de barili de petrol ascunsi in el. Avand in vedere ca in ultimii 60 de ani au fost extrasi in jur de 60 de miliarde de barili, ai putea crede ca zilele de maretie ale acestui megacamp sunt aproape de sfarist.

Insa sauditii sustin ca nu e inca momentul ca Ghanwar sa fie abandonat, el putand sa produca in continuare pana la 5 miliarde de barili pe zi in cele sase puncte principale de exploatare.

West Qurna – Irak – 21 de miliarde de barili de petrol

Luna aceasta a avut loc un parteneriat intre ExxonMobil si Royal Dutch Shell care are ca scop extragerea in prima faza a 9 miliarde de barili de petrol din West Qurna. Obiectivul lor e sa mareasca productia de la 300.000 de barili/zi, la 2,3 milioane de barili pe zi.

Majnoon – Irak – 13 miliarde de barili de petrol

Un camp relativ mic cu rezerve imense de petrol, pozitionat langa fluviul Eufrat in sudul Irakului. Acesta este Majnoon, denumire ce in araba inseamna “nebun”.

Acest camp a ramas o buna perioada neexploatat din cauza pozitionarii sale mult prea aproape de granita cu Iranul. In ani ’80, in timpul razboiului dintre Irak si Iran, companiile care exploatau acest camp si-au ingropat sondele de teama sa nu devina tintele armatei iraniene. Campul produce acum doar 50.000 de barili/zi, insa are potentialul sa produca 1,8 milioane de barili de petrol pe zi.

Rumaila – Irak – 17 miliarde de barili de petrol

In noiembrie, anul trecut, gigantul britanic BP si compania nationala a Chinei Petroleum au castigat primul contract de dezvoltare a Rumailei de dupa regimul lui Saddam. Pozitionat la granita cu Kuweitul, campul produce deja 1 milion de barili pe zi, jumatate din productia zilnica totala a Irakului.

Cele doua companii au in plan investitii de 15 miliarde de dolari pentru a aduce productia la 2,85 de milioane de barili pe zi.

Khuzestan – Iran – 100 de miliarde de barili de petrol

Khuzestan nu este doar un camp, este provincia unde Iranul isi produce 90% din totalul de petrol. Se afla la granita cu Irakul si gazduieste campurile Ahwaz si Yadavaran, care produc fiecare in jur de 300.000 de barili/zi.

Anul trecut, in provincia iraniana a fost descoperit un alt camp petrolier important ce contine 8 miliarde de barili, numit Soussangerd. Se crede ca Majnoon-ul irakian s-a extins si dincolo de granita, pana in Khuzestan. Sa ne asteptam la un nou razboi?

Kashangan – Kazakhstan – 9 miliarde de barili de petrol

Descoperit in Marea Caspica in 2000, Kashagan are rezerve recuperabile de petrol de 9 miliarde de barili dintr-un total de 38 de miliarde de barili. Bazinul se afla la peste 4.500 de metri adancime, titeiul are o concentratie mare de hidrogen sulfurat – 19% – si extragerea sa este destul de costisitoare. Productia insa pare a fi pe masura, asteptandu-se ca acest camp sa scoata 1,5 milioane de barili pe zi pana in 2020.

Khurais – Arabia Saudita – 27 miliarde de barili de petrol

Anul trecut, compania saudita Aramco a investit 10 miliarde de dolari pentru dezvoltarea campului Khurais. Aceasta investitie a inclus si instalarea unor conducte capabile sa transporte 2 milioane de litri de apa de mare pe zi, pentru a fi injectata sub camp.

Aceasta tehnica de injectare a apei sub campurile petroliere a fost perfectata de sauditi la Ghawar si permite Khurais-ului sa produca 1,2 miliarde de barili pe zi.

Campul a fost partial dezvoltat in anii ’80, insa pe atunci nu producea decat 140.000 de barili pe zi. Campul este imens, dar din cauza complexitatii sale extractia se desfasoara cu destul de mare dificultate.

Tupi – Brazilia – 8 miliarde de barili de petrol

Descoperit langa Rio de Janeiro in 2006, Tupi a fost o revelatie pentru brazilieni, situandu-i printre tarile din top cu rezerve de petrol si gaze.

Bazinul se afla sub mai bine de 1.600 de metri de apa, aproape 5.000 de metri de nisip si pietris si alti 1.600 de metri de sare solida. Tocmai de aceea investitiile nu sunt deloc mici – 100 de milioane de dolari pentru fiecare sonda care extrage titei din Tupi.

Carabobo – Venezuela – 15 miliarde de barili de petrol

Marele camp din Carabobo ascunde peste 15 miliarde de barili de petrol solid, care inca nu sunt exploatati. Insa, in ciuda prigoanei pe care presedintele Hugo Chavez o duce impotriva investitorilor straini, el stie ca are nevoie de capital extern pentru a putea extrage si folosi comoara din Carabobo. Ramane de vazut cand va ceda…

North Slope – Alaska – 40 de miliarde de barili de petrol

Daca pana in 2025 nu vor exista investitii masive in zona Norh Slope, nu va mai putea fi extras destul petrol pentru a putea mentine functional sistemul de conducte Trans-Alaskan.

Insa investitia s-ar putea sa merite si sa fie intoarsa cu varf si indesat. In 2008, Ministerul american al Energiei a emis un raport care arata ca in North Slope exista inca 40 de miliarde de barili de petrol si peste 125 de trilioane de metri cubi de gaz. BP, ExxonMobil si multe alte companii sunt nerabdatoare sa investeasca 30 de miliarde de dolari intr-un nou sistem de conducte, insa fara sprijin politic, acest lucru nu se va intampla.

Iata, deci, ca Pamantul are inca multe sa ne ofere. Insa nu pe gratis. Costurile pentru ca aceste rezerve sa intre in posesia noastra sunt uriase. Dupa un scurt calcul, putem estima cine va detine monopolul in viitor?

Novinite: Bulgaria, Turkey Ready to Become Nabucco Engines

Bulgaria, Turkey Ready to Become Nabucco Engines: Bulgaria, Turkey Ready to Become Nabucco Engines

Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan (R) and his Bulgarian counterpart Boyko Borisov (L) during their Friday meeting in Ankara. Photo by BGNES

Bulgaria and Turkey will turn into the moving engines of the “Nabucco” project, Bulgaria’s Prime Minister, Boyko Borisov, says.

Borisov explained to reporters Saturday that the agreement has been made during his Friday meeting with his Turkish counterpart, Recep Tayyip Erdogan

Bulgaria’s PM stated he will put on the table the issue with the acceleration of the construction of the “Nabbucco” gas line during the Brussels Summit.

Borisov told Erdogan that before leaving for Turkey, he had spoken with the management of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) and received assurances that there are funds slated for “Nabucco.”

On Saturday Borisov held meetings with the Istanbul Mayor, Kadir Topbas, the Valia (Governor) of Istanbul, Muammer Guler, and Ecumenical Patriarch Vartolomei. On Friday he also met with Turkish President Abdullah Gul.

RIA Novosti: Russian-Croatian trade down 30% in 2009 to $2 bln

Bilateral trade between Russia and Croatia fell 30% in 2009, year-on-year, to $2.16 billion, the Croatian National Statistics Bureau said on Saturday.

Russia mainly exported energy to the former Yugoslav republic ($2 bln). Croatian exports to Russia were worth $154,000, the bureau said.

In 2008, bilateral trade reached $3.38 bln with Russian exports worth $3.2 bln.

Croatia’s total imports in 2009 stood at $21.2 billion ($30.7 billion in 2008) while exports were $10.5 bln in 2009 and $14.1 billion in 2008.

Tags: , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter