revisat presei pe energie 14 mai

2010/05/14

money.ro: Gazprom a informat Romgaz că ruşii încă analizează informaţiile furnizate despre depozitele de gaze

Gigantul rusesc Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din lume, a informat producătorul de gaze din România, Romgaz, printr-o scrisoare în 6 mai, că grupul de specialişti ruşi încă mai analizează informaţiile tehnice furnizate de Romgaz în martie legate de depozitele de gaze naturale.

Foto 1 (din 1)

De asemenea, în ceea ce priveşte data următoarei întâlniri dintre cele două părţi, precum şi locul de desfăşurare, acestea “vor putea fi stabilite doar după ce Gazprom finalizează procesul de analiză”, potrivit datelor transmise de Ministerul român al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), la solicitarea NewsIn.

Referitor la colaborarea dintre Gazprom şi Romgaz, ministrul Adriean Videanu spunea la 19 februarie că aceasta vizează alte zece depozite de înmagazinare a gazelor naturale, în afară de proiectul celui de la Roman-Mărgineni. Potrivit lui Videanu, aceste depozite ar avea o capacitate cumulată între 2-6 miliarde metri cubi gaze. Totodată, nu fac obiectul colaborării cu ruşii acele depozite care deja se află în exploatare.

Ministrul a mai spus atunci că Gazprom este interesată să colaboreze cu Romgaz în privinţa exploatării unor zăcăminte de gaze în afara României, în ţări precum Rusia, Turkmeninstan, Azerbaidjan sau Irak. Totodată, Adriean Videanu a mai spus că Gazprom a răspuns pozitiv la invitaţia de a realiza proiecte de producţie de energie electrică pe bază de gaze.

Principalele teme ce sunt dezbătute de partea rusă şi cea română în ultimul an vizează trei teme majore, şi anume posibilitatea importului direct de gaze din Rusia, dezvoltarea capacităţilor de înmagazinare pe teritoriul României, precum şi condiţiile pentru dezvoltarea reţelei de tranzit.

Bursa: Stolojan: Guvernul trebuie să discute serios cu “KazMunaiGaz” despre datoria “Rompetrol”

Reprezentanţii Guvernului ar trebui să aibă un dialog competent cu noii proprietari ai “Rompetrol”, pe tema datoriei de 600 milioane dolari pe care nu o pot plăti, dar şi cu “Petrom”, privind activitatea petrochimiei, consideră Theodor Stolojan, prim-vicepreşedintele PDL.
“Guvernul trebuie să acorde mai multă atenţie sectorului privat. Unul din golurile create în bugetul pe 2010 este atitudinea noilor proprietari de la < Rompetrol >, care au dat miliarde să cumpere proprietatea, şi când trebuie să dea şase sute de milioane de dolari către Guvern, spun că nu pot să îi mai dea”, a spus Stolojan, care a mai adăugat că nu este de acord cu concepţia < Petrom > de a părăsi orice activitate din domeniul petrochimiei în ţara noastră.
“Decizia < Petrom > de a ieşi din petrochimie în România nu mi se pare corectă faţă de România şi este de datoria Guvernului să găsească mijloacele de dialog pentru a lămuri < Petrom > că o asemenea decizie este contrară intereselor ţării”, a adăugat europarlamentarul PDL.
*  Aderarea la zona euro în 2015, sub semnul întrebării
Avem tot mai puţine şanse să aderăm la moneda unică europeană în 2015, întrucât, la nivelul Uniunii Europene (UE), există discuţii privind introducerea unor noi criterii de competitivitate şi înăsprirea restricţiilor din pactul de stabilitate, crede Theodor Stolojan, care a explicat că foarte mulţi oameni de afaceri nu doresc acest lucru, deoarece câştigă foarte bine din diferenţele de dobânzi practicate în ţară.
“Nu mai văd posibilă aderarea la euro în 2015, pentru că şi UE îşi schimbă gândirea. Acum nu se mai discută doar despre îndeplinirea criteriilor simple, a celor cinci criterii, ci pe termen mediu, se mută discuţia spre competitivitate. Nu s-a luat o decizie concretă până acum, dar asta cred miniştrii de finanţe din statele membre ale zonei euro”, a declarat, ieri, Stolojan.
Potrivit acestuia, UE şi Banca Europeană Centrală vor fi mult mai severe în a analiza criteriile de aderare la euro pe care o ţară trebuie să le îndeplinească pe termen mediu şi lung.
“Din păcate, în România sunt mulţi oameni care nu doresc moneda euro, din diferite motive. Cei care câştigă foarte mult din diferenţele de dobânzi o duc foarte bine, cei care fac speculaţii în continuare, şi nu numai aceştia”, a menţionat Stolojan.
Pe de altă parte, Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR, care admite că economia nu va fi pregătită să adere la zona euro până în 2015, consideră totuşi că orizontul de adoptare a euro nu trebuie modificat, pentru că ţara noastră a reuşit să facă schimbări doar în contextul unor obiective mari, iar fixarea aderării la zona euro poate fi un stimulent important pentru ca lucrurile să se schimbe.
“Aderarea la zona euro în 2015 poate rămâne un obiectiv fezabil, cu condiţia ca poporul român, în toate straturile sale, să nu se opună reformelor necesare. Dacă nu, nu este fezabil”, a spus Croitoru.
Recent, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat că ţara noastră ar putea adopta moneda euro mai târziu decât şi-a programat, în anul 2015, dar trebuie să îşi consolideze politicile monetare şi financiare pentru a intra pe “drumul cel bun”.

money.ro: Videanu vrea să listeze Romgaz la Bursă în 9 luni, cu 10-15% din acţiuni

Ministrul Economiei Adriean Videanu, a declarat că în perioada următoare se va demara procedura de evaluare şi documentaţia necesară pentru ca în nouă luni să listeze la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) un pachet de 10-15% din acţiunile Romgaz.

Listarea Romgaz va resuscita totodată şi Bursa de Valori Bucureşti. Totodată, după înfiinţarea celor două mari companii din sectorul energetic, când vom avea un istoric de şase luni al acestor companii, dorim să listăm şi aceste două companii pe Bursa de Valori Bucureşti”, a spusAdriean Videanu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în această dimineaţă.

Adrian Videanu a declarat că listarea Romgaz la bursă este un proiect vechi de câţiva ani, ce face parte din Strategia energetică a României. Ministrul Economiei estimează că listarea Romgaz va resuscita Bursa de Valori. Videanu a anunţat că, alături de compania de gaze, vrea să aducă pe bursă şi cele două mari companii din sectorul energetic.

Romgaz asigură, alături de OMV Petrom, aproximativ două treimi din producţia naţională de gaze. Ministerul Economiei este principalul acţionar, cu 85 la sută din titluri, iar Fondul Proprietarea deţine restul de aproape 15 la sută.

Bursa: E.ON cere restructurarea ajutorului pentru plata gazelor

Compania germană E.ON consideră că ţara noastră a ajuns într-o stare critică având în vedere necesitatea reducerii pensiilor şi salariilor bugetarilor. Frank Hajdinjak preşedintele E.ON România, a declarat astăzi, într-o conferinţă pe teme energetice: “Este clar că România nu mai dispune de resurse financiare şi că o parte foarte mare a populaţiei nu îşi va mai permite să plătească factura pentru gaze şi electricitate. Consider că, având în vedere că ne cresc costurile cu achiziţia gazelor din import şi că operatorii din piaţă au nevoie de majorarea tarifelor, guvernul trebuie să restrructureze urgent modul de acordare a ajutoarelor sociale pentru plata utilităţilor. Este clar că populaţia nu poate suporta o majorare de tarif pentru gaze în acest context economic extrem de dificil. Dar statul poate să direcţioneze ajutoarele sociale către oamenii care au cu adevărat nevoie”.
Domnia sa a precizat că, în prezent, politica de protecţie socială în domeniul energetic este reglementarea preţului final pentru gaze şi electricitate. Dar, nu toţi consumatorii au nevoie de acest ajutor. Oficialul E.ON România susţine că în domeniul gazelor compania germană are costuri uriaşe nerecunoscute prin tarif de către ANRE şi că are nevoie de aprobarea unei creşteri a tarifelor plătite de consumatorii captivi. Frank Hajdinjak speră ca autorităţile să aibă înţelepciunea să reformeze urgent sistemul de ajutoare sociale şi să găsească o modalitate de a discuta cu operatorii un plan de tarifare pe termen lung astfel încât tarifele să acopere costurile de achiziţie a gazelor, iar populaţia să-şi poată permite să plătească factura pentru gaze şi electricitate.

ziare.com: E.ON Romania reduce cu 60% volumul gazelor naturale inmagazinate

Directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak, a declarat joi ca grupul energetic isi va reduce investitiile anuntate pentru acest an in functie de decizia reglementatorului in energie, iar volumul gazelor naturale inmagazinate de companie in Romania va scadea cu pana la 60%.

“Cred ca in momenul de fata ne vindem gazele naturale sub costurile cu care le-am achizitionat. Intr-o asemenea situatie, nicio companie nu poate rezista pe termen lung. Resursele financiare ale Romaniei sunt la limita inferioara. Piata este intr-o situatie foarte neplacuta. Si asta alunga investitorii. Va trebui sa ne reducem volumul investitiilor.

Contractorii vor avea de suferit, pentru ca vor avea mai putin de lucru. De asemenea, va trebui sa ne reducem rezerva de inmagazinare a gazelor pentru iarna urmatoare”, a pecizat Frank Hajdinjak.

Volumul gazelor inmagazinate in acest an de companie va scadea astfel de la 560 milioane metri cubi la 230 milioane mc gaze naturale. CEO-ul E.ON Romania a mai spus ca aceasta decizie are legatura si cu politica ANRE in ultima perioada.

“Investitiile vor fi recalculate in functie de decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul

Energiei (ANRE) privind pretul energiei si al gazelor naturale”, a afirmat Hajdinjak.

Directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak, anunta, in decembrie 2009, ca grupul energetic E.ON Romania va aloca pentru investitii in 2010 circa 60 milioane euro, in retelele de distributie gaze naturale si energie electrica, suma aproximativ egala cu cea investita in 2009.

E.ON Romania este membra a Grupului E.ON din Germania, grup prezent in aproape 30 de tari. E.ON Romania detine participatia majoritara la companiile E.ON Gaz Romania, E.ON Moldova Furnizare, E.ON Gaz Distributie si E.ON Moldova Distributie.

In Romania, E.ON activeaza din 2005, in sectorul energiei electrice si al gazelor naturale, in Moldova, Banat si Transilvania.

Bursa: E.ON: Mediu de afaceri ostil pentru investitorii în energie

Mediul de afaceri este ostil inves-titorilor privaţi în sistemul energetic, apreciază Frank Hajdinjak, directorul general al “E.ON Româ-nia”. Statul vrea să restructureze producţia de energie, pe care o deţine în totalitate, în două mari companii. Investitorii străini privesc cu îngrijorare la restructurare pentru că există riscul ca piaţa să facă un pas înapoi şi ca libera concurenţă să fie puternic afectată. În plus, nu sunt încurajate parteneriatele public-private pentru dezvoltarea de noi capacităţi, cu tehnologii performante, în locul celor vechi, poluante şi ineficiente.
Frank Hajdinjak a declarat, ieri, într-un seminar pe teme energetice: “Deocamdată, nu ştim cum vor funcţiona viitoarele două mari companii. Vrem să vedem cum vor comercializa energia disponibilă pentru piaţa liberă. Dacă va fi afectată concurenţa pe piaţă, ce rost mai are să construieşti centrale noi?”
O foarte mare problemă în opinia oficialului E.ON o reprezintă şi investiţiile nerecunoscute prin tarif de către ANRE (reglementatorul pieţei): “Nu avem recunos-cute prin tarif anumite costuri cu investiţiile şi nici nu sunt acoperite costurile cu achiziţia gazelor de import. În aceste condiţii, cum pot eu să mă duc la acţionari şi să cer bani ca să construiesc o centrală nouă în România?”.
E.ON şi Enel au fost partenerii desemnaţi de Termoelectrica pentru construcţia unui grup nou în cadrul Termocentralei din Brăila, proiect evaluat la 1 miliard de euro. Decizia de investiţie ar trebui luată în acest an. Potrivit lui Frank Hajdinjak, investitorii discută cu Termoelectrica SA condiţiile asocierii în cadrul noului proiect şi condiţiile constituirii companiei de proiect.
În ceea ce priveşte investiţiile în modernizarea reţelelor de electricitate şi gaze, E.ON ar putea decide diminuarea acestora în 2010 faţă de planul propus, pentru că înregistrează pierderi mari din neacoperirea anumitor costuri prin tarif. Vor fi diminuate şi cantităţile de gaze care trebuie înmagazinate pentru iarna următoare.
Directorul general al “E.ON România” a adăugat: “Ţara este acum într-o situaţie critică din punct de vedere financiar dacă autorităţile au propus reducerea pensiilor şi a salariilor bugetarilor. Resursele financiare sunt insuficiente, iar oamenii nu vor mai avea bani să-şi plătească facturile la energie şi gaze. Pe de altă parte, E.ON cere majorări de tarif pentru gaze, iar ANRE nu le acordă. Este clar că situaţia nu mai poate continua nici pentru noi, nici pentru populaţie. Autorităţile trebuie să găsească o soluţie economică pentru ambele părţi, valabilă pe termen lung. Noi am propus ANRE o soluţie, dar nu am primit răspuns. Populaţia are probleme, scad veniturile, iar statul pe de altă parte facilitează achiziţia de gaz ieftin, numai din producţia internă pentru îngrăşăminte. Grosul acestor îngrăşăminte se exportă, nu se consumă pe piaţa internă. Între timp, pentru coşul de consum al pieţei reglementate, a crescut cota de importuri, care sunt mai scumpe”.
E.ON propune reformarea sistemului de ajutor social pentru gaze. Astfel, în loc să fie acordate tuturor prin tarif, ajutoarele sociale pot fi date numai celor care au nevoie. Liberalizarea pieţei este o soluţie de eficienţă şi competiţie, mai susţine Frank Hajdinjak. Preţurile vor fi stabilite de piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă şi va exista o preocupare mai mare pentru eficienţă.

Adevarul: Realizarea cablului electric submarin România-Turcia, stabilită în iunie

Sistemul energetic românesc va fi conectat cu cel din Turcia prin Marea Neagră

Sistemul energetic românesc va fi conectat cu cel din Turcia prin Marea Neagră

Ministrul român al Economiei, Adriean Videanu, şi ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, se vor întâni în iunie, la Bucureşti, pentru a pune bazele unui comitet de lucru mixt privind modalităţile de dezvoltare şi calendarul proiectului cablului submarin care va lega cele două ţări.

Transelectrica a finalizat, recent, studiul de fezabilitate al proiectului, care va permite exportul de energie din România către Turcia, stat unde cererea de energie este mai mare decât producţia.

Cablul ar putea fi va fi funcţional în 2012.

Nuclearelectrica a suportat un sfert din costurile studiului de fezabilitate, respectiv 375.000 de euro, în schimbul accesului la informaţiile privind fezabilitatea acestui proiect, în condiţiile în care, odată cu intrarea în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, în 2016-2017, România va dispune de un exces de electricitate.

Totodată, economia Turciei cunoaşte o dezvoltare accelerată, iar cererea de energie în această ţară creşte cu peste opt la sută anual, potrivit Transelectrica.

În aceste condiţii, cablul de transport submarin va avantaja România în momentul în care Turcia va importa masiv energie.

Iniţiat în 2004, proiectul ar fi trebuit finalizat în 2009. Potrivit primelor estimări, cablul va avea o capacitate de transport de 600 MW şi va uni staţiile de la Constanţa şi Pasakoy, iar costurile totale s-ar putea ridica la 400 de milioane de euro.

Videanu a participat s-a întâlnit astăzi, la Istanbul, cu omologul său turc, căruia i-a prezentat principalele elemente ale strategiei energetice a României, proiectele care pot fi dezvoltate în colaborare în România şi Turcia, precum şi participarea celor două ţări la proiectele energetice regionale.

Cei doi minişti vor discuta, la viitoarea întâlnire din iunie, de la Bucureşti, şi pe tema altor proiectele energetice de interes comun.

Bursa: Securitatea energetică, subiect al summitul-ui de la Istanbul

Rolul strategic al României în Europa Centrală şi de Est în asigurarea securităţii energetice a fost prezentat, astăzi, de ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Adriean Videanu la summitul Black Sea Second Oil and Gas Summit, care se desfăşoară la Istanbul. Subiectele cheie ale summitului sunt cooperarea regională privind explorarea zăcămintelor în zona Mării Negre, producţia, forajul, transportul, procesele de rafinare ale combustibililor, mediul înconjurător, securitatea energetică regională.

inforusia.ro: Medvedev a evitat discutarea problemei South Stream cu Turcia

In urma vizitei presedintelui rus Dmitri Medvedev in Turcia au fost semnate 17 acorduri intre cele doua tari. Acestea vor permite Ancarei sa atraga investitii in valoare de 25 de miliarde de dolari. Principalul acord incheiat a vizat construirea primei centrale nucleare din Turcia, pentru care Rusia este dispusa sa ofere 20 de miliarde de dolari. Proiectul va fi realizat de compania rusa Atomstroiexport, care va detine 100% din pachetul de actiuni. Pentru constructia gazoductului Samsun-Ceyhan, Rusia ar putea plati 3 miliarde de dolari. Generozitatea Kremlinului ar fi trebuit sa convinga autoritatile de la Ankara sa permita Rusiei instalarea gazoductului South Stream, in zona platoului turcesc al Marii Negre, insa, aceasta problema n-a fost solutionata.

In ajunul vizitei din Turcia, consilierul presedintelui rus, Serghei Prihodiko a anuntat semnarea la Ankara, mai mult de 25 de documente. Printre aceastea, potrivit Kommersant, trebuia sa fie semnat acordul privind construirea gazoductului South Stream, in zona economica exclusiva a Turciei in Marea Neagra. Cu toate acestea, Dmitri Medvedev a decis, ieri, sa nu puna in discutie aceasta problema. El doar si-a manifestat increderea ca cele doua tari vor face pasi importanti pentru punerea in aplicare a proiectelor South Stream si Blue Stream-2, care, potrivit presedintelui rus „au drept scop consolidarea securitatii energetice a tarilor partenere si vor permite deschiderea unor coridoare de transport si vor eficientiza furnizarea gazului in Europa si alte tari”.

inforusia.ro: Ministrul energiei: Rusia nu renunta la South Stream

Posibila fuziune dintre Gazprom si Naftogaz Ucraina nu va avea nici un impact asupra gazoductului South Steam, a afirmat marti la Damasc ministrul rus al Energiei, Serghei Smatko.

“Noi nu privim aceste doua chestiuni intr-o conexiune. South Stream este pentru Rusia o chestiune de principiu, o poarta stratregica pentru furnizarea directa de gaze catre consumatorii europeni”, a explicat ministrul, adaugand ca detaliile proiectului privesc toate tarile care participa. “Totul depinde de studiile de fezabilitate, de cat de flexibil va fi raportul intre costul conductelor si volumul de livrari”. Serghei Smatko a tinut sa linisteasca spiritele, subliniind ca nu exista nici un motiv de suspendare a lucrarilor la gazoductul South Stream, si argumentand ca nevoile Europei sunt cu 100-120 miliarde metri cubi de gaz mai mari decat ce primeste acum. “Cred ca, daca vom reusi sa furnizam o cantitate mai mare de gaze la un pret rezonabil, vom fi competitivi”, a concluzionat Smatko.

Gazoductul South Stream, care ar trebui sa fie dat in exploatare in 2015, va transporta 63 miliarde metri cubi pe an. Ucraina vede proiectul de sporire a capacitatii gazoductelor sale, realizat impreuna cu Rusia, ca o alternativa la South Stream, care ocoleste Ucraina.

trend.az: Experts: Ankara- Moscow rapprochement will help to advance Azerbaijan’s interests

The Ankara- Moscow rapprochement will help to advance Azerbaijan’s interests and, possibly, movements in solution of the Nagorno-Karabakh conflict, experts say.

“Even if Turkey’s intervention in this matter does not guarantee a solution to the conflict, it can protect Azerbaijan’s interests,” Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan‘s Adviser on Eurasia Geybulla Ramazanoglu told Trend.

Russia and Turkey are interested in strengthening stability in the Caucasus region and in resolving of the Nagorno-Karabakh conflict, President Dmitry Medvedev said at a press conference in Ankara, “Russia-24” television channel reported.

“We, I mean RF, will advance this issue and use all opportunities, Russia’s prestige and influence to resolve this conflict,” Medvedev said.

The conflict between the two South Caucasus countries began in 1988 when Armenia made territorial claims against Azerbaijan. Armenian armed forces have occupied 20 percent of Azerbaijan since 1992, including the Nagorno-Karabakh region and 7 surrounding districts.

Azerbaijan and Armenia signed a ceasefire agreement in 1994. The co-chairs of the OSCE Minsk Group – Russia, France, and the U.S. – are currently holding the peace negotiations.

Armenia has not yet implemented the U.N. Security Council’s four resolutions on the liberation of the Nagorno-Karabakh region and the occupied territories.
Experts believes even if the convergence of Ankara and Moscow does not guarantee the resolution to the Nagorno-Karabakh conflict in the short term, Turkey will be able to lobby for Azerbaijan’s interests in the region.

The Turkish-Russian rapprochement, mutual visits of the Presidents, and, moreover, the abolition of the visa regime will have a positive impact on resolving of the Nagorno-Karabakh issue, strengthening of Azerbaijani position, political analyst Fikret Sadikhov told Trend today.
“Turkey is our close ally and Russia – our strategic partner, on which the solution of the Armenian-Azerbaijani conflict depends, and recent events may give new impetus to the process of the peaceful negotiations,” Sadikhov said.

All subsequent negotiations on the Nagorno-Karabakh conflict, which will be held after the Russian and Turkish presidents meeting, should be successful, Ramazanoglu said.

“However, the sides, who claim on an interest in settling the Nagorno-Karabakh conflict, including members of the Minsk Group, in reality do not always support Azerbaijan, and now Turkey has a real chance to lobby for Azerbaijan,” Ramazanoglu said.

The Russia-Turkey relation are at a high level for over the last few years and they are based exclusively on mutual interest and benefit, Armenian MP, Secretary of the Parliamentary Faction” Prosperous Armenia “Aram Safarian was quoted as saying by Regnum.

“Ankara will try to take advantage of its growing role in relations with Russia to increase its influence in the South Caucasus region,” Safarian said. “I am sure that Turkey and Azerbaijan work together in this direction and will soon voice the single position.”
Johns Hopkins University, Institute of Central Asia and Caucasus director,Svante Cornell believes it is still too early to talk about the implications of the president’s meeting.

“Such meetings are not uncommon, as well as the statements that were made yesterday, but it did not lead to advances in solution of the Nagorno-Karabakh problem. Nothing substantial is done to solve the Nagorno-Karabakh conflict,” Cornell told Trend over the telephone.

Experts disagreed regarding Turkey’s possible participation in the OSCE Minsk Group.

If the OSCE Minsk Group continues to act in a successful direction for solving the Nagorno-Karabakh conflict, then Turkey also may consider participation in this negotiation process, Erdogan said in a joint press conference with Russian President Dmitry Medvedev in Ankara.

“The suggestion that Turkey can become a co-chair of the OSCE – insignificant words, as Armenia would never give its consent,” he said.

Another Azerbaijani political analyst, Director of the Center for Political Technologies and Innovations Mubariz Ahmadoglu is skeptical regarding discussion of the Nagorno-Karabakh problem by the Presidents of Turkey and Russia.

“Russia voluntarily or forcibly will withdraw other co-chairmen of OSCE Minsk Group from the game, influence on them for its own interests”, Ahmadoglu said.

He said that Russia will make every effort to prevent joining of other countries in the region, including Turkey and Iran, to the process.

“Medvedev’s statements in Ankara were sounded to pay tribute to Turkey. The statements of the Turkish side are sincere. They want processes on resolving of the Nagorno-Karabakh conflict to intensify,” Ahmadoglu said.

Drawing an analogy between the Turkish side’s statements about the readiness to engage in mediation efforts in this matter and Russian Defense Minister’s visit to Baku, which followed the participation of President Ilham Aliyev in Victory Day celebrations in Moscow, Sadikhov expressed his belief in the influence of these processes to accelerate resolving of the Nagorno-Karabakh conflict.

“Armenia has been driven into a corner. It should give a clear answer about the update Madrid principles. It rushes about and understands that this document will lead to de-occupation of Azerbaijani territories in any version,” he said.

today.az: Serbia interested in purchasing oil and gas from Azerbaijan

Serbia can import oil, oil products and gas from Azerbaijan, Nebojša Ćirić, State Secretary within the Ministry of Economy and Regional Development of Serbia said today in Baku.

“Our initial aim is to purchase oil from Azerbaijan, as there is a large petrochemical complex in Serbia,” Nebojša said.

According to him, at the same time Serbia will hold talks regarding route, form and amount of purchase of gas from Azerbaijan. According to Ćirić, at present, trade turnover between Azerbaijan and Serbia is not very high. He said that the country has great potential for expanding bilateral economic cooperation.

At present, Serbia exports pharmaceuticals and steel products to Azerbaijan.

“We also believe that there are great opportunities for expansion of cooperation in the sphere of agriculture,” he said.

According to Ćirić, the second Azerbaijan-Serbia business forum will be held in Belgrade in September-October, 2010.

Novinite: Bulgaria May Lose Turkish Energy Market over Russian Deal

Bulgaria: Bulgaria May Lose Turkish Energy Market over Russian Deal
Bulgaria might suffer from the latest Russia-Turkey nuclear deal, according to Ivan Hinovski. Photo by Monitor Daily

Bulgaria might lose Turkey as an electricity export market as a result of the energy deals that the latter has signed with Russia, an expert has warned.

“If the Turkish nuclear power plant which Russia is going to construct is cheaper that the one that we are hoping to build at Belene, we will lose the Turkish market,” said Ivan Hinovski, Chair of the Bulgarian Energy Forum, an NGO, as quoted by BGNES.

“The sums and conditions of the Russian-Turkish deal for a nuclear plant in Turkey are still unknown to us,” the energy expert pointed out. He did stress, however, that the nuclear energy project in Turkey will not be realized very easily.

“About 4-5 years ago Turkey asked Bulgaria to provide training for 100-120 nuclear specialists per year. Unfortunately, this project failed to materialize, which is an opportunity the Bulgarian business missed to take advantage of,” Hinovski revealed.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter