revista presei 18 august

2009/08/18

Videanu la RFI : România nu exclude South Stream, dar încă nu am fost invitaţi

România rămâne deschisă şi altor proiecte energetice, în afară de Nabucco. Iată ce declară la RFI ministrul Economiei, Adriean Videanu (audio). El nu exclude o eventuală participare la concurentul ruso-italian South Stream.

Videanu precizează însă că deocamdată România nu a primit nici o ofertă oficială de a intra în acest proiect.

Prioritatea zero pentru România o reprezintă proiectul Nabucco şi vă dau şi argumentele. Proiectul Nabucco este cel care pentru asigurarea securităţii energetice a României rezolvă cele două mari probleme şi anume diversificarea atât a rutelor, cât şi a surselor de aprovizionare, ceea ce va duce în mod implicit la asigurarea securităţii energetice”, spune Videanu.

“În paralel cu proiectul Nabucco, România nu respinge nici un alt proiect care să consolideze securitatea energetică a României. Specific pentru South Stream, România nu a primit deocamdată nici un fel de invitaţie oficială de a participa la acest proiect. Este ca şi cum am spune că eu mă autoinvit la cineva acasă, să mă pun la masă“, precizează ministrul Economiei.

“Deocamdată, România este disponibilă de a pune toate datele părţile ruse, relevante pentru a-şi finaliza studiile, în concordanţă cu toate acordurile internaţionale pe care România le-a semnat, dar nu se poate pronunţa din punct de vedere al acestui proiect, pentru că nu avem încă nici un fel de invitaţie oficială de a participa la acest proiect”, conchide Adriean Videanu.

Proiectul Nabucco, în care este implicat şi România este sprijinit de Uniunea Europeană, ca o soluţie alternativă la resursele energetice ruseşti.

În paralel, Moscova îşi propune să dezvolte împreună cu Italia proiectul South Stream, văzut ca un concurent pentru Nabucco.

Hotnews: Marea reorganizare energetica: o solutie pentru salvarea termocentralelor, dar un pericol pentru piata. 15 septembrie, un nou termen pentru finalizarea dezbaterii publice privind restructurarea energetica

La putin timp dupa ce a preluat fraiele Ministerului Economiei, Adriean Videanu a promis realizarea unei mai restructurari in sectorul energetic. In primele declaratii, vorbea de finalizarea unei noi strategii pana in aprilie, apoi pana in mai, pentru ca in toamna sa fie infiintate doua companii gigant care sa cuprinda toti producatorii de energie. De la vorba la fapta drumul e lung si plin de hartoape. Termenele au tot fost prelungite, iar acum nu se mai sufla o vorba despre marea reorganizare. Motivul ar putea fi ca varianta propusa de minister ridica prea multe semne de intrebare.

Tudor Serban: Termenele politice nu se potrivesc cu cele tehnice

Ultimul termen anuntat de Adriean Videanu pentru finalizarea dezbaterii publice pe marginea restructurarii sectorului energetic a fost sfarsitul lunii iulie, inceputul lui august. Contactat de HotNews.ro, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, justifica nerespectarea promisiunilor prin faptul ca “Termenele politice nu se potrivesc cu cele tehnice“. Tudor Serban a avansat un alt termen: 15 septembrie.

Opozitia sindicatelor nu e o problema

Potrivit secretarului de stat, “o parte din dezbaterea publica a fost incheiata. Ma refer la partea politica si la discutiile cu firmele”. Au mai ramas discutiile cu sindicatele care, in mare parte, se opun restructurarii, mai ales cel de la Hidroelectrica.

Dar opozitia sindicatelor nu constituie o problema pentru Ministerul Economiei. In cazul in care nu se va ajunge la un consens, “noi vom merge inainte, pentru ca nu facem politici energetice dupa sindicate“, a afirmat Tudor Serban.

Reprezentantii sindicatului Hidrosind considera ca restructurarea energetica va fi facuta in dezavantajul Hidroelectrica, societate rentabila in acest moment. Compania va fi impartita in doua, urmand sa functioneze alaturi de unitati in pierdere precum cele din sectorul termo si minier. Sindicalistii spun ca se mizeaza foarte mult pe banii obtinuti din energia produsa de hidrocentrale, ca sa fie folositi pentru indeplinirea conditiilor obligatorii de mediu la termocentrale.

Reorganizarea energetica, o modalitate de a salva termocentralele de la inchidere

Termocentralele risca sa fie inchise incepand de anul viitor din cauza nerespectarii normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana. In acest moment, pana se vor gasi solutii de trecere pe energie alternativa, piata este dependenta de acesti producatori, chiar daca sunt scumpi si ineficienti.

Termocentralele produc peste 54% din energia de pe piata. Reorganizarea energetica este o modalitate de a salva unitatile ineficiente de la inchidere. Insa, e o solutie cu hibe. “Guvernul incorsatat de cerintele europene privind ajutoarele de stat a gasit solutia miraculoasa: sa ia de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz si sa dea la minele de carbune si la termocentralele ineficiente“, considera Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE).

Termocentralele sunt obligate sa se conformeze cerintelor de mediu impuse de Comisia Europeana. Insa, pana acum, nu au fost gasite resursele financiare necesare investitiilor de mediu.

Stergerea datoriilor, in analiza la Ministerul Finantelor

Pentru aceasta situatie, Ministerul Economiei a gasit o solutie: stergerea datoriilor istorice inregistrate de termocentrale si unitatile miniere. “Trebuie sa facem curatenie prin unele societati, nu vrem sa le bagam (n.red. in cele doua companii)cu datorii“, ne-a spus Tudor Serban, care a precizat ca, in acest moment, sunt purtate discutii pe aceasta tema cu Ministerul Finantelor.

Pentru stergerea datoriilor mai trebuie obtinuta o aprobare, cea a Comisiei Europene. Astfel, reorganizarea este si o metoda de a scapa societatile cu probleme de datorii, bani pe care statul nu-i va putea recupera niciodata.

Aceste societati au ajuns sa fie ineficiente din cauza managementului defectuos. “Intreprinderile sale sunt prelungiri ale ministerelor, managerii sunt numiti pe criterii dintre cele mai arbitrare, criteriul profit si eficienta practic nu exista. In situatii sociale grele, statul le obliga sa vanda sub costuri. In trecut le-a mai garantat credite in compensatie, dar managerii de stat au orientat banii de investitii defectuos, nu pentru retehnologizare. Acum aceste garantari nu mai sunt posibile, regulile europene sunt foarte severe si viitorul intreprinderilor de stat administrate ca si componente ale ministerelor nu poate fi decat sumbru“, a mai spus Constantinescu.

Potrivit acestuia, banii de investitii ai sectorului generare s-au dus aproape integral pe “reabilitari” oneroase si fara perspective, nu s-au introdus tehnologii noi si s-au mentinut artificial, pe scara larga, capacitati de productie ineficiente. Compania Nationala a Huilei (CNH) este cel mai mare datornic la stat, suma ajungand la aproximativ cinci miliarde de lei. De asemenea, Termoelectrica are datorii catre bugetului statului de peste 500 de milioane de lei.

Presedintele IRE: Orice concentrare este generatoare de distorsiuni si de insecuritate pe piata

Varianta de reorganizare propusa de Ministerul Economiei creaza suspiciuni in ceea ce priveste concurenta loiala pe piata. Chiar si Videanu a recunoscut ca principalii jucatori privati de pe piata, E.ON, Enel, CEZ au o retinere de a nu se crea o concurenta neloiala in piata. Tudor Serban sustine ca nu se punea problema crearii unor distorsiuni pe piata. “Am dat asigurari ca va exista transparenta si o piata libera“, a precizat secretarul de stat in Ministerul Economiei.

Despre transparenta, analistii in domeniu cred altceva. Jean Constantinescu considera ca orice concentrare este generatoare de distorsiuni si de insecuritate pe piata. “Cel mai bun indice de concentrare se numeste Herfindahl-Hirschmann Index (HHI). Prin aceasta reorganizare, indicele HHI ar putea ajunge la valoarea de 3.000. O piata concentrata si ineficienta incepe de la valoarea 1.800. Pe aceasta piata, orice tranzactie ce depaseste 100 de puncte trebuie sa declanseze masuri antitrust. Pentru comparatie, in Anglia indicele HHI este 500, in Italia este 1.000, in Germania si Spania este 1.500“, a afirmat Constantinescu.

Potrivit acestuia, Comisia Europeana nu va fi de acord cu o astfel de concentrare care ar putea anihila concurenta. “Cele doua companii vor avea suficienta forta sa dicteze pretul, distorsionand copios preturile marginale. Nu vor fi interesate prea mult de investitii, nefiind supuse unei presiuni concurentiale reale”, a precizat presedintele IRE.

La randul ei, Societatea Academica din Romania (SAR) a realizat o analiza a efectelor restructurarii energetice si a ajuns la concluzia ca masura este antireformista, reduce transparenta in sector si creste riscurile de coruptie. “Ne vom intoarce la practicile paguboase ale anilor ’90, cand gaurile negre din sectoarele falimentare (minier, termocentrale) se acopereau cu finantari mai mult sau mai putin ascunse din alte parti“, considera SAR care mai crede ca  pierderile vor fi suportate de Hidroelectrica si Romgaz, fapt pentru care Romania ar putea risca o amenda usturatoare de la Comisia Europeana pentru ajutoarele de stat.

Italy to Cut Dependence on Russian Gas, Scajola Tells La Stampa

By Armorel Kenna

Aug. 18 (Bloomberg) — Italy will reduce its dependence on Russian gas and won’t “ever” be dependent on one country for the fuel, Industry Minister Claudio Scajola told daily La Stampa in an interview.

Italy wants to import more gas from Algeria than from Russia and in 2010 will increase imports from Libya, Scajola said, according to the newspaper. Italy will also import 10 percent of the country’s gas consumption through a new terminal at Rovigo, Scajola said in the report.

The Italian government’s objective for 2020 is to have 25 percent of national energy consumption supplied by renewable energy, 25 percent from nuclear energy and the rest from “traditional sources,” Scajola told La Stampa.

Scajola said he’ll be in Washington at the end of September to sign an Italian, U.S. protocol for research and development in the nuclear industry, according to the daily. U.S. companies will have the opportunity to compete for the construction of as many as 10 plants that Italy aims to build in the next 20 years. Bloomberg

Business Standard: Rusia şi Venezuela: Parteneriat pe țiței

Rusia şi Venezuela intenţionează crearea unui parteneriat de până la 30 mld. dolari pentru a dezvolta un câmp petrolifer din Venezuela, potrivit Ria Novosti. “Dacă totul decurge conform planului, sunt sigur că un astfel de parteneriat va fi înfiinţat în următoarele luni”, a declarat vicepremierul Rusiei, Igor Sechin. Investiţiile au în vizor rezerve de petrol estimate la 53 mld. barili

Business Standard: Prospecţiuni: 17 mil. €, contracte anunțate în mai puţin de două săptămâni

De la începutul acestei luni, firma omului de afaceri Ovidiu Tender, Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), a anunţat încheierea mai multor contracte cu Romgaz, Petrom şi Rompetrol cu o valoare totală de peste 16,7 milioane de euro. Ultimul acord anunţat este parafat cu grupul petrolier Rompetrol şi are o valoare de circa două milioane de euro.
Baza contractului este achiziţia de date seismice 2D, a anunţat firma de explorări şi prospecţiuni, într-un comunicat remis pieţei RASDAQ a Bursei de Valori Bucureşti. Firma nu a comunicat alte informaţii legate de acest contract. În ultimele două săptămâni, compania a anunţat, de asemenea, şi semnarea unui acord de 4,8 milioane de euro cu Petrom şi a altuia, de circa 41,7 milioane de lei (9,9 milioane de euro), cu societatea de stat Romgaz.

Ovidiu Tender declara recent pentru Business Standard că trendul afacerilor Prospecţiuni este crescător, pentru că, deşi preţul petrolului, de exemplu, nu se află la un nivel foarte înalt, companiile din domeniu continuă investiţiile pentru găsirea de resurse.

Prospecţiuni a înregistrat, în primul semestru al anului în curs, venituri de 110,47 milioane de lei (26,3 milioane de euro), în creştere cu 82,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar profitul net a avansat de 12 ori, la 22,26 milioane de lei (5,3 milioane de euro), pe fondul măsurilor de reducere a costurilor şi reorganizare a firmei. Societatea a obţinut, în perioada ianuarie-iunie a acestui an, o cifră de afaceri cu 86,38% mai mare.

Tags: , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter