Reuters: Gazele de șist ar scăpa România de dependența față de Rusia

2012/11/29

România se află printre cele mai bine plasate foste ţări comuniste din Europa care visează să scape de dependenţa de gazul rusesc, în condiţiile în care descoperirea noilor depozite de gaze de şist face ca soluţia să fie la îndemâna sa, consideră agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.

Concernul american Chevron doreşte să înceapă forarea pentru exploatarea gazului de şist în apropierea oraşului Bârlad, în timp ce mai multe organizaţii neguvernamentale au organizat proteste – înaintea alegerilor parlamentare din 9 decembrie – prin care cer o interdicţie naţională a exploatării gazelor de şist.

Moratoriul actual asupra exploatării gazelor de şist ar putea fi ridicat, după scrutin, adaugă Reuters, care menţionează că Uniunea Social Liberală (USL), a premierului de stânga Victor Ponta încă nu şi-a clarificat poziţia privind exploatarea gazelor de şist.

”În cele din urmă va trebui luată o decizie. Noi sperăm că această decizie nu va fi una care să consolideze această activitate şi tehnologie”, a declarat Bogdan Grecescu, din partea Greenpeace Romania.ONG-urile, impotriva gazelor de sist
Potrivit agenţiei de presă, organizaţiile neguvernamentale speră că toate drepturile de exploatare ale Chevron vor fi anulate dacă se va reuşi strângerea unei majorităţi covârşitoare contra exploatării gazelor de şist în cadrul unui referendum în oraşul Mangalia, care coincide cu data alegerilor parlamentare – 9 decembrie.

Chevron deţine drepturi de exploatare pentru trei suprafeţe de 270.000 hectare în apropierea Mării Negre şi a cumpărat şi o concesiune în apropiere de oraşul Bârlad, în schimbul unei sume care nu a fost făcută publică.

Fracturarea hidraulică, folosită la exploatarea gazelor de şist, implică injectarea de apă şi compuşi chimici la presiune ridicată în formaţiunile de roci de la mare adâncime, experţii în mediu apreciind că tehnologia poate duce la poluarea pânzei de apă freatică.

Rezerve uriașe în regiune
Analiştii economici, continuă Reuters, sunt de părere că depozitele de gaz de şist, adăugate la rezervele de gaze convenţionale, ar putea transforma România într-o ţară cu dependenţă zero de resursele energetice externe.

”Dacă ţinem cont şi de rezervele de gaze de şist, România poate acoperi, în realitate, întreaga sa cerere internă din propriile resurse”, explică Otilia Simkova, analist în cadrul firmei de consultanţă Eurasia Group.

Administraţia pentru informaţii privind energia a SUA (EIA) estimează că România, Bulgaria şi Ungaria ar putea avea 538 miliarde de metri cubi de gaze de şist, cu puţin peste consumul anual al Europei şi suficient pentru a acoperi nevoile României pentru aproape 40 de ani.

 

Tags:

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter