Renaste proiectul Nabucco? OMV si Gazprom, alianta pentru un gazoduct regional

2015/06/15

business24.ro

Viitorul sef al companiei austriece OMV, Rainer Seele, are in plan o noua varianta de transport pentru gazele naturale din Rusia, care sa ocoleasca Ucraina.

Seele il va inlocui de la inceputul lunii viitoare pe actualul director executiv al OMV, Gerhard Roiss, in planurile de viitor ale companiei intrand si o colaborare cu gigantul rus Gazprom, arata agentia Novinite.

Traseu est-european

Presa austriaca, prin ziarul Die Presse, sustine ca viitorul sef al OMV planuieste relansarea proiectului Nabucco sub forma unui parteneriat cu Gazprom.

Traseul gazoductului ar urma sa strabata Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria pentru a ajunge in final in Austria.

Diferenta fata de planurile initiale o reprezinta aprovizionarea cu gaze din Rusia si Iran, in locul celor livrate de tarile din jurul Marii Caspice.

Oficialii UE au anuntat stoparea proiectului Nabucco in 2013, ca urmare a aparitie unor costuri suplimantare si a disensiunilor politice.

Nabucco urma sa reprezinte o solutie de reducere a dependentei tarilor europene de gazul rusesc, livrarile de gaze urmand sa fie facute de Kazahstan, Turkmenistan si Azerbaidjan.

Acum insa, OMV ia in considerare refacerea traseului initial intr-o colaborare cu rusii de la Gazprom, sustin jurnalistii de la Die Presse.

Romania, stat partener

Trei surse au confirmat faptul ca noile planuri ale lui Rainer Seele vor fi promovate de Reinhard Mitschek, fost manager de proiect pentru Nabucco.

In cadrul vechiului consortiu, OMV, MOL, Transgaz, Bulgargaz, turcii de la Botas si germanii de la RWE detin cote egale de cate 16,7%.

Ziaristii austrieci au observat si ca pe site-ul Gazprom apare o fotografie facuta la inceputul lunii acesteia, in care Seele si Mitschek sunt surprinsi in timpul unei sedinte de negocieri cu conducerea companiei din Rusia.

OMV a admis faptul ca intalnirea a avut loc, fara a o oferi detalii despre temele discutate in cadrul acesteia. Reinhard Mitschek si purtatorul de cuvant al Gazprom, Sergei Kupriyanov, nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Din 2009, Seele s-a aflat la carma Wintershall, o subsidiara a corporatiei germane BASF, unul dintre cei mai importanti parteneri ai Gazprom din Europa.

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter