ravisat presei 28 iunie

2009/06/28

Putin invita Shell la doua proiecte de gaze in insula Sahalin

Primul ministru al Rusiei, Vladimir Putin, a invitat sambata grupul petrolier Royal Dutch Shell sa participe la doua proiecte de gaze naturale din Extremul orient rus, Sahalin-3 si Sahalin-4, la o intalnire cu directorul executiv al Shell, Jeroen van der Veer.

“Suntem pregatiti sa continuam pe mai departe cooperarea cu firma dumneavoastra, gandindu-ma la Sahalin-3 si Sahalin-4”, a spus Putin, citat de Reuters.

“Aceste proiecte necesita productie offshore in zone cu ape adanci, in care experienta dumneavoastra va fi foarte valoroasa”, a adaugat el.

In februarie, Shell a oferit sprijin pentru lansarea proiectului de gaze naturale lichefiate Sahalin-2, in valoare de 22 miliarde dolari, controlat de Gazprom si situat pe insula Sahalin, din Oceanul Pacific. Gazprom anuntase anterior ca firmele cu care a lucrat la proiectul Sahalin-2 vor fi preferate pentru Sahalin-3.

“Este un moment ideal pentru a planifica aceste proiecte, iar noi suntem pregatiti sa lucram repede aici”, i-a spus van der Veer premierului rus.

Directorul Shell a argumentat ca in prezent costurile de constructie sunt mai mici, iar lansarea unui proiect reprezinta un semnal bun. mai mult: ziare.com

Gazprom asigura GDF Suez ca poate conta pe o participatie de 9% in proiectul Nord Stream

Grupul francez GDF Suez va obtine cel mai probabil o participatie de 9% in proiectul conductei baltice Nord Stream, ce ar urma sa transporte gaz din Rusia pana in Germania, a precizat vineri grupul rusesc Gazprom, ce are rol de lider in proiect, relateaza Reuters.

“Nivelul participatiei Gaz de France (GDF Suez) va fi acelasi cu al companiei olandeze Gasunie”, a spus responsabilul pentru export al Gazprom, Aleksandr Medvedev. Gazprom detine 51% din proiectul Nord Stream, Gasunie 9%, restul fiind detinut de grupurile germane E.ON si BASF.

Proiectul Nord Stream, in valoare de 7,4 miliarde de euro, este sustinut de Germania, dar mai trebuie aprobat de Finlanda, Suedia si Danemarca. Proiectul este criticat de statele baltice si Polonia, tari ocolite de traseul conductei.

Gazprom: Ucraina isi va onora factura de gaz pentru luna iunie

Ucraina isi va onora factura de gaz pentru luna iunie, dar s-ar putea confrunta cu noi dificultati pentru cea din iulie, a declarat vineri seful Gazprom, Aleksei Miller, relateaza AFP.

“Ucraineii vor plati pentru livrarile de gaz din iunie”, a spus el. “Situatia platilor in iunie nu va fi atat de grava ca cea din mai si iulie”, a precizat Miller, adaugind ca a discutat cu omologul sau din grupul ucrainean Naftogaz, Oleg Dubina.

Ucraina va plati putin sub 300 de milioane de dolari in iunie pentru 1,1 miliarde de metri cubi de gaz, mult sub volumul de 3,4 miliarde metri cubi pe care initial promisese sa-l cumpere. In pofida acestor diferente, cele doua grupuri au convenit ca Naftogaz nu va primi sanctiuni financiare, a spus Miller.

“Fireste, situatia finantarii nu este simpla”, a spus Miller, subliniind ca situatia financiara a Naftogaz si a Ucrainei, precum si instabilitatea politica a tarii constituie un risc. “Aceste riscuri nu pot sa dispara brusc, este necesara o abordare sistematica, pentru evitarea unei noi crize”, a avertizat Miller.

El a mai spus ca Ucraina vrea sa mareasca semnificativ volumul de gaz incepand cu luna iulie, o scadere a tarifelor fiind asteptata in al treilea trimestru. www.standard.ro

ANRE, dată în judecată pentru că ieftineşte gazele

E.ON Gaz Distribuţie a dat în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energie (ANRE) din cauza ieftinirii gazelor cu 3%, la 1 mai. Compania justifică acţiunea prin faptul că decizia îi afectează grav situaţia financiară. Reprezentanţii companiei arată şi consecinţele financiare ale reducerii tarifului de distribuţie la gaze: 172 de mil. lei, până acum, însă cheltuielile suplimentare nu se vor opri aici, susţin ei. Compania asigură servicii pentru consumatorii de gaze naturale din peste 1.000 de localităţi din 20 de judeţe, aceştia fiind deserviţi printr-o reţea de distribuţie de aproximativ 18.800 de kilometri. www.gandul.info

Tags: , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter