Poziţia Gazprom pe piaţa UE: Ce va fi mâine?

2012/11/23

Vocea Rusiei

Еврокомиссия Газпром Евросоюз

Colaj: Vocea Rusiei

Din cauza scăderii cererii consumatorilor europeni şi punerii în aplicare a celui de-al Treilea Pachet Energetic se aşteaptă o reducere a exportului de gaz cu 4-5%. Gazprom continuă să considere Europa piaţă prioritară de desfacere.

Pentru consolidarea securităţii sale energetice, compania realizează mega-proiecte privind construirea de conducte. A început să funcţioneze gazoductul Nord Stream, începe în curând construirea South Stream. Însă economia europeană trece prin timpuri grele, ceea ce influenţează consumul de gaz, menţionează Valeri Iazev, preşedintele Societăţii Ruse a Gazului.„Importul de gaze naturale de către Uniunea Europeană s-a redus în primul semestru cu 34%, iar cel prin conductă – cu 12%, iar livrările de gaze lichefiate din Qatar s-au redus cu 34%. Cu toate acestea, nu scade interesul Rusiei pentru piaţa europeană. În pofida faptului că anul acesta exportul de gaze ruseşti în Europa se reduce, ponderea Rusiei în aprovizionarea cu gaz a Europei se menţine la nivelul de 38,5%”.

N-au mai existat cazuri în care cererea la gaz în Europa să scadă. Nimeni nu ştie cum să se adapteze la această situaţie. Ramura gaziferă europeană şi mondială nu are experienţă în această problemă, subliniază expertul rus Tatiana Mitrova.

„Cel mai neplăcut este faptul că în ultimul deceniu cererea pe piaţa europeană nu a crescut, ci a încetat să crească. Acest lucru a fost observat şi de experţii europeni, şi de companiile din domeniul gazului. Acum se recunoaşte post-factum situaţia. Va creşte cererea de gaz? Au loc dezbateri acerbe pe această temă. Acest lucru va depinde mult de reglementări, de preţurile la care se va vinde gazul. Însă nu trebuie să se uite că în Europa se reduce cantitatea de gaze extrase, drept urmare va fi nevoie să se importe mai mult gaz”.

Pentru Rusia este neplăcută poziţia europeană. Esenţa sa este diversificarea maximă a livrărilor de resurse. Iar într-una din declaraţiile Parlamentului European din vara acestui an s-a subliniat că diversificarea înseamnă achiziţionarea de gaz ne-rusesc.

Experţii consideră că sunt posibile modificări în programele investiţionale ale companiei Gazprom, în conformitate cu noile realităţi. „Perna de securitate” există. Este vorba de un portofoliu al contractelor semnate de lungă durată cu consumatorii europeni. Termenul de valabilitate al principalelor contracte expiră în 2020. Aşa că mai este timp pentru adaptare la noile condiţii de piaţă.

Tags: ,

Comments are closed.

January 2018
M T W T F S S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Site Metter