Planul lui Putin după eșecul proiectului South Stream: s-a aliat cu turcii pentru un nou gazoduct

2015/01/12

economica.net

După ce au anunțat că renunță la proiectul gazoductului South Stream, rușii discută deja cu turcii despre construcția unei noi conducte, Turkish Stream, prin care gazul rusesc să ajungă în Europa.

South Stream: Rusia vrea să negocieze construcţia altui gazoduct

South Stream: Rusia vrea să negocieze construcţia altui gazoduct

Rusia negociază cu Turcia construcția unui gazoduct, care să înlocuiască defunctul proiect South Stream susținut de Kremlin, prin care gazele rusești să ajungă în Europa, potrivit relatărilor din presa din zona balcanică. Ministrul Energiei din Turcia, Taner Yildiz, a declarat, într-un interviu pentru ziarul Sabah, că au început deja discuțiile între oficialii celor două state pentru a se stabili traseul noii conducte, inclusiv cel din Marea Neagră, și amplasamentul terminalului de sosire al gazelor rusești în Turcia. Oficialul turc a explicat că, înainte de o decizie finală, trebuie întâi analizate toate detaliile economice și tehnice și că deja compania rusă Botas discută deja cu oficialii gigantului rus al gazelor Gazprom. Capacitatea proiectată a noului gazoduct ar urma să fie identică cu cea a South Stream, adică 63 de miliarde de metri cubi pe an.

În cazul în care noua conductă, denumită deja Turkish Stream, va deveni realitate, Turcia va deveni un actor important în furnizarea gazelor naturale pentru piața europeană, al cărei consum nu este acoperit de producția internă, dat fiind că va mai găzdui încă un gazoduct. Turcia şi Azerbaidjan au semnat un memorandum de înţelegere pentru construcţia unei conducte de gaze cu o lungime de 2.000 de kilometri (Trans-Anatolian Gas Pipeline, sau TANAP) care să facă legătura între frontiera Turciei cu Azerbaidjanul şi graniţa Turciei cu Bulgaria, copiind practic secţiunea turcă a gazoductului Nabucco.

Azerbaidjanul este una dintre țările cu rezerve enorme de gaze. TANAP va avea o capacitate de tranzit de circa 16 miliarde de metri cubi pe an, dintre care 6 miliarde ar urma să rămână în Turcia, pentru propriul său consum, iar restul să ajungă în Europa.

Proiectul gazoductului South Stream, destinat transportului gazului rusesc spre Europa ocolind Ucraina, a fost oficial abandonat, cel puțin declarativ, în decembrie 2014, ca urmare a opoziției Comisiei Europene, care a anunțat că proiectul nu respectă reglementările continentale. Gazoductul urma să plece din Rusia, să traverseze Marea Neagră și să intre în Europa prin Bulgaria urmând să traverseze apoi Slovenia și Ungaria pentru a ajunge în Austria. Decizia de oprire a proiectului a fost anunțată de președintele rus Vladimir Putin chiar în cursul unei vizite făcute la Ankara.

Tags:

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter