Planul Guvernului. În 12 luni începe cel mai mare proiect în care e implicată România

2013/07/25

Gandul

Scenariul Guvernului pentru a reduce preţul la gaz este negocierea unui acord cu Gazprom prin care compania de stat a Federaţiei Ruse să permită transportul prin conductele sale a gazului din Kazahstan, la un preţ mai mic, în cel mult un an. Calculele Executivului, menţionate de Gabriel Dumitraşcu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, la INTERVIURILE GÂNDUL, derivă din înţelegerea încheiată de stat cu kazahii de la Rompetrol pentru stingerea datoriei de 517 milioane de euro pentru rafinăria Petromidia.

După ce au căzut de acord cu kazahii de la KazMunaiGaz să le vândă 26% din acţiunile rafinăriei contra 200 de milioane de dolari şi să păstreze un pachet de 18% cu garanţii că nu va fi diluat în următorii trei ani, pentru a închide subiectul datoriei de 517 milioane de euro, oficialii de la Bucureşti susţin că una dintre măsurile compensatorii prin care statul va recupera din diferenţă este şi această înţelegere pentru gaz mai ieftin.

România este pe ultimele locuri în UE într-un top al dependenţei de gaze ruseşti, însă chiar şi aşa importă din Federaţia Rusă în jur de 20% din necesarul anual.

“Alte conducte există în momentul de faţă”

“Am abordat doar zona petrolului până acum. Cred că e momentul să abordăm şi zona gazului”, spune Gabriel Dumitraşcu în interviul acordat gândul. Mai exact. Şeful OPSPI face referire la un acord cu Gazprom prin care compania să permită tranzitarea pe conductele sale a gazului mai ieftin, din Kazahstan, pentru România. “Avem nevoie de gaz ieftin. Nu vom folosi decât infrastructura existentă. (…) Infrastructura existentă este controlată prin concernele ruseşti. Altele nu există în momentul de faţă”, explică Dumitraşcu, întrebat dacă se referă la conductele Gazprom.

Aflat recent în delegaţia care l-a însoţit pe prim-ministrul Victor Ponta în vizita din Kazahstan, împreună cu ministrul Constantin Niţă, şeful OPSPI susţine că Guvernul ar avea deja un prim semnal în acest sens, venit după întoarcerea de la Astana. Solicitarea premierului a fost bine primită, deja a venit un prim răspuns din partea guvernului kazah. Încercăm să deschidem o nouă perspectivă rapidă de a aduce gaz în România la un preţ mult mai bun decât ce avem în momentul de faţă”, a explicat Dumitraşcu.

Cât despre şansele realiste şi termenul la care s-ar estima semnarea unei astfel de înţelegeri cu Federaţia Rusă, şeful OPSPI crede că “un termen realist ar însemna ca în următoarele maxim 12 luni să avem deja un acord şi un montaj clar pe acest business”.

Gabriel Dumitraşcu nu a justificat însă şi de ce ar facilita Gazprom importul de gaz mai ieftin din altă sursă. În plus, o condiţie esenţială într-un astfel de scenariu ar fi încheierea favorabilă a acordului între KazMunaiGaz şi Gazprom  pentru livrarea gazelor naturale în Europa care urmează să fie renegociat, întrucât este pe cale să expire.

Ce s-a discutat în Kazahstan

Cu un memorandum semnat de OPSPI şi KazMunaiGaz şi aflat la un pas de votul Parlamentului, Victor Ponta a mers la sfârşitul lunii iunie în Kazahstan. “Vă suntem recunoscători pentru poziţia clară a guvernului României, în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor datoriei Rompetrol”, s-a arătat atunci încântat de rezultat preşedintele kazah Nursultan Nazarbayev, KazMunaiGaz fiind deocamdată câştigătorul cert al afacerii.

Premierul susţine însă că, dincolo de cele 200 de milioane de dolari pe care le va încasa statul român după aprobarea legii, ar mai fi şi alte beneficii. Garanţiile acestora nu sunt însă nici negociate, nici semnate până la această dată, fiind abia în faza de pregătire.

 Mai concret, memorandumul din 15 februarie 2013 include crearea unui fond de investiţii kazaho-român cu o participare 80%-20% prin care se vor finanţa proiecte în România în jurul Rompetrol. La capitalizare, kazahii vin cu 150 de milioane de dolari plus 30 de milioane, partea României. Restul, până la un milliard de dolari, investiţi în 7 ani, ar urma să vină de la bănci. “ Toate proiectele de investiţii vizate sunt din zona energie”, spune Gabriel Dumitraşcu. Exemplele gravitează în jurul Petromidia: “centrala de la Midia care trebuie să ofere la un preţ foarte bun şi energie electrică, şi abur tehnologic care vor fi folosite în rafinărie”, “noi staţii Rompetrol, depozite mari en-gross şi lucrări la zona de încărcare-descărdare”.

Livrările de gaze au fost luate de Guvern ca parte a aceluiaşi pachet compensatoriu. Scenariul a fost însă anunţat doar în linii foarte mari, printr-un comunicat al Guvernului după discuţiile lui Victor Ponta cu premierul kazah Serik Akhmetov, la Astana. “Partea kazaha a avansat părţii române propunerea să asigure livrări de gaz din Kazakhstan în România, o opţiune în acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria către România”, se arată în document.

Se justifică acest compromis politic faţă de KazMunaiGaz? “Dacă statul român vrea să se comporte ca un partener de business în lumea reală, da. Statul român în business trebuie să se comporte ca un partener”, spune Gabriel Dumitraşcu la INTERVIURILE GÂNDUL.

Cât de dependente sunt ţările UE de Gazprom

Tags: ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728