Ofensivă contra gazului rusesc: România şi alte ţări est-europene ar putea face lobby ca SUA să le permită importul de gaz lichefiat

2014/01/19

Adevarul

România şi alte state din Europa Centrală şi de Est, care cumpără cantităţi semnificative de gaze naturale din Rusia, lucrează la formarea unui grup de lobby care să convingă SUA să le permită importul de gaze naturale lichefiate (GNL), restricţionat în prezent de legislaţia americană.

Ţările europene lucrează cu o firmă din Washington specializată în relaţii cu autorităţile pentru lansarea în februarie a unei coaliţii de lobby, în colaborare cu companii americane active în sectorul energetic, a declarat o sursă apropiată situaţiei pentru publicaţia „National Journal“, citată de Mediafax.

Austria, Cehia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia vor fi probabil membre ale acestei coaliţii. Cele nouă ţări au trimis reprezentanţi în decembrie la o întâlnire la ambasada Lituaniei la Washington. Alţi potenţiali participanţi sunt Croaţia, Ungaria, Slovenia, Suedia şi Grecia, a declarat sursa citată, responsabilă cu organizarea grupului de lobby la firma cu care lucrează statele est-europene.

Coaliţia se va numi LNG Allies şi va face lobby pe lângă autorităţile americane pentru a permite statelor respective un acces mai uşor la gazele naturale din SUA, unde producţia a crescut foarte puternic în ultimii ani, iar preţurile s-au prăbuşit comparativ cu restul lumii.    În prezent, legea federală a SUA restricţionează semnificativ exporturile de gaze naturale către ţări care nu sunt partenere de liber schimb.

„Aceste ţări, încă puternic dependente de Rusia, sunt încântate de accesul la piaţa GNL şi caută nu doar gaze americane, ci şi relaţii bune, solide, de afaceri“, a spus sursa citată de „National Journal“.   Un oficial de la ambasada Cehiei, contactat de „National Journal“, a declarat că o decizie finală nu a fost luată încă. „Vrem să aflăm mai multe despre ce va presupune, ce va însemna şi cum va funcţiona“, a declarat oficialul ceh.

Un oficial de la ambasada Lituaniei a declarat că ţara sa se va alătura, probabil, proiectului. Sursa din cadrul firmei care pregăteşte grupul de lobby a afirmat că trebuie stabilite încă aspecte logistice şi detalii, înainte ca unele ţări să-şi confirme implicarea.   „Suntem destul de aproape de a anunţa ceva despre coaliţie. Este puţin complicat, din punct de vedere diplomatic, să alcătuieşti o organizaţie care să permită ambasadelor şi companiilor de gaze naturale din ţările lor să lucreze cu industria noastră de profil legal, într-un mod care să nu genereze foarte multă bătaie de cap şi hârţogăraie“, a spus sursa citată.

Două asociaţii ale producătorilor de gaze naturale, America’s Natural Gas Alliance şi American Petroleum Institute, sunt interesate să susţină planurile statelor din Europa de Est, potrivit National Journal.   Eforturile ţărilor europene s-au intensificat în ultimul an, reprezentanţi ai acestora întâlnindu-se tot mai des cu oficiali importanţi din Congres şi din administraţia prezidenţială, pentru a explica de ce vor atât de mult să importe gaze naturale.   „Au venit foarte mulţi reprezentanţi ai ţărilor să ceară să ne intensificăm eforturile de a exporta GNL. Motivul este că ruşii îi au prinşi şi pot să le ceară preţuri foarte mari“, a declarat republicanul Ed Whitfield, preşedintele Subcomisiei pentru Energie, Comerţul cu Energie şi Electricitate din Camera Reprezentanţilor.

Europarlamentarul elen Niki Tzavela a declarat chiar că importul de GNL din SUA ar reduce la jumătate preţul plătit pentru la gaze naturale şi ar ajuta economia elenă mai rapid decât împrumuturile de 240 de miliarde de euro pe care Grecia le-a primit, începând din 2010, de la statele zonei euro şi FMI pentru a nu intra în colaps financiar.   Exporturile GNL către ţări cu care SUA au acorduri de liber schimb sunt aprobate aproape automat, dar Departamentul Energiei trebuie să determine dacă livrările către ţări care nu intră în această categorie sunt în interesul naţional american.

Sectorul energetic din SUA face de mai mult timp lobby pe lângă administraţia preşedintelui Barack Obama şi pe lângă Congres pentru a relaxa restricţiile la exporturile de gaze.   Unii membri ai Congresului, precum şi companii, mai ales din industria petrochimică, au cerut însă preşedinţiei un ritm lent al aprobărilor pentru export. Compania Dow Chemical este unul dintre principalii opozanţi ai exporturilor mai rapide, din cauza îngrijorării că ar putea creşte preţurile la gaze şi cărbune pe piaţa americană.

Costurile ieftine ale energiei în SUA au ajutat în ultimii ani economia americană să-şi revină după perioada crizei financiare şi să-şi îmbunătăţească competitivitatea.   România importă din Rusia circa un sfert din necesarul pentru consumul de gaze naturale, în timp ce state precum Bulgaria, Estonia, Finlanda, Letonia şi Lituania sunt aprovizionate doar cu gaze ruseşti, potrivit „National Journal“.   Dependente de importurile din Rusia, cu peste 50% din consumul intern, sunt şi Cehia, Slovacia, Slovenia, Grecia, Polonia, Austria şi Ungaria.   Dacă s-ar ajunge în situaţia ca România să importe gaz lichefiat din Statele Unite ale Americii, acest lucru ar fi imposibil de realizat prin Terminalul de la Constanţa, întrucât Turcia nu permite tranzitul metanierelor prin Strâmtorile Bosfor şi Dardanele. O soluţie ar fi aducerea gazului lichefiat într-un terminal aflat la Salonic, în Grecia, urmat de gazeificarea GNL-ului şi de transportul acestuia prin sistemul de conducte din Grecia şi Bulgaria în ţara noastră.    Ţări ca Spania, Japonia şi Coreea de Sud îşi asigură vaste cantităţi de gaze importate sub această formă.

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter