Între Ucraina și Rusia s-a aprins din nou criza

2015/12/03

Evz

După două luni de încetare a focului, cele două țări s-au lansat într-o spirală a sancțiunilor economice care amenință să ducă în final la reizbucnirea războiului

Noaptea, Crimeea a devenit unul din cele mai întunecate locuri de pe planetă. Un milion din cele două de locuitori ai peninsulei, anexate de Rusia în martie 2014, nu au curent electric decât maximum câteva ore pe zi. Localnicii folosesc lumânări în loc de becuri și fac cozi de ore întregi la benzină și pâine, în magazinele care încă mai sunt deschise.

Bezna s-a lăsat pe 22 noiembrie, când stâlpii de înaltă tensiune de pe partea ucraineană au fost demolați și liniile tăiate de grupările paramilitare naționaliste și de etnici tătari care au organizat o tabără de protest în fața noii frontiere. De la începutul lui septembrie, aceștia împiedică camioanele ucrainene să aprovizioneze peninsula, în semn de protest față de anexare și față de soarta tătarilor din Crimeea.

Crăciun în beznă

Kievul pare să ezite asupra strategiei pe care să o urmeze. Inițial, a anunțat că va repara stâlpii doborâți, dar a dat înapoi în fața furiei manifestanților tătari. Apoi a declarat că suspendă comerțul cu Crimeea. Se pare, totuși, că una din cele patru linii tăiate va fi reparată, pentru a alimenta spitalele.

Noile autorități ale Crimeii se tem că vor fi lipsite de electricitate până la sfârșitul anului, când cablul submarin tras de pe teritoriul rusesc va intra în funcțiune.

Ca represalii, Moscova a amenințat Kievul că va sista livrarea unui cărbune de un tip special, fără de care cinci centrale termice ucraienene vor fi nevoite să pună lacătul la porți. Cărbunele provine din Donbas, regiune din estul Ucrainei controlată de separatiștii pro-ruși, și este livrat mai întâi în Rusia, de unde este exportat în Ucraina.

11 ore cu avionul de la Kiev la Moscova

Noua criză dintre cele două țări a izbucnit din nou după ce, pe 25 noiembrie, Gazprom a anunțat sistarea livrărilor de gaze către Ucraina, din cauza marilor datorii acumulate la plată. Kievul a dezmințit această variantă și susține că el este cel care a decis să întrerupă importurile, susținând că se va aproviziona din alte surse.

Tags: ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter