Noua lege a redevențelor, din nou uitată de Guvern. Cum răspunde Ministerul Finanțelor

2015/04/29

Realitatea.net

Guvernul a uitat, iar, de revedenţele care ar putea furniza bani, în plus, la bugetul de stat, deși, conform ultimului termen înaintat, noua lege privind redevenţele ar fi trebuit dezbătută și definitivată în luna aprilie, de către Executiv. Mai mult, Ministerul Finanţelor Publice refuză să spună dacă proiectul promis a fost măcar elaborat.

Ce declara premierul Victor Ponta, pe 26 septembrie 2014:

“Noua lege este discutată, în primul rând, cu Banca Mondială și FMI. Va fi pusă în dezbaterea mediului de afaceri, la începutul anului viitor, pentru că știți foarte bine că acea obligație a statului român, de a nu modifica sistemul redevențelor, expiră pe 31 decembrie 2014”, declara Victor Ponta.

În decembrie, însă, Guvernul a amânat cu un an aplicarea noului sistem de redevenţe. Mai exact, fostul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, şi secretarul de stat Dan Manolescu, responsabil cu elaborarea noii legi, promiteau, în martie, că proiectul va fi gata, în aprilie 2015.

Ce declara fostul ministru al Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, în luna februarie 2015:

“Noi ne-am propus ca, la sfârșitul lunii aprilie, să intrăm într-o primă lectură cu acest proiect, în Guvern, tot ca și proiect de lege vrem să fie. Ne dorim cu toții și aceasta este decizia pe care am luat-o la nivel guvernamental”, declara fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, în februarie 2015.

Ministerul Finanţelor, actualul ministru şi secretarul de stat Dan Manolescu nu au răspuns la întrebarea “în ce stadiu este noua lege a redeveneţelor”, adresată de Realitatea TV.

Prin actualul sistem de redevenţe, statul român estima încasări de 1,5 miliarde de lei pentru exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze. Statul român a aşteptat zece ani pentru a putea majora sumele cerute pentru exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze.

Guvernul a uitat și de ANRP

La începutul lunii martie, şefii Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor şi-au depus demisia, motivând că, din cauza legislaţiei, sunt obligaţi să achite din buzunar amenzile date de instanţe. Premierul Victor Ponta îi ruga să rămână în funcţie, promițând că va modifica legea. La două luni distanță:

Reporter: S-a întâmplat ceva din acel moment, a fost elaborată modificarea actului normativ?

Victor Ponta: S-a discutat cu Ministerul de Jusțiție și avem, în continuare, o strategie pentru ca funcționarea ANRP să se desfășoare în condiții cât mai bune.

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter