Nabucco West, proiect in care este implicata si Romania, a pierdut competitia pentru gazul azer cu TAP

2013/06/26

Hotnews

Proiectul Nabucco West, in care Romania era participanta prin compania de stat Transgaz, a pierdut competitia pentru gazele naturale din Azerbaidjan cu proiectul concurent TAP, anunta ziarul austriac Die Presse. Surse din piata energetica au declarat pentru HotNews.ro ca cele doua concerne concurente au fost anuntate marti, 26 iunie, de catre oficialii azeri. Anuntul oficial va fi facut insa pe 28 iunie. Decizia vine la putin timp dupa ce Socar, compania azera de stat in domeniul energetic, a beneficiat de retragerea Gazprom din cursa pentru cumpararea companiei de gaze naturale DESFA din Grecia, adica una dintre tarile – cheie din TAP.

Traseul Nabucco West
Traseul Nabucco West
Foto: Hotnews

Conducta Nabucco urma sa transporte gazele naturale provenind din Regiunea Caspica, de la granita turco-bulgara prin Bulgaria, Romania si Ungaria, catre Terminalul de Gaze Central European de la Baumgarten (Austria). Actionarii Nabucco West sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Proiectul Nabucco West urmara accesarea gazelor naturale din faza a doua de exploatare a zacamantului Shah Deniz si transportul acestora pe piata europeana. Romania participa in implementarea acestui proiect prin compania Transgaz, precum si la nivel guvernamental, prin semnarea Acordului Interguvernamental  privind dezvoltarea proiectului Nabucco (13 iulie 2009), respectiv a Acordului de sprijin al proiectului (8 iunie 2011).

Traseul TAP

Traseul TAP
Foto: Hotnews

Transadriatic Pipeline (TAP) vizeaza alimentarea Europei cu gaz caspic prin intermediul unui traseu mai sudic, din nordul Greciei si pana in sudul Italiei, trecand prin Albania si Adriatica. El este sustinut de Suisse EGL si Statoil (42,5% fiecare) alaturi de EON (15%).

Competitia pentru gazul azer din cimpul este o miza majora pentru tarile participante la cele doua proiecte in incercarea de a scapa de cvasi-monopolul rusesc pentru aprovizionarea pietelor interne respective.

Actionarii Nabucco West au semnat in ianuarie un acord de cooperare, precum si un acord de optiuni de subscriere si de finantare, cu actionarii campului gazeifer Sah Deniz. Acordul prevede ca SOCAR, BP, Statoil si Total ar putea finanta in comun dezvoltarea Nabucco conductei si ar putea primi jumatate din actiuni.

Tags: ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter