În Turkmenistan a început construcţia gazoductului „Est-Vest”

2010/07/18

sursa: Centrul de Studii Est-Europene si Asiatice

Săptămână trecută, preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdâmuhamedov a declarat ca s-a dat startul construcţiei gazoductului „Est-Vest”. Capacitatea conductei va fi de 30 miliarde metri de gaze pe an, iar costul conductei se ridică la aproximativ două miliarde USD. Gazoductul „Est-Vest” va conecta zăcămintele de gaze din nord-estul ţării cu regiunea Mării Caspice, şi va fi administrat de concernele de stat  „Turkmenga” şi „Turkmenneftegazstroi”. Liderul turkmen a interzis participarea tenderelor internaţionale la construcţia conductei. (centrasia.ru)

Potrivit declaraţiei lui Berdâmuhamedov, odată cu finalizarea acestei conducte, în Turkmenistan va exista un sistem unic care va permite transportarea gazelor în orice regiune, ceea ce va permite construirea a şapte staţii de compresoare pe întreg teritoriul turkmen. Cu alte cuvinte, până în 2015, conducta de aproape o mie de kilometri, va forma un inel, unind cele mai mari zăcăminte de gaze ale republicii.

Cea mai mare parte a conductei de gaz va trece prin deşertul Karakum. Potrivit comunicatul de presă al Ministerul Afacerilor Externe din Turkmenistan, scopul proiectul constă în crearea unui sistem unificat de aprovizionare cu gaze şi în diversificarea căilor de livrare a gazelor naturale turkmene pe pieţele internaţionale. Totodată, mass-media turkmenă este de părere că „Turkmenistanul începe construirea conductei de gaz tocmai pentru a conecta ţara cu consumatorii europeni,  reducând, astfel, dependenţei Europei faţă de Rusia”.

Construcţia gazoductului reprezentă un subiect delicat în dialogul ruso-turkmen. „Est-Vest” nu  va alimenta doar conducta caspică, ci, traversând Caucazul către Turcia şi Europa, reprezintă o alternativă la sistemul trans-caspic de conducte existent. Prin urmare, Rusia şi-a manifestat în repetate rânduri interesul de a deveni un investitor în proiectul „Est-Vest”. În martie 2009, în timpul discuţiilor dintre preşedinţii Rusiei şi Turkmenistanului de la Kremlin, au apărut primele tensiuni privind problema energetică. Atunci s-a renunţat la semnarea acordului de includere a construcţiei conductei într-un proiect al „Gazpromului”. Ulterior, preşedinţii au convenit să continue negocierile. Deja în decembrie 2009, unul dintre şefii monopolului rus, Alexander Medvedev, a declarat presei că Rusia şi Turkmenistan vor colabora atât la construirea conductei caspice (care va traversa Turkmenistan, Kazahstan şi Rusia), cât şi la construcţia gazoductului „Est-Vest”. Cu toate acestea Berdâmuhamedov şi-a schimbat orientarea. Pe parcursul ultimilor şase luni Turkmenistan a început să exporte gaze pe piaţa chineză şi a dublat aprovizionarea cu gaze a Iranului.

În conformitate cu prevederile programului de dezvoltare a  industriei petrolului  şi a gazelor din Turkmenistan, până în 2030, producţia anuală de gaze naturale va atinge cifra de 250 miliarde metri cubi, de petrol – la 110 milioane de tone, iar, până în 2015, se planifică o majorare a exportului de gaze naturale la 125 miliarde metri cubi pe an. La momentul actual, Turkmenistan poate livra anual aproximativ 70-80 miliarde metri cubi de gaze. Se presupune că baza conductei va deveni zăcământul de gaze de la  Eloten-Osman (16 bilioane de metri cubi de gaze). Mai mult, la 100 km se află un alt zăcământ important de gaze – Minara.

În ceea ce priveşte finanţarea proiectului, deşi, în ultima perioadă, Turkmenistan a înregistrat o pierdere de aproximativ 7 miliarde USD, autorităţile se arată foarte optimiste. Potrivit declaraţiilor oficiale, construcţia gazoductului se va finanţa din creditul preferenţial oferit de China, care a promis acordarea a 5 miliarde USD.

Deşi, construirea, în mod independent, a unei conducte de gaze presupune asumarea unor riscuri atât financiare, cât şi politice, liderul turkmen pare a fi foarte hotărât să-şi realizeze proiectul. Apare întrebarea –  în ce măsură  şi pentru cât timp este dispusă Rusia să tolereze ambivalenţa lui Berdâmuhamedov.

Tags:

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728