Moscova, Washington, Berlin şi marele război al gazelor

2016/02/17

RFI.ro

Proiectul Gazprom îngrijorează SUA și divizează Europa

Proiectul Gazprom îngrijorează SUA și divizează Europa

”Marele război al gazelor din Nord” – titrează publicaţia electronică Politico, referindu-se la proiectul de extindere a conductei Nord Stream. Proiectul Gazprom îngrijorează SUA și divizează Europa.

Conflictul se conturează deja ca o temă clasică a războiului rece, cu Moscova și Washington luptându-se pentru influență în Europa. Şi cu Berlinul în mijloc.

Bruxelles, Varșovia și Washington se tem că magistrala de gaz care va ajunge direct în Germania, pe sub Marea Baltică, va fi o a adevărată măciucă diplomatică, permiţând Moscovei să amenințe furnizările către Europa Centrală, fără a submina însă profitabila piață germană.

Ucraina se gândeşte cu groază că Rusia va opri utilizarea conductei ”Frăția”, care traversează țara, şi că va pierde circa 2 miliarde $ pe an din taxele de tranzit – dar va pierde şi protecţia UE în viitoarele diferende pe tema gazului cu Rusia.

Slovacia vede în acest proiect o ”trădare”, Italia este revoltată văzând că proiectul trans-balcanic, în care era interesată, a fost reprimat.

Președintele polonez Andrzej Duda a numit proiectul drept un exemplu de ”egoism național”, care ignoră complet interesele altor țări.

Dar Statele Unite sunt interesate în această chestiune şi dat fiind rolul lor tot mai crescut de exportator major de gaze naturale, punctează publicaţia Politico.

Dar cum este privit proiectul în Germania?

Germania, în schimb – care are prieteni puternici în Gazprom  – sugerează, în termeni diplomatici, că Washingtonul ar trebui să nu se mai amestece într-o problemă europeană. Încercarea administrației Obama de a influența dezbaterea pare să deranjeze la Berlin.

Dar cancelarul german Angela Merkel este într-o poziție dificilă. Ea vrea să-şi liniștească aliații politici de la Berlin cu privire la intențiile Rusiei, în timp ce joacă împreună cu colegii săi de coaliție din social-democrați, care, în general,  susţin proiectul – parțial influențaţi de către fostul cancelar Gerhard Schröder, acum presedintele Comitetului acționarilor Nord Stream.

Cancelara are de luptat şi cu rezervele Comisiei Europene, care se teme că proiectul ar putea submina inițiativa emblematică a  Uniunii Energiei care, în esența sa, are menirea tocmai de a scădea dependența de gaze a UE față de Rusia.

Susținătorii conductei au lansat o campanie de PR care subliniază caracterul profitabil al afacerii. ”Problema este de a da la o parte emoțiile despre proiect şi de a judeca pe baze realiste”,  spune Ulrich Lissek, directorul de comunicare al operatorului de conducte Nord Stream AG.

Aşa s-a întâmplat şi atunci când Nord Stream 1 a fost lansat, a spus el. Au fost argumente ”foarte, foarte emoționale” când proiectul a fost anunțat în 2005. Dar conducta a intrat în funcțiune din 2011.

Dar chiar și în Germania, voci proeminente se pronunţă împotriva afacerii. Cum ar fi Norbert Röttgen, președintele comisiei pentru afaceri externe a Bundestag. El spune că proiectul contrazice toate obiectivele politice agreate la nivel european cu privire la politica energetică a UE.

Tags: , ,

Comments are closed.

January 2018
M T W T F S S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Site Metter