Monsson Group va demonta turbinele unui parc eolian din judeţul Constanţa. Producătorii de energie verde, la cuţite cu industriaşii

2015/08/14

Adevarul

Monsson Group va demonta turbinele parcului eolian de la Târguşor, din judeţul Constanţa, cu o capacitate totală de 27 MW, întrucât din cauza schimbărilor din legislaţia energiilor regenerabile proiectul a devenit nefezabil din punct de vedere financiar. „În urma reglementărilor legislative adoptate de Guvern în ultimii doi ani şi a incertitudinii din piaţa de energie regenerabilă, Monsson Group a decis împreună cu partenerii din proiect demontarea turbinelor eoliene din CEE Târguşor de 27 MW (judeţul Constanţa). Din păcate, schimbarea majoră a legislaţiei energiilor regenerabile nu mai permite proiectului să se mai încadreze în parametrii economici estimaţi iniţial, devenind nefezabil din punct de vedere financiar. Astfel, s-a decis demontarea turbinelor eoliene“, se arată într-un comunicat al companiei semnat de Sebastian Enache, business development manager.   În aceste condiţii de piaţă, Monsson Group analizează în prezent decizia de a-şi reorienta investiţiile şi capitalul în alte ţări din Uniunea Europeană şi nu numai.

Infrastructura rămâne

Monsson va păstra totuşi infrastructura parcului eolian şi staţia de transformare.   „Specific, în urma acestei decizii de la CEE Târguşor, Monsson Group va demonta turbinele eoliene, însă va păstra intactă infrastructura parcului eolian şi staţia de transformare, o decizie în legătură cu viitorul investiţiei urmând să fie luată în câteva luni. Parcul eolian de la Târguşor are o capacitate totală de 27 MW, a fost instalat în 2012, dar nu a fost niciodată pus în funcţiune, pe fondul contextului legislativ nefavorabil investiţiilor în domeniu“, se mai arată în comunicat.   Înfiinţat în anul 1997, Monsson Group este unul dintre cei mai mari dezvoltatori din domeniul eolian din România, cu un portofoliu de proiecte de peste 2.400 MW. Potrivit companiei, Monsson a investit în România peste 200 de milioane de euro, în construcţia şi operarea de parcuri eoliene şi fotovoltaice. În prezent, Monsson Group desfăşoară operaţiuni în 20 de ţări de pe patru continente.

Certificatele verzi, mărul discordiei

Producţia de energie regenerabilă este sprijinită de stat prin certificatele verzi. În funcţie de cantitatea de energie regenerabilă livrată în sistemul energetic, producătorii primesc un anumit număr de certificate verzi. Acestea sunt apoi cumpărate obligatoriu de către furnizori, iar mai departe se regăsesc în facturile consumatorilor. Marile grupuri industriale din România care consumă electricitate, precum Alro şi ArcelorMittal au acuzat în dese rânduri că certificatele verzi şi celelalte ecotaxe le afectează masiv vânzările şi le produc pierderi, astfel că Guvernul a redus sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă în anul 2013.   Ulterior, decizia a nemulţumit investitorii în unităţi de producţie a energiei regenerabile.

Industria, la cuţie cu producătorii de energie verde

Investitorii din domeniu acuză şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) că vrea să impună în 2016, pentru al treilea an consecutiv, o cotă obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie sub cea stabilită de lege, respectiv de 12,15%, faţă de nivelul de 17% prevăzut iniţial în Legea 220/2008. Pe de altă parte, industriaşii argumentează că România şi-a îndeplinit deja cota de energie verde asumată pentru anul 2020, respectiv de 24% din consum. Această cotă cuprinde atât energia electrică, cât şi energia termică pe bază de biomasă, consumată în mediul rural. ANRE a explicat în mai multe rânduri că este o diferenţă între cotă şi ţintă şi că obligatorii sunt doar ţintele asumate în faţa Uniunii Europene. An de an, ANRE calculează cât trebuie să fie cota pe anul următor, în funcţie de cât s-a produs şi cât s-a consumat.

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter