Money Express:Hoarda anticriza

2009/07/08
Conducerea Samruk Kazina, holdingul de stat kazah ce controleaza integral Rompetrol Group, e foarte ocupata zilele acestea. Tocmai a nationalizat primele patru banci din Kazahstan si are misiunea de a salva economia tarii.

In octombrie anul trecut, Nursultan Nazarbaiev, presedintele Kazahstanului, a semnat un decret prin care ordona fuziunea dintre holdingul industrial Samruk si Fondul National de Dezvoltare Kazina, ambele entitati controlate de guvern. Samruk controla companiile de stat din sectoarele strategice – KazMunaiGaz (KMG), in industria petroliera, KazAtomProm, in extragerea uraniului, Air Astana, transportatorul aerian national –, iar Kazina detinea activele financiare ale statului. In total peste 400 de companii, subsidiare, filiale sau fonduri de investitii. La infiintare, holdingul Samruk Kazina avea active estimate la peste 40 mld. dolari. In fruntea celui mai mare holding kazah, denumit si Fondul National de Bunastare, a fost numit Kairat Kelimbetov, seful administratiei prezidentiale, vicepresedinte al partidului de guvernamant Nur Otan si unul dintre cei mai puternici kazahi. Potrivit presei occidentale, Kelimbetov, initial un tehnocrat, fost ministru al Economiei, este unul dintre putinii oameni in care Nazarbaiev are incredere. Dar poate mai important, adjunctul lui Kelimbetov este Timur Kulibaiev, ginerele presedintelui Nazarbaiev, care pana in 2007 ocupase diverse functii importante in statul kazah, intre care si cea de vicepresedinte al KMG. Influenta lui Kulibaiev – unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri locali, cotat anul trecut de “Forbes” cu o avere de 2,1 mld. dolari – este legendara.

Se spune ca nu poti face afaceri cu petrol in Kazahstan fara sa-l cunosti pe Timur Kulibaiev.

E si normal, de vreme ce socrul sau, Nursultan Nazarbaiev, conduce Kazahstanul din 1989, cand a fost ales prim secretar al Partidului Comunist Kazah, devenind intre timp un “super han”. Cum ar putea raspunde un lider calit in luptele pentru mentinerea puterii unui atac extern, de genul si amplitudinea crizei economice globale?

NATIONALIZAREA BANCILOR. Oficial, Samruk Kazina este raspunsul guvernului la criza economica mondiala, care a afectat puternic economia locala, una dependenta aproape in totalitate de pretul hidrocarburilor si al mineralelor. In doar sase luni, pana la mijlocul lunii trecute, fondul Samruk Kazina a preluat controlul asupra primelor patru banci kazahe, aflate sub presiunea imprumuturilor externe scadente si aproape de intrarea in incapacitate de plata. Banca BTA, cea mai mare banca comerciala din tara, a fost salvata in extremis la inceputul lunii februarie, cand fondul de stat a facut o injectie de 1,7 mld. dolari cash in capitalul bancii. Banca kazaha avea la sfarsitul trim. III 2008 active consolidate de cca. 30,6 mld. dolari si opera cea mai mare retea de retail din tara. BTA are o retea bine dezvoltata in majoritatea fostelor tari sovietice si reprezentante in principalele centre financiare ale lumii. Nationalizarea BTA, prin care Samruk Kazina a preluat cca. 78% din actiunile bancii, a fost condimentata si de un scandal de coruptie. Fostul director general Muhtar Abliazov a fugit din tara, fiind acuzat printre altele de acordarea de credite preferentiale in valoare de peste un miliard de dolari. In plus, cotidianul kazah “Gazeta” scrie ca banca ruseasca Sberbank ar fi fost interesata de achizitionarea BTA, insa negocierile s-au oprit in luna aprilie, cand rusii au descoperit o multitudine de neregularitati cu privire la actionariatul complicat al bancii si al subsidiarelor sale.

In cazul bancii Halik, nationalizarea a fost una ponderata. La inceputul lunii trecute, Samruk Kazina a primit 20,9% din actiunile Halik in schimbul a 400 mil. dolari si dreptul de a numi un membru in board. Actionarul principal al bancii, cu 54,1% din titluri, a ramas holdingul Almeks; intr-un fel tot statul kazah, Almeks fiind compania lui Timur Kulibaiev si a sotiei sale, Dinara Nazarbaieva.

Samruk Kazina controleaza si capitalul Alliance Bank, in urma unei injectii de 210 mil. dolari si, curand, va primi si 25% din Kazkomertzbank. Potrivit unei analize a companiei de investitii rusesti Troika Dialog, bancile BTA, Kazkomertzbank, Halik si Alliance Bank aveau impreuna datorii scadente anul acesta de 8 mld. dolari. Preluarea activelor acestora de catre statul kazah parea o veste buna pentru creditorii externi, dar si pentru ceilalti actionari ai bancilor care-si vedeau deja problemele rezolvate. Insa Kairat Kelimbetov a cerut creditorilor sa nu se grabeasca sa ceara plati anticipate, altfel Samruk Kaizan isi va retrage sprijinul si va declara falimentul bancilor. Afirmatia este o amenintare, avand in vedere ca valoarea activelor scoase la vanzare in eventualitatea falimentelor s-ar putea sa nu acopere total datoriile. Singura solutie ramasa, scrie “Gazeta”, este cea a restructurarii datoriilor si se pare ca finantatorii au inteles perfect abordarea kazaha.

mai mult pe Money Express

Tags:

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter