Moldova şi-a definitivat viziunea strategică în domeniul energetic

2011/08/23

Unimedia

 

„Crearea unui complex energetic competitiv şi eficient, care va asigura toţi consumatorii cu resurse energetice calitative, în mod accesibil şi fiabil”. Astfel sună viziunea strategică de dezvoltare a sectorului energetic din Republica Moldova în anul 2020. Analiza situaţiei în sectorul energetic şi Obiectivele specifice reprezintă împreună cu Viziunea strategică părţile componente ale proiectului priorităţii „Energie: furnizată sigur, utilizată eficient”. Potrivit Ministerului Economiei, acest proiect a fost definitivat şi urmează să fie inclus în Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova 2020”.

 

Prima parte a proiectului descrie situaţia din sectorul energetic al ţării, rolul acesteia în îndeplinirea programelor de dezvoltare a economiei. Tot aici, sunt identificate principalele probleme şi dificultăţi cu care se confruntă sectorul energetic din RM, printre care dependenţa tot mai mare de importurile resurselor energetice, nivelul scăzut al eficienţei energetice, nivelul redus de utilizare a surselor regenerabile de energie, cota ridicată a pierderilor în sectorul electroenergetic şi cel termic.

În a doua parte a proiectului, s-a constatat că dezvoltarea sectorului energetic va contribui la realizarea conceptului de dezvoltare durabilă a economiei naţionale, implementarea noii paradigme economice bazate pe „investiţii-exporturi”, reducerea nivelului sărăciei în urma ridicării accesibilităţii pentru populaţie a resurselor energetice, reducerea dependenţei de importurile resurselor energetice şi consolidarea securităţii energetice.

Pentru a spori securitatea şi eficienţa energetică a ţării au fost incluse mai multe obiective specifice, printre care realizarea interconexiunilor energetice către anul 2020 şi creşterea ponderii energiei produse din surse regenerabile la 10% către anul 2015 şi în 2020 – la 20% din consumul total brut intern, reducerea pierderilor de energie electrică, de energie termină şi de gaze naturale în reţele de transport şi distribuţie până la câte 13% către 2015 şi câte 11% către 2020, micşorarea ponderii gazelor naturale în mixul energetic naţional de la 50% la 40% până în anul 2020.

Proiectul priorităţii „Energie: furnizată sigur, utilizată eficient” urmează a fi transmis Cancelariei de Stat pentru a fi compilată în noua Strategie Naţională de Dezvoltare (SND) „Moldova 2020”, document de politici care va fi supus dezbaterilor publice în toamna acestui an. Ministerul Economiei a elaborat trei dintre cele şapte priorităţi ale SND, şi anume „Finanţe: accesibile şi ieftine”, „Energie: furnizată sigur, utilizată eficient” şi „Business cu reguli clare de joc”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags:

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter