Ministerul Energiei vrea sa elimine restrictiile privind exporturile de gaze naturale

2016/09/19

wall-street.ro

Ministerul Energiei intentioneaza sa instituie un mecanism „clar si transparent” de formare a pretului gazelor naturale si sa elimine orice „potentiale limitari legislative” cu privire la exportul gazelor naturale si accesul operatorilor din piata. Ministerul propune ca acest lucru sa inceapa in 31 martie 2017, iar 40% din volumele de gaze sa se vanda pe bursa.

„In perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2021, fiecare producator de gaze naturale sau afiliatii acestora, dupa caz, au obligatia sa incheie, in fiecare an calendaristic, contracte pe pietele centralizate din Romania, in conformitate cu reglementarile emise de ANRE, pentru vanzarea unei cantitati minime de gaze naturale din productia proprie care nu poate fi mai mica de 40% din cantitatea de gaze naturale vanduta si livrata de producator, in anul calendaristic respectiv”, potrivit unui proiect al Ministerului Energiei.

Legea actuala spune ca producatorii de gaze sunt obligati sa livreze cu prioritate gaze pentru asigurarea consumului populatiei si pentru companiile care produc energie termica pe baza de gaze.

Comisia Europeana (CE) a constatat deja ca Romania a incalcat o serie de norme comunitare privind exporturile de gaze, iar acum, de teama unor penalizari, statul se grabeste sa repare lucrurile. Practic, CE reproseaza Romaniei ca nu a dat drumul exporturilor de gaze.

Romania importa gaze din doua surse, una fiind Rusia (prin Ucraina), iar cealta Ungaria. De fapt, si gazele care vin din Ungaria sunt, in mare masura tot rusesti. Prin aceasta conducta se poate doar importa. Exportul fizic nu este inca posibil.

Romania nu poate sa exporte gaze pentru ca nu are pe unde

Cum stam cu exporturile? Pai, desi s-au investit bani in constructia unei tevi care leaga Romania de Republica Moldova, tocmai in vederea exportului, acest lucru nu se intampla. Aceasta „unire” nu are, deocamdata, niciun beneficiu pentru niciuna dintre cele doua tari. Nu pana cand moldovenii vor construi o alta conducta, pana in Chisinau, unde ar trebui sa ajunga gazele romanesti.

Tags: ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter