Lovitură pentru “regenerabilii mici”. Vor plăti o nouă taxă

2016/10/05

economica.net

Micii producători de energie electrică din surse regenerabile vor mai primi o lovitură, după ce Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), va introduce tariful binom pentru transportul şi distribuţia energiei electrice. Circa 620 de mici producători vor plăti o nouă taxă. 

Parc Fotovoltaic

Printre alte modificări legislative, ordinul ANRE, aflat încă la stadiul de proiect, îi va obliga pe unii dintre micii producători să plătească o nouă taxă, pe care nu o plăteau acum: tarif de injecţie în reţeaua de distribuţie.

“Producătorii racordați în RED (reţeaua electrică de distribuţie – n. red.) la înaltă, medie și joasă tensiune plătesc pentru energia electrică introdusă în RED o componentă tarifară pentru putere egală cu componenta tarifară pentru putere plătită de producătorii racordați la rețeaua electrică de transport (RET) pentru introducerea energiei electrice în RET”, se arată în proiectul de ordin al ANRE.

Este adevărat că acest ordin va intra în vigoare abia din anul 2019, după mai multe simulări şi după dezbateri, dar, dacă va fi aprobat în această formă, cei mai mici producători de energie din surse regenerabile vor fi afectaţi.

În momentul de faţă, producătorii mici, cu puteri instalate de sub 5MW, care sunt racordaţi la reţelele de distribuţie, nu la reţeaua de transport a Transelectrica, nu plătesc distribuitorului vreun tarif de injecţie a energiei în reţea.

Oficialii organizaţiei patronale a producătorilor de energie din surse regenerabile spun că producătorii mici vot fi afectaţi, şi vor veni cu o poziţie publică în legătură cu acest proiect de ordin.

“În principiu, este vorba despre microhidrocentrale şi parcuri solare cu capacităţi de sub 5MW. Este vorba despre câteva sute de megawaţi. Nu ne-am făcut calculele, încă, dar vom vorbi săptămâna viitoare despre mai multe modificări pe care le aduce acel ordin”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Martin Moise, PrimVicepreședintele Organizației Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES.

Potrivit datelor acestuia, 618 producători, care au o putere instalată de 806 MW, sunt în această situaţie.

Momentan, tariful de injecţie în reţeaua Transelectrica este de 0,85 lei/MWh. După introducerea tarifelor de tip binom, acest tarif va fi alcătuit din mai multe componente (pentru putere şi pentru energie), dar oficialii ANRE au spus că el nu va creşte după 2019. Iar producătorii racordaţi la reţeaua de distribuţie vor plăti acelaşi tarif.

Răspunsul ANRE

ECONOMICA.NET a solicitat ANRE lămuriri referitoare la obligativitatea plăţii acelui tarif şi pentru producătorii legaţi direct la reţeaua de distribuţie. Iată răspunsul ANRE:

“O noutate legată de aplicarea tarifului de tip binom este aceea că producătorii de energie electrică racordați la rețeaua electrică de transport și la nivelul de 110 kV al rețelelor electrice de distribuție vor plăti o componentă tarifară pentru putere pentru capacitatea instalată a centralelor electrice pe care le dețin, o componentă tarifară pentru energie pentru introducerea energiei electrice în reţeaua electrică de transport, precum şi o componentă pentru energie pentru extragerea energiei electrice din reţeaua electrică de transport, respectiv din rețelele electrice de distribuție la nivelul de tensiune de 110 kV.
Pentru a nu crea distorsiuni ale concurenței prin preț, valorile componentelor tarifare stabilite pentru producătorii racordați la rețeaua electrică de transport sunt aceleași cu cele aplicate producătorilor de energie electrică racordaţi la reţelele electrice de distribuţie. Producătorii de energie electrică racordați la rețelele electrice de distribuție de medie și joasă tensiune nu plătesc componenta pentru energie pentru introducerea energiei electrice în reţea, considerându-se faptul că aceștia contribuie, prin introducerea energiei electrice în reţea, la reducerea pierderilor de energie electrică la medie și joasă tensiune”, spune ANRE.

Producătorii de energie din surse regenerabile sunt sub presiune din cauza schimbării legislaţiei referitoare la certificatele verzi. Momentan, în piaţă ar fi 7 milioane de certificare verzi emise care nu-şi găsesc cumpărători, şi tot mai mulţi producători din zona regenerabilelor spun că vor intra în faliment.

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter