Lituania cere de la Gazprom despăgubiri de 1,87 miliarde de dolari

2012/10/03

Adevarul

 

Autorităţile lituaniene acuză gigantul rus că în anii 2004-2012 a majorat preţul gazelor cu încălcarea condiţiilor contractului de privatizare a companiei Lietuvos Dujos, unde Gazprom deţine 37,1%, iar grupul german E.ON – 38,9%.

Pretenţiile faţă de Gazprom sunt legate de faptul că Lituania a supraplătit circa cinci miliarde de liţi lituanieni (aproape 1,87 miliarde de dolari) pentru metanul livrat, se menţionează în cererea depusă în Arbitrajul Internaţional de la Stockholm, de ministrul lituanian al Energiei.

“Noi am încercat săi convingem cu argumente clare pe cei de la Gazprom ca să facă o corecţie a preţului, fără a apela la arbitraj, dar fără rezultat”, a declarat premierul Andrus Kubilus, citat de RIA Novosti.

Gazprom deocamdată nu a comentat situaţia creată, dar procesul poate dura aproape doi ani. Anterior, gigantul rus a înaintat două cauze în arbitrajul de la Stockholm contra Lituaniei, după ce autorităţile au demarat o anchetă contra companie Lietuvos Dujos. În iulie cererea Gazprom de plata a unor despăgubiri a fost respinsă.

Ministerul lituanian al Energiei a depus plângere pe lângă Comisia Europeană împotriva Gazprom, pentru abuz de poziţie pe piaţă.
Considerăm că, recurgând la presiuni economice şi politice, Gazprom încearcă să împiedice o concurenţă loială în rândul furnizorilor de gaz. Acest lucru exclude o concurenţă reală şi blochează crearea unei pieţe a gazului în Europa, a declarat ministrul lituanian al energiei, Arvydas Sekmokas. În luna decembrie 2012, Lituania a acuzat Gazprom de şantaj, pentru că nu ar oferi acestei ţări reduceri similare la preţul gazului cu cele pregătite pentru celelalte state baltice. Anterior, directorul adjunct al Gazprom, Valeri Golubev, a declarat că societatea analizează posibilitatea de a oferi reduceri la preţul gazului pentru Letonia şi Estonia, dar nu şi pentru Lituania.
Relaţia dintre Vilnius şi Gazprom este tensionată, deoarece statul baltic intenţionează să îşi reformeze piaţa energetică prin separarea activelor de producţie de cele de distribuţie a gazului. Gazprom este în prezent singurul furnizor de gaz pentru Lituania şi deţine şi 37,1% din acţiunile companiei de distribuţiei Lietuvos Dujos.

Tags: ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter