Le Monde: R.Moldova a devenit prima victimă colaterală în disputa dintre UE și Gazprom

2012/09/16

unimedia.info

 

„Republica Moldova a devenit prima victimă colaterală a ofensivei Uniunii Europene contra Gazprom-ului. Hotărârea Comisiei Europene de a deschide o anchetă împotriva monopolistului rus, care ar fi manipulat prețurile și ar fi zădărnicit concurența în mai multe state membre ale UE, este o lovitură de teatru în sectorul energetic. Nu este surprinzător faptul că, evenimentele în cauză au provocat o reacție neîntârziată din partea Moscovei”.

De această părere este editorialistul publicației franceze Le Monde, Piotr Smolar, transmite UNIMEDIA.

 

„La 11 septembrie, Vladimir Putin a semnat un decret prin care a transferat companiile strategice sub autoritatea și protecția sa directă. În aceste condiții, premierul moldovean, Vlad Filat a crezut că vizita sa la Moscova și Soci îi va oferi posibilitatea de a negocia un preț mai mic pentru gazul livrat din Rusia. Oficialul de la Chișinău nu s-a așteptat că Rusia va profita de această solicitare pentru a arăta lumii întregi un exemplu al noii sale tactici față de vecini, care parcurg calea integrării europene. Un preț prietenos pentru gaz se oferă celor care vor să devină prieteni”, relatează publicația franceză.

Înaintea întrevederii dintre Vladimir Putin şi Vlad Filat, ministrul rus al energiei, Alexandr Novak a făcut publice condițiile stabilite de Moscova pentru a examina cererea Chișinăului. Condițiile sunt deja știute.

„La 1 ianuarie 2015, Republica Moldova se pregătește să pună în aplicare al treilea pachet energetic al Uniunii Europene, care restrânge posibilitățile companiilor energetice să gestioneze în același timp producția energiei, tranzitul și distribuția acesteia pe piața europeană. Acest acord este văzut de Moscova drept o amenințare împotriva intereselor Gazprom-ului, deoarece Republica Moldova este o țară de tranzit”, mai scrie Le Monde.

Dar există, de asemenea, o agendă politică. Chișinăul încearcă să semneze un acord de asociere cu UE, care include clauze ce țin de componenta comerțului liber. „O metodă eficientă de a se apropia politic mai rapid de Europa este de a se îndepărta de Moscova, asta deși Rusia rămâne un factor esențial în soluționarea conflictului înghețat din Transnistria”, conchide autorul articolului.

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter