KazMunayGaz a pus ochii pe activele grupului ASCOM

2009/06/01
Presa internaţională reacţionează la atacurile asupra ASCOM din Kazahstan, Financial Times: KazMunayGaz a pus ochii pe activele grupului ASCOM
autor: Ion PREAŞCA, ECOnomist

• Rusenergy nu exclude faptul că atât controalele, cât şi arestul unor manageri se fac pentru a scădea preţul activelor Ascom-grup din Kazahstan şi pentru ca proprietarii acestora să accepte un preţ mai mic decât cel real.

„Străini indezirabili”, „Tristan Oil Ltd prinsă de modificările legislaţiei subsolului din Kazahstan”, sau „O nouă metodă de expropriere”. Acestea sunt doar unele din titlurile din presa kazahă, rusească şi internaţională dedicată evenimentelor ce se desfăşoară în jurul activelor deţinute de Ascom-grup în Kazahstan.

A reacţionat chiar şi Financial Times (FT), care la finele lunii aprilie curent în baza rapoartelor Debtwire susţinea într-o amplă analiză că „Tristan Oil este în epicentrul seismic al modificărilor legilor care reglementează explorarea de petrol şi gaze din Kazahstan”. Potrivit FT o serie de amendamente la legislaţia privind subsolul, au făcut ca aceste legi să poată fi aplicate retroactiv pentru contractele semnate luni sau chiar ani în urmă.

Impactul acestor modificări a provocat agitaţie în rândul investitorilor străini. Potrivit FT, de situaţie profită compania de stat KazMunayGaz, care deja „roieşte în jurul activelor Tristan Oil Ltd” pentru a le prelua. Tristan Oil operează câmpurile Tolkyn şi Borankol din bazinul pre-caspic din Kazahstan, prin intermediul companiilor Tolkynneftegaz şi Kazpolmunay. Guvernul kazah a renunţat la drepturile sale de preemţiune la cumpărarea drepturilor asupra câmpului Tolkyn în 2007, dar acum susţine că un transfer de proprietate în 2003, a încălcat aceste drepturi.

Acesta nu este însă un incident izolat. Anul trecut, 100 de contracte de exploatare a zăcămintelor din cele 900 contracte acordate de Ministerul Energie şi Resurselor Minerale (MEMR) au fost retrase printr-o decizie a guvernului kazah, a declarat pentru FT Timur Yuldabayev, avocat la firma Grata din fosta capitală kazahă Almaty.

Cea mai recentă modificare a legislaţiei subsolului din Kazahstan a intrat în vigoare la 13 februarie şi stipulează că contractele existente nu mai sunt scutite de modificări legislative, a declarat un alt avocat din Almaty. De asemenea, modificările netezesc calea pentru compania de stat KazMunayGaz să poată deţine cel puţin 51% din toate contractele noi de exploatare a zăcămintelor de petrol, a adăugat avocatul.

Alte propuneri ar putea permite KazMunayGaz să preia controlul unor câmpuri petroliere, fără a participa la licitaţie. Avocaţii citaţi de FT susţin că cele mai recente discuţii arată că pentru ca o companie străină să poată face afaceri petroliere în Kazahstan, ea va avea nevoie să aibă un partener precum KazMunayGaz.

Potrivit FT, KazMunayGaz a pus deja ochii pe activele Tristan Oil. Mai mult! La o prezentare pentru investitori la mijlocul lunii martie, acesta a enumerat Tolkynneftegaz şi Kazpolmunay ca potenţiale ţinte de achiziţie.

Moldovenii din Kazahstan au ajuns străini indezirabili?

Portalul www.rusenergy.com, specializat în informaţii şi analize privind evoluţiile din domeniul resurselor energetice din spaţiul postsovietic, susţine în comentariul „Moldovenii în Kazahstan” că moldovenii au devenit brusc străini indezirabili în Kazahstan. Potrivit Rusenergy, în noaptea de 5 spre 6 mai poliţia financiară din Aktau, capitala regiunii Manghistau a verificat atât oficiile companiilor Tolkynneftegaz şi Kazpolmunay, cât şi pe colaboratorii acestora. Alături de poliţie, oficiile erau verificate şi de angajaţii KazMunayGaz, fapt ce alimentează presupunerile că activele respective vor fi preluate de una dintre structurile companiei de stat.

Mai mult. Reprezentanţii companiei KazMunayGaz au vizitat şi zonele de extracţie a petrolului şi gazelor şi s-au arătat nemulţumiţi de faptul că acolo este „prea mult personal din Moldova, Rusia şi Turkmenistan”.
De altfel ziarul local Tumba (din oraşul Aktau) anunţa la începutul lunii mai 2009, că circa 2000 de cetăţeni kazahi lucrau la Tolkynneftegaz, iar străinii constituiau doar 8% din personal companiei. Altfel spus motivele precum că numărul străinilor angajaţi la companiile respective este mare sunt nişte invenţii.

Rusenergy nu exclude faptul că atât controalele, cât şi arestul unor manageri se fac pentru a scădea preţul activelor Ascom-grup din Kazahstan şi pentru ca proprietarii acestora să accepte un preţ mai mic decât cel real.
Totodată experţii ruşi constată că activele respective sunt destul de atractive. Au fost descoperite noi zăcăminte de petrol, practic este aproape finalizată construcţia uzinei de prelucrare şi producere a gazului petrolier lichefiat etc.

Anatol Stati a scos profit din zăcăminte, incluse de sovietici la categoria fără perspectivă

Săptămânal kazah Sunkar constată că după ce omul de afaceri moldovean Anatol Stati a început a scoate profit din zăcămintele Tolkyn şi Borankol, incluse de sovietici la categoria fără perspectivă şi apreciate ca nerentabile pentru o viitoare exploatare, acest lucru a stârnit un interes nesănătos pentru aceste active. „Cum de s-a întâmplat că 11 ani în şir ecologii de stat nu au depistat nici o încălcare a legislaţiei privind protecţia mediului şi iată că brusc pe loc totul s-a schimbat?”, se întreabă publicaţia.

Atât Rusenergy, cât şi Sunkar pomenesc pe larg despre scrisorile adresate de preşedintele Voronin preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaev şi publicate de ziarele „Timpul de dimineaţă” şi „Moldavskie vedomosti”, scrisori care potrivit publicaţilor aveau misiunea de a „distruge la comandă politică compania ASCOM, care, în imaginaţia lui Vladimir Voronin, ar putea finanţa opoziţia moldovenească”.

Potrivit publicaţiei Sunkar, cel mai probabil că Anatol Stati şi-a pierdut activele din Kazahstan. Problema este în mâinile cui vor nimeri acestea: companiei KazMunayGaz; vre-unui afacerist apropiat de preşedintele Voronin, sau unei terţe părţi. „Cel mai probabil că la prima etapă aceste active vor ajunge totuşi la KazMunayGaz”, apreciază Sunkar.

În acelaşi timp presiunea asupra companiilor controlate de Anatol Stati continuă să crească. Potrivit unei informaţii oficiale, până la 15 mai, Kazpolmunay şi Tolkynneftegaz urmau să achite statului kazah 11,2 mil. USD şi 20,8 mil. USD pentru exces de profit. Din cauză că nu au reuşit să achite sumele pretinse, conturile bancare din Kazahstan au fost arestate de Comitetul pentru impozite al Ministerului Finanţelor din Kazahstan.

În plus, Comitetul cu pricina, în legătură cu o revizie la Kazpolmunay şi Tolkynneftegaz, a pretins că ele nu au plătit un total de aproximativ 45 mil. USD sub formă de taxe şi 24 mil. USD sub formă de dobânzi. Kazpolmunay şi Tolkynneftegaz au contestat aceste pretenţii.

Mai adăugăm că Departamentul pentru Lupta cu Infracţiunile Economice şi Corupţia din regiunea Manghistau pretinde că Kazpolmunay şi Tolkynneftegaz au exploatat o conductă importantă fără a avea licenţă şi că toate veniturile obţinute de către companii în urma transportării hidrocarburilor prin intermediul acestei conducte sunt profituri ilegale.

În ciuda mediului din ce în ce mai dificil pentru activitate companiile controlate de Anatol Stati, susţin că vor continua eforturile de a rezolva litigiile şi problemele în relaţia cu autorităţile kazahe şi să restabilească activitatea normală a acestora.

Amintim că Kazpolmunay LLP, Tolkynneftegaz LLP şi Tristan Oil Ltd ce activează în Kazahstan şi fac parte din cadrul Ascom-grup, au obţinut în anul 2008 un profit net de circa 431 mil. USD, de patru ori şi ceva mai mare ca în anul 2007 (100,4 mil. USD)

sursa:

Tags:

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter