Interconectorii de gaze ajută la diversificarea energiei bulgare

2012/03/05

Aproape nimeni din Bulgaria nu va pune sub semnul întrebării nevoia de diversificare a surselor de energie şi a rutelor de livrare, în special în urma crizei de gaze naturale din ianuarie 2009, când o dispută asupra preţului dintre Rusia şi Ucraina a dus la perturbarea serioasă a livrărilor în cea mai mare parte a Europei.

Naţiunea balcanică, care importă peste 90% din gazele sale naturale din Rusia — şi toată această cantitate prin Ucraina — s-a numărat printre naţiunile cel mai grav lovite de disputa dintre cele două foste republici sovietice.

În urma crizei din 2009, Bulgaria a luat măsuri în vederea construcţiei de interconectori cu Turcia (ITB), Grecia (IGB), România (IBR) şi Serbia, interconectori care vor lega reţeaua sa de transport al gazelor cu cele ale vecinilor săi.

Cel mai avansat dintre cei patru este IBR, toate lucrările de construcţie urmând să fie finalizate până la sfârşitul acestui an. Se preconizează că conducta de aproape 24 km lungime va deveni complet operaţională la începutul anului 2013.

“Interconectorii de gaze vor asigura securitatea şi diversificarea livrărilor de gaze naturale în ţara noastră şi în regiune şi vor contribui la realizarea liberalizării reale a pieţei naţionale şi regionale a gazelor naturale”, a declarat ministerul bulgar al economiei, energiei şi turismului pentru SETimes. “Implementarea acestor proiecte va crea condiţiile pentru o competiţie în rândul furnizorilor de gaze naturale”.

Ministerul a descris proiectul interconectorului cu Turcia ca fiind “esenţial” pentru eforturile de diversificare energetică ale Bulgariei. Potrivit planurilor, conducta de 77 km lungime va transporta iniţial până la 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale din regiunea Mării Caspice pe an.

Sofia şi Ankara urmează să semneze un acord interguvernamental, ceea ce va accelera implementarea proiectului, a declarat ministerul.

“Construcţia tuturor acestor interconectori este de importanţă crucială”, a declarat Ivan Sotirov, membru al Consiliului Naţional al Uniunii Forţelor Democrate (UDF), de dreapta, pentru SETimes.

Fost parlamentar, el a menţionat ITB şi IGB drept cei mai semnificativi din cei patru interconectori pentru realizarea unei diversificări reale a livrărilor de gaze.

“Existenţa tot mai multor oportunităţi este crucială pentru reducerea riscurilor unei crize precum cea cu care ne-am confruntat în urmă cu câţiva ani”, a declarat fostul parlamentar, membru al Mişcării pentru Independenţă Energetică (MEI), recent formată. Construcţia interconectorilor va avea un efect pozitiv asupra pieţei locale şi va duce la o scădere a preţurilor gazelor, a adăugat el.

Ministrul bulgar al energiei, economiei şi turismului, Traicho Traikov, a declarat luna trecută că firma rusească Gazprom percepe în prezent Bulgariei peste 370 de euro pentru 1 000 de metri cubi de gaze naturale.

Potrivit MEI, a afirmat Sotirov, construcţia interconectorilor este doar una din seria de măsuri ce trebuiau luate pentru a asigura o diversificare reală a livrărilor de gaze. Alte acţiuni sunt de asemenea necesare în domeniul resurselor energetice regenerabile, precum şi pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în Bulgaria, care are economia care necesită cel mai mare aport de energie din Europa.

MEI, din care fac parte şi alţi politicieni de dreapta, experţi în energie şi în economie, a cerut parlamentului să anuleze decizia de la jumătatea lunii ianuarie de a interzice utilizarea fracturării hidraulice pentru explorarea şi extragerea gazelor de şist pe teritoriul ţării şi în apele teritoriale ale acesteia din Marea Neagră.

“Dorim ca acest moratoriu absurd să fie anulat imediat”, a declarat Sotirov pentru SETimes.

Ţările care au gaze de şist plătesc Gazprom un preţ de câteva ori mai scăzut decât cel pe care îl plăteşte în prezent Bulgaria, potrivit lui Traikov.

În urma discuţiilor purtate în cursul acestei luni la Sofia cu secretarul american de stat Hillary Clinton, prim-ministrul bulgar Boyko Borisov a declarat că “natura şi mediul sunt pe primul loc şi doar apoi vin beneficiile financiare şi economice”.

“Nu putem merge înainte fără a convinge societatea că nu există niciun pericol în producţia de gaze de şist”, a declarat el în urma întâlnirii din 5 februarie.

Clinton a afirmat că Statele Unite sunt partener în îmbunătăţirea independenţei şi securităţii energetice a Bulgariei, precum şi în protejarea mediului său.

“Atunci când vom demonstra că tehnologiile sunt sigure, vom urmări ambele obiective simultan şi vom sta alături de poporul şi de guvernul bulgar în eforturile depuse pentru a putea oferi energie accesibilă financiar, care să satisfacă nevoile voastre”, a declarat ea.

Reprezentantul special al SUA pentru Energia Eurasiatică, Richard Morningstar, a vizitat ţara câteva zile mai târziu pentru discuţii la nivel de experţi asupra modalităţilor de a atinge aceste două obiective.

“Am discutat despre cât de important este pentru Bulgaria să existe transparenţă şi diversificare în sectorul energetic”, a declarat el în urma întâlnirii sale cu preşedintele bulgar Rosen Plevneliev. “Această diversificare include domeniul nuclear şi domeniul furnizării de gaze, precum şi domeniul resurselor energetice regenerabile şi alte domenii neconvenţionale”, a afirmat el.

MEI se opune însă proiectului de construcţie a celei de-a doua centrale nucleare a ţării în oraşul Belene, pe Dunăre. Un acord cu privire la centrală a fost semnat în ianuarie 2008.

Proiectul “nu protejează interesele naţionale ale Bulgariei, nici cele ale consumatorilor, ci doar pe cele ale cercurilor de oligarhi care au condus procesele politice din ţară în ultimii 20 de ani”, a declarat Sotirov.

Tags: ,

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter