Imperiul Gazprom contraatacă: vrea să cucerească întreaga Eurasie, din Marea Britanie până-n China

2013/04/08

economistul.ro

Gigantul rus Gazprom pare decis să treacă peste ultimii ani mai dificili, marcaţi de negocieri dure cu Ucraina şi statele din UE, şi concretizaţi în reduceri ale profitului şi, implicit, ale cotaţiilor pe bursă. Numai anul trecut, exporturile de gaze ale Gazprom s-au diminuat cu 7,5% faţă de 2011, ajungând la un volum de 138,8 miliarde de metri cubi.

După ce recent a semnat un memorandum cu Compania Naţională de Petrol a Chinei (CNPC), principalul acţionar al PetroChina, în prezent negociază cu British Petroleum (BP) în vederea inundării cu gaz a pieţei britanice.

Singurul element care rămăsese de stabilit între Gazprom şi PetroChina era, aşa cum a relatat Energy Report, şi cel mai important: preţul. Marele obstacol al punerii în practică a memorandumului era încăpăţânarea Gazprom de a lega preţul gazelor de cel al ţiţeiului, pentru a contracara solicitările statelor europene de a primi noi discount-uri în cazul în care Chinei îi vor fi oferite condiţii favorabile. Însă guvernul chinez nu pare dispus să ofere mai mult de 250 de dolari pe mia de metri cubi, preţul pe care-l plăteşte pentru gazul din Turkmenistan. Acesta este cu 40% mai redus decât media preţului plătit în 2012 de statele europene pentru gazul rusesc.

Pentru a-şi asigura însă un client sigur, menit a-i aduce venituri anuale de 12 miliarde de dolari, ruşii par dispuşi să negocieze cu chinezii. „Cred că până în iulie va fi stabilit preţul final (al gazului ce urmează a fi furnizat Chinei – n.r.), urmând ca până la finalul anului să fie semnate toate documentele referitoare la volumul şi preţul gazului livrat”, a declarat CEO-ul Gazprom, Viktor Zubkov, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 24, citat de Platts.

ISTORIA NEGOCIERILOR RUSO-CHINEZE. Memorandumul semnat de cele două părţi se întinde pe 30 de ani şi urmează a debuta în 2018. Gazprom se angajează să furnizeze un volum de 38 de miliarde de metri cubi de gaz anual, cu posibilitatea majorării acestuia la 60 miliarde, a explicat CEO-ul Gazprom, care, totodată, a precizat că există şi posibilitatea efectuării unor plăţi în avans de către partea chineză. Agenţia de rating Fitch a comentat semnarea memorandumului, susţinând că acesta „îmbunătăţeşte semnificativ poziţia Gazprom pe piaţa asiatică, care în prezent se bazează doar pe o participaţie de 50% la proiectul de 9,6 milioane tone metrice pe an, Sakhalin-2”.

Gazprom nu este la prima tentativă de a cuceri piaţa chineză, având semnat un contract încă din 2011 pentru furnizarea a 30 de metri cubi de gaz anual pe ruta vestică (actualul memorandum preferă ruta estică), printr-o conductă care ar fi legat Siberia de Vest de vestul Chinei, însă proiectul s-a împotmolit la negocierea preţului. În 2012, Gazprom a început construirea unei uzine de gaz natural lichefiat (LNG) în estul Rusiei, în apropiere de Vladivostok, care ar urma să intre în funcţiune în 2018, pentru a alimenta cu LNG pieţele asiatice.

Tags: ,

Comments are closed.

January 2018
M T W T F S S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Site Metter