Guvernul vrea sa infiinteze un fond de 1 miliard de euro din participatiile minoritare ale statului la companiile energetice

2013/07/26

Hotnews

Guvernul vrea sa infiinteze un fond cu un capital de circa 1 miliard de euro format din participatiile minoritare detinute de stat la companiile energetice, a afirmat Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, in cadrul unei conferinte “Energy Business Summit”. Potrivit acestuia, fondul va fi gestionat de Departamentul pentru Energie. Dumitrascu a precizat ca nu vor fi incluse si participatiile majoritare. Statul detine participatii minoritare in companii precum OMV Petrom si distributiile de energie electrica si gaze naturale.

Un proiect asemenator a fost initiat de 3 deputati PSD insa acesta prevede infiintarea unui fond urias in care sa fie incluse toate participatiile statului la companiile energetice.

Fondul ar urma sa fie format din absolut toate actiunile detinute de stat la companiile energetice, fie pachete minoritate, fie majoritare. Pe langa companiile energetice, ar putea fi introduse si alte companii, daca asa va decide ministrul delegat. Fondul va prelua si actualul Oficiu al Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.

Pachetele de actiuni care vor fi preluate de fond sunt mentionate intr-o anexa care cuprinde 25 de companii, atat cu capital majoritar de stat, cat si cu  capital majoritar privat. E vorba despre pachete de actiuni detinute de stat la companii cu capital majoritar privat precum Petrom, Rompetrol sau E.On, companii de stat rentabile, precum Electrica, Hidroelectrica,  Nuclearelectrica sau Romgaz, dar si companii ineficiente, precum Complexul energetic Hunedoara, CNH sau Termoelectrica.

Listarea Nuclearelectrica a fost amanata pentru luna septembrie, Romgaz se va lista in noiembrie pe doua burse, iar Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica vor fi pregatite pentru anul viitor

Nuclearelectrica trebuia sa fie listata inca din luna mai 2013, insa din cauza unor contestatii depuse in instanta de sindicate, procesul a fost intarziat. Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul Energie, a declarat joi ca vanzarea celor 10% din actiuni va avea loc undeva in luna septembrie. “Din analiza noastra si a sindicatului de privatizare, august e o luna moarta”, spus Dumitrascu. In urma vanzarii actiunilor de la Nuclearelectrica, statul ar putea obtine aproximativ 300-350 milioane de lei. Vezi in text ce alte listari pregateste Departamentul pentru Energie.

Urmatoarea companie care va ajunge pe bursa va fi Romgaz. Din vanzarea a 15% din actiunile Romgaz, statul vrea sa obtina in jur de 600 milioane euro. Pentru ca Romgaz “este perceput ca un bun plasament”, este luata in calcul dubla listare, la Bucuresti (BVB) si la Varsovia sau Londra.  din vanzarea pe bursa a 15% din actiunile Romgaz Medias, in noiembrie, si ia in calcul o listare duala, la Bucuresti si Varsovia sau Londra. Listarea Romgaz la Varsovia ar fi mai avantajoasa deoarece ar avea mai multa vizibilitate, fata de o vanzare pe piata londoneza. “La Londra ar plasa Romgaz intr-un mare conglomerat”, a precizat Dumitrascu.

In ceea ce priveste Hidroelectrica, aceasta va fi pregatita pentru listare in toamna anului viitor. “Hidroelectrica va fi o piatra de incercare interesanta, importanta”, a spus Dumitrascu.

De asemenea, Complexul Energetic Oltenia va fi pregatit pentru listarea in prima jumatate a anului viitor. “Incercam sa avem un prim bilant pe un an de la fuziunea cu SNLO, sa il auditam, pentru ca potentialii investitori sa vada rezultatele. In urma acestor rezultate se va definitiva prospectul de privatizare si sper ca in prima jumatate a anului viitor sa ajungem si cu CE Oltenia in pozitia de listare”, a spus Dumitrascu.

Tags:

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter