Guvernul bulgar este hotarat sa semneze acordul pentru Nabucco

2009/07/12

Guvernul bulgar va fi reprezentat luni la Ankara, unde va fi semnat acordul interguvernamental pentru Nabucco, si nici nu se pune problema blocarii acestui demers numai pentru ca tara nu are inca un nou guvern, a declarat sambata ministrul bulgar al Economiei,Petar Dimitrov.

“Viata in Bulgaria nu se va opri pur si simplu numai pentru ca inca nu este format noul guvern”, a declarat ministrul in exercitiu al Economiei, Petar Dimitrov, ca reactie la solicitarea de vineri a premierului bulgar desemnat Boiko Borisov ca guvernul in exercitiu sa suspende discutiile privind proiectele energetice majore, scrie Sofia News Agency.

“Sunt foarte curios ce doreste Boiko Borisov sa suspendam. Luni, impreuna cu premierul Stanisev, mergem la Ankara pentru a semna acordul privind Nabucco. Acesta este un contract foarte important, care a fost amanat de multe ori, iar una dintre cauze era Turcia. Acum, chiar Turcia gazduieste semnarea”, a spus ministrul bulgar in exercitiu.

“Presedintele Romaniei va fi acolo (informatia corecta este ca Romania va fi reprezentata de premierul Emil Boc, n.r,), premierul Ungariei va fi acolo, iar aceasta este exclusiv o reuniune la nivel inalt. Nu stiu ce sugereaza Boiko – sa nu mai mergem si sa blocam proiectul numai pentru ca Bulgaria nu are deocamdata un Guvern?”, s-a intrebat retoric Dimitrov.

In acest context, ministrul Energiei a mai anuntat ca Bulgaria a primit vineri o scrisoare de la Ministerul rus al Energiei, prin care Gazprom cere cu insistenta ca volumul de gaze naturale transportate prin Ucraina sa fie redus. Dimitrov a asigurat ca Bulgaria nu va accepta aceasta propunere. “Acest lucru ar insemna ca volumul transportat prin Dobruta (Bulgaria) pentru South Stream ar fi redirectionate catre Turcia. Astfel, Bulgaria ar avea parte de mai putine taxe de tranzit. In mod natural, Bulgaria va refuza, intrucat afecteaza interesul national”, a declarat ministrul.

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat vineri ca este ingrijorat ca guvernul socialist isi ia angajamente financiare care ar putea inrautati si mai mult situatia bugetului tarii, afectata de criza economica globala si de scaderea veniturilor.

“Primim semnale ingrijoratoare privind actiuni in companiile detinute de stat, care nu iau in calcul criza economica si financiara si interesele tarii in ansamblu”, a scris el intr-o scrisoare adresata ministrului economiei si energiei Petar Dimitrov.

Borisov a dat asigurari in scrisoare ca toate proiectele vor fi reinnoite dupa ce va fi investit noul guvern, care le va revizui. Borisov i-a cerut lui Dimitrov sa suspende inclusiv discutiile pentru proiectul South Stream, gazoduct care ar urma sa transporte gaz rusesc in Europa de Sud-Est ocolind Ucraina.

Nabucco: Turcia a renuntat la cererea de a cumpara 15% din gazele naturale

Nabucco: Turcia a renuntat la cererea de a cumpara 15% din gazele naturale
Turcia va avea acces la gazul european in cadrul acordului privind proiectul Nabucco si a renuntat la cererea sa de a cumpara 15% din gaz, un obstacol major pentru incheierea acordului, a declarat ministrul turc al energiei, Taner Yildiz.

Gazoductul – care leaga Turcia si Austria – va fi construit astfel incat gazul sa circule intr-o directie vest-est, precum si est-vest asa cum era planificat, pentru a-i permite Turciei acest acces.

Prin Nabucco, gazul va intra in Turcia prin trei puncte. Potrivit ministrului Yidliz, nu vor fi obstacole in calea alaturarii altor tari la acest proiect.sursa: ZIARE.COM

Tags:

Comments are closed.