Geopolitica gazelor: Bulgaria vrea construcția nodul energetic ”Balkan”

2016/09/19

sputnik.md

Comisia Europeană urmează să ia o decizie în privința construcției unui nod energetic de distribuire a gazelor pe teritoriul Bulgariei, care ar soluționa problema tranzitului de gaze spre Europa.

Comisia Europeană ar putea să autorizeze implementarea proiectului privind construcția nodului energetic ”Balkan” pe teritoriul Bulgariei. În acest fel, ar putea fi soluționată problema livrărilor de gaze naturale rusești, a declarat duminica prim-ministrul Boiko Borisov, potrivit RIA Novosti citat de sputniknews.ro.

“Proiectul South Stream este blocat. Acum există proiectul nodului “Balkan”. Sunt lucruri diferite… Dacă Europa își dorește ca gazul rusesc să treacă prin nodul de distribuție „Balkan”, va fi soluționată problema livrărilor gazului din Rusia. Acest lucru urmează să-l aflăm mâine”, a declarant Borisov, citat de Focus.

Motivul pentru care Bulgaria a refuzat România Guvernul bulgar și Comisia Europeană planifică organizarea unei conferințe, în cadrul căreia se va discuta despre perspectivele dezvoltării proiectului nodului energetic “Balkan” de pe teritoriul Bulgariei. La eveniment ar urma să participe și reprezentanții corporațiilor transnaționale din domeniul gazelor, printre care și Gazprom. “Am renunțat la proiectul South Stream. Europa a respins acest proiect în forma în care a fost propus și acum nimeni nu mai discută despre el. Astăzi vorbim despre un hub de gaze european, cu posibilitatea de a utiliza conductele noastre de tranzitare de oricine și-ar propune să livreze gaze naturale. Anume acesta va fi subiectul conferinței de mâine”, a declarat Borisov în timpul unei reuniuni a organizației de tineret a partidului GERB la Varna.

Răzgândire la SOFIA. Bulgaria nu mai acceptă crearea flotei NATO la Marea Neagră Premierul a menționat că nu putem vorbi despre integrare și securitate energetică atâta timp cât nu este luată o decizie în această chestiune. În opinia lui Borisov, existența unei decizii la nivel european va permite demararea negocierilor cu Moscova. Anterior, Bulgaria a mai încercat sa devina cel mai important nod energetic din sudul si centrul Europei, prin construirea unui depozit de gaze naturale in portul Varna de la Marea Neagra. Însă, după ce proiectul South Stream a eșuat, Bulgaria a propus Comisiei Europene construcţia unui centru de distribuţie a gazelor în apropiere de portul Varna, unde era proiectat să ajungă la ţărm South Stream. Potrivit Mediafax, Uniunea Europeană ia în calcul mai multe variante pentru înlocuirea South Stream, una dintre acestea fiind transportarea de gaze din Azerbaidjan prin Turcia, în condiţiile în care România, Bulgaria şi Grecia au semnat un acord de cooperare în acest domeniu. Comisia Europeană, urmează ca să adopte luni, decizia privind demararea centrului de distribuire a gazelor.

Tags: , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter