Gazprom vrea să investească în 2016 aproape 12 miliarde de dolari

2015/12/31

focus-energetic.ro

Consiliul de Administraţie al Gazprom a aprobat un program de investiţii pentru 2016 în valoare totală de 842 miliarde de ruble (11,71 miliarde de dolari), a anunţat grupul energetic rusesc, într-un comunicat de presă. Cel mai probabil, cea mai mare a investiţiilor vor merge în explorare şi producţie, dar şi în dezvoltarea depozitelor de gaze, precum şi proiectele de transport. În ceea ce priveşte dezvoltarea unor zăcăminte de gaze, OMV ar vrea “să se înfrăţească” cu Gazprom, printr-un schimb de active. În Austria au început să apară voci extrem de critice privind acest plan, considerat o privatizare a OMV cu Gaprom “pe uşa din spate“.

În conformitate cu programul de investiţii pentru 2016, cheltuielile de capital vor atinge suma de 777,6 miliarde ruble (10,81 miliarde de dolari). Împrumuturile financiare externe se vor ridica la 90 de miliarde de ruble, iar programul de optimizare a cheltuielilor în 2016 include o serie de măsuri de reducere a costurilor, al căror efect general ar urma să ajungă la 15,3 miliarde de ruble.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

În prima jumătate a acestui an, profitul net al Gazprom a crescut cu 50%, până la 675,9 miliarde ruble (9,4 miliarde de euro), în timp ce cifra de afaceri a crescut uşor, cu 1,4%, până la 2.900 miliarde de ruble.

Avertizări austriece

Brigitte Ederer, fost membru în Consiliul de Supraveghere al holdingului austriac OIAG, acţionarul majoritar de la OMV, a lansat un avertisment cu privire la vânzarea operaţiunilor din domeniul petrolului şi gazelor ale grupului austriac către concernul rus Gazprom, apreciind că a crescut riscul ca OMV să fie privatizat printr-o metodă “la rece”, informează APA, preluată de Agerpres.

Reamintim, directorul general de la OMV, germanul Rainer Seele, a declarat, recent, că grupul energetic austriac a pregătit o listă scurtă cu trei nume de active pentru un posibil schimb cu grupul rus Gazprom. OMV şi Gazprom au convenit, în luna septembrie, un posibil schimb de acţiuni. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a decis care sunt activele ce ar urma să fie oferite în mod concret de OMV grupului Gazprom în schimbul unei participaţii de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia.

“Afacerile cu petrol şi gaze ale OMV vor merge din ce în ce mai mult spre ruşii de la Gazprom, iar divizia profitabilă de produse chimice Borealis va merge spre fondul de stat din Abu Dhabi. Pentru ambele nu există, însă, motive obiective de vânzare. Rusia este interesată să câştige poziţii în Europa de Vest, iar Borealis, cu produsele sale, este lider mondial pe nişa sa de piaţă. De ce ar trebui să vindem aceste active atât de valoroase?”, s-a întrebat Brigitte Ederer, într-un interviu acordat cotidianului austriac “Der Standard”.

În opinia Brigittei Ederer, pentru OMV întrebarea este dacă are nevoie de o participaţie minoritară la un câmp de gaze naturale din Siberia. “Rusia are tot interesul să furnizeze gaze Europei de Vest. Problema este că OMV intenţionează să achiziţioneze aproape 25% dintr-un câmp de gaze din vestul Siberiei. Pentru asta nu se vrea sau nu se poate plăti în numerar, astfel că va avea loc un schimb de active. Nu ştiu cât de valoros este acest câmp de gaze, deoarece evaluarea este secretă. Publicul nu are acces la această informaţie. Aici nu este vorba despre obiectivele private ale şefului OMV, Rainer Seele, ci de interesele strategice ale statului austriac”, a subliniat Ederer.

În aceste condiţii, Brigitte Ederer şi-a exprimat dorinţa ca Ministerul austriac de Finanţe să se implice într-o posibilă tranzacţie dintre OMV şi Gazprom, chiar dacă acest lucru ar fi dificil. Ederer a subliniat că este important să nu aibă loc o privatizare „prin uşa din spate”, printr-un schimb de active.

Potrivit unui articol apărut recent în presa austriacă, rafinăriile OMV de la Schwechat (Viena) şi Burghausen am Inn (Bavaria) ar urma să fie transferate unei companii separate, pentru a permite participarea ruşilor de la Gazprom. Numai afacerile OMV din România nu vor suferi modificări, pentru că autorităţile române nu vor permite implicarea grupului rus Gazprom în afacerile Petrom.

Anul trecut, OMV a plătit statului austriac dividende în valoare de 409 milioane de euro pentru cele 31,5% din acţiunile grupului OMV deţinute de statul austriac prin intermediul OIAG. Holdingul austriac de stat OIAG şi fondul de stat International Petroleum Investment Company (IPIC) din Abu Dhabi au un pact al acţionarilor prin care cele două entităţi controlează pachetul majoritar de acţiuni la OMV. OIAG deţine 31,5% din acţiunile OMV, iar IPIC – 24,9%.

La rândul său, OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter