Gazprom rămâne cu o gaură de miliarde, după ce Rusia a renunţat la Turkish Stream

2015/12/07

independent.md

Întreruperea relaţiilor strategice între Rusia şi Turcia este pe cale să provoace o pagubă de miliarde în bugetul Gazprom. Compania intenţiona să construiască până în 2018 un prim tronson al gazoductului Turkish Stream, dar oficialii de la Moscova au decis că proiectul intra sub incidenţa sancţiunilor dictate împotriva Ankarei.

Zeci de kilometrii de conducte, în valoare totală de 1,8 miliarde de euro au rămas acum pe ţărmul Mării Negre, Gazprom neavând nici măcar şansa de a le folosi în cadrul altui proiect, relatează agenţia Reuters.

Pierderi neprevăzute

Ministrul de Energie al Rusiei, Alexander Novak a anunţat joi, 3 decembrie, că proiectul gazoductului Turkish Stream a fost suspendat până la detensionarea situaţiei dintre Moscova şi Ankara.

La scurt timp după aceea, liderii companiei energetice italiene ENI, unii dintre potenţialii beneficiari ai livrărilor de gaze pe traseul turcesc au confirmat că proiectul este ca şi mort.

Decizia luată de Moscova aduce o serie de pierderi neprevăzute pentru compania Gazprom, rămasă cu un stoc de zeci de kilometri de conducte submarine care nu pot fi folosite decât în Marea Neagra.

Compania rusă a comandat conductele special în Japonia şi Germania, acestea fiind destinate iniţial gazoductului South Stream, abandonat între timp de Moscova, ulterior fiind repartizate în proiectul Turkish Stream, care ar fi urmat aproximativ acelaşi traseu submarin.

Lungimea totală a gazoductului South Stream era prevăzută la 2400 de kilometri, iar surse din industria de profil susţin că acestea sunt complet inutile în alt proiect.

„Aceste conducte au fost calibrate pentru un anumit mediu, o anumita presiune şi o capacitate clar stabilită. Nu pot fi folosite decât în adâncul Mării Negre”, a comentat pentru Reuters unul dintre fabricanţi.

Blocaj pe toate fronturile

Suspendarea proiectului Turkish Stream este un gest simbolic al Moscovei, dacă este să ţinem cont că investiţia s-a izbit de diverse piedici nerezolvate de către cele două guverne, dar pentru Gazprom implicaţiile financiare sunt deosebit de riscante.

Compania a cheltuit între 12 şi 14 miliarde de dolari pe proiectele South Stream şi Turkish Stream, fără ca vreunul din acestea să fie transpus în realitate, comentează analistul Sberbank Valery Nesterov.

În plus, nici măcar proiectul Nord Stream II, care ar urma să asigure, pe sub Marea Baltică, o legătură directă între Rusia şi Germania, nu pare foarte sigur.

După ce consorţiul format din Gazprom şi alte 5 companii energetice din Europa au prezentat varianta gazoductului din Marea Baltică, un grup de 10 ţări europene a protestat împotriva acestei investiţii, considerând că ar periclita interesele UE prin destabilizarea securităţii energetice a Ucrainei.

„Iarăşi, Gazprom s-a avântat în construcţia unui gazoduct de care Europa s-ar putea să nu aibă nevoie”, a mai spus Nesterov.

Speranţa moare ultima

Rusia este al doilea mare producător de conducte din oţel din lume, fiind depăşită doar de China, cu o producţie anuală de 300 de milioane de tone de conducte, acestea fiind destinate proiectelor energetice majore.

Reprezentanţii celui mai mare producător de conducte din Rusia, TMK, susţin că Turkish Stream poate reveni oricând în actualitate, odată ce sancţiunile economice dictate de Moscova împotriva Turciei vor fi retrase.

„Turkish Stream, ca proiect, nu este complet abandonat. Poate într-un an sau doi, odată ce situaţia se va calma, lucrările vor fi reluate. Conductele pot rezista aşa până la 50 de ani”, a explicat vicepreşedintele TMK Vladimir Smatovici.

Tags: ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter