revista presei pe industria energetica 3 iunie

2009/06/03

Gazprom poate obtine controlul asupra sistemului de gazoducte al Moldovei

de Olga Popescu HotNews.ro Marţi, 2 iunie 2009, 16:57

Presedintele societatii ruso-moldovenesti Moldovagaz, Aleksandr Gusev, nu exclude posibilitatea ca, pentru recuperarea datoriilor Transnistiei pentru gazul furnizat, Gazprom sa obtina prin hotarare judecatoreasca punerea sub sechestru a activelor Moldovagaz, ceea ce inseamna, de fapt, preluarea controlului asupra sistemului de gazoducte al tarii.

Gusev a aratat ca Moldova a achitat in totalitate nota de plata pentru 2008, dar fara consumul transnistrean, astfel ca, la inceputul anului 2009 datoriile Moldovagaz catre Gazprom se cifrau la 1,343 miliarde dolari, fara penalitati. Gusev a adaugat ca aceasta crestere se datoreaza Transnistriei.

Serviciul antimonopol rus ameninta Gazprom cu o ancheta

Serviciul rus antimonopol a amenintat, marti, compania Gazprom cu deschiderea unei anchete in privinta sa, daca va continua sa blocheze accesul furnizorilor independenti la sistemul de gazoducte pe care il detine.
“Noi probleme au aparut in ultimul timp in domeniul accesului furnizorilor independenti la sistemul de gazoducte al Gazprom”, subliniaza serviciul antimonopol intr-un comunicat citat de AFP.

“Gazprom refuza ‘din motive tehnice’ accesul furnizorilor la sistemul sau de transport (…) si propune in acelasi timp consumatorilor sa le furnizeze propriul gaz”, explica serviciul antimonopol.

Institutia “va deschide anchete pentru incalcarea legislatiei antimonopol, daca primeste reclamatii de la companiile independente”, se mai arata in comunicat.

Controlat de stat, Gazprom produce 80% din gazul rusesc si detine monopolul asupra gazoductelor.

sursa ziare.com

Gazprom vrea sa reduca pretul sau volumul importului de gaz turkmen

Gigantul rus Gazprom doreste sa reduca fie pretul, fie volumul importului de gaz turkmen, livrarile acestei hidrocarburi fiind la baza recentelor tensiuni intre Rusia si Turkmenistan.

Vice-presedintele Gazprom, Valeri Goloubev, a justificat aceasta pozitie prin scaderea de 40% pe anul 2009 a livrarilor de gaz pentru Ucraina, care consuma in cea mai mare parte gaz turkmen cumparat si revandut apoi de catre Rusia.

Rusia a acceptat in iulie 2008 sa plateasca un “pret de piata” european, incepand din al doilea semestru al lui 2009, pentru gazul din Turkmenistan, desi in 2008 il cumpara de doua ori mai ieftin.

Turkmenistanul, o tara fosta sovietica din Asia Centrala, a decis lansarea unei oferte pentru construirea unui gazoduct strategic, desi acesta fusese promis initial Gazpromului. sursa: ziare.com

Enel si-a vandut divizia de distributie de gaze

Grupul italian Enel, a doua mare companie europeana de utilitati in domeniul energetic, a incheiat un acord de vanzare a unei participatii de 80% din divizia sa de distributie a gazelor din Italia pentru suma de 1,2 miliarde de euro.
Actiunile Enel Rete Gas (ERG) au fost vandute catre fondurile de investitii F2i si AXA Private Equity, informeaza Financial Times.
In urma tranzactiilor, F2i va detine 75% din ERG, iar Axa va controla 25% din societate. sursa ziare.com

Productia Gazprom a scazut cu 34% in mai

Productia de gaze naturale a gigantului rus Gazprom a scazut in luna mai la 0,98 mld. mc pe zi, cu 14% sub nivelul de 1,15 mld. mc inregistrat in luna aprilie, conform datelor publicate ieri de Ministerul rus al Energiei.

Fata de perioada similara a anului trecut, productia Gazprom s-a diminuat cu 34%. Aleksandr Ananenkov, vicepresedintele Consiliului Director al companiei, a spus recent ca Gazprom ar putea inregistra o scadere cu pana la 18% a productiei de gaze in acest an. In 2008, Gazprom a produs 550 mld. mc, astfel ca un nivel de 450 mld. mc ar marca o scadere cu 18,2%.

Productia de gaz a companiei controlate de statul rus a scazut luna trecuta cu 28%, pana la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, ca reactie a prabusirii consumului in Europa. sursa: www.standard.ro

Rompetrol a scumpit carburanţii cu până la 8 bani/litru, de marţi

Mareste poza rompetrol


Compania Rompetrol, controlată de KazMunaiGaz din Kazakhstan, a majorat de marţi preţurile de referinţă la carburanţi cu până la 8 bani/litru, potrivit datelor transmise de companie.

Astfel, benzina Efix 95 este 3,81 lei, iar benzina Alto 101 este 4,42 lei.

Motorina Efix Diesel este acum 3,63 lei, iar motorina Diesel Alto 55 este 3,92 lei.

Preţurile carburanţilor comercializaţi în staţiile Rompetrol Downstream pot varia cu +/- 5% faţă de preţurile de referinţă.

De asemenea, şi compania Lukoil România, membră a grupului rusesc LukOil, a scumpit trei sortimente de benzină şi motorină cu 6 bani/litru, de marţi, şi a ieftinit litrul de GPL auto cu un ban.

Rompetrol Downstream operează pe plan intern peste 450 de benzinării şi 7 depozite de carburanţi.

sursa: www.tmctv.ro

UE spune că Ucraina nu i-a cerut ajutorul pentru achitarea gazului rusesc

Ucraina nu a cerut ajutor financiar de la UE în vederea efectuării plăţilor pentru gazul rusesc, a declarat pentru RIA Novosti o sursă din cadrul Comisiei Europene.
Foto (1)
UE spune că Ucraina nu i-a cerut ajutorul pentru achitarea gazului rusesc

“Nu a existat nicio cerere oficială din partea Ucrainei”, a spus sursa citată.

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a recunoscut că premierul rus Vladimir Putin i-a scris şi i-a cerut să “discute despre dificultăţile la care se aşteaptă în plăţile viitoare ale Ucrainei şi pentru a-i spune că Ucraina a cerut ajutor pentru a finanţa aceste plăţi”. Barroso a spus că a “promis” că va “ridica această problemă cu şefii de stat şi de guvern” în iunie, pentru a “vedea ce se poate face”. Totuşi, el a spus că este “dificil, dacă nu chiar imposibil” ca Ucrainei să i se acorde noi fonduri din bugetul european, apreciind că această problemă ţine “în special” de Kiev şi Moscova.

sursa: Realitatea TV

Oltchim intră pe piaţa gazelor

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea a devenit furnizor de gaze naturale. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a acordat societăţii o licenţă de furnizare a gazelor, cu durata de valabilitate de trei ani. Potrivit deciziei semnate de Petre Lificiu, compania are obligaţia de a respecta condiţiile de valabilitate aferente licenţei. În decembrie 2007, Oltchim primise de la ANRE şi licenţă de furnizare a energiei electrice.
Combinatul a încheiat primul trimestru cu pierderi de 28 de milioane de lei, de aproape opt ori mai mari faţă de rezultatul negativ din perioada similară a anului trecut, de 3,6 milioane de lei, veniturile scăzând mai accentuat decât cheltuielile. Combinatul chimic estimează că va înregistra în acest an pierderi de 151,7 milioane de lei, mai mici cu 35,14% faţă de rezultatul negativ de 234 de milioane lei din 2008.
Compania este controlată în proporţie de 54,79% de Ministerul Economiei. Firma germană PCC SE deţine 12,15% din acţiuni, iar diferenţa aparţine mai multor firme şi persoane fizice.

Ruşii şi românii ar putea bloca integrarea sistemului energetic moldovenesc cu cel al UE

autor: Ion PREAŞCA, ECOnomist

• Pericolele şi beneficiile pentru Moldova de la acordurile energetice româno-ruse

Republica Moldova ar putea obţine o serie de beneficii economice şi financiare de pe urma realizării acordurilor energetice româno-ruse semnate recent la Moscova. În urma acestor acorduri s-ar putea majora veniturile de la prestarea serviciilor de tranzit de gaze ruseşti în România prin Moldova şi, mai ales, de la serviciile de transport şi tranzitul de energie electrică rusească spre statele din Balcani. În acelaşi timp, realizarea unor prevederi ar putea amâna sau chiar bloca integrarea sistemului energetic al Moldovei în cel european.

Ce prevăd acordurile energetice româno-ruse

Luni, 1 iunie a.c., ministrul român al Economiei, Adrian Videanu, a anunţat că, în urma vizitei efectuate în perioada 20-21 mai, la Moscova, partea română a reuşit să încheie un memorandum cu Gazprom, primul acord din ultimii 20 de ani. „Am semnat primul acord de după 1989 de colaborare directă Romgaz – Gazprom, ce prevede identificarea tuturor posibilităţilor de colaborare”, a afirmat Videanu.

Acordul are următoarele coordonate:
– înfiinţarea unei companii mixte ruso-române, deţinută 50%-50% de ambele companii;
– construirea în România a mai multor depozite de înmagazinare a gazelor (unul la Mărgineni, judeţul Neamţ);
– posibilitatea ca gazul achiziţionat de Romgaz de la Gazprom şi păstrat în depozit să fie vândut mai departe;
– construirea unor termocentrale, care să folosească gazul pentru producerea de electricitate.

Ca menţiuni la condiţiile de mai sus, capacitatea totală a depozitelor ar urma să fie de 5-6 miliarde metri cubi, dublul capacităţii actuale a României. “Extinderea colaborării cu Gazprom vizează zona energiei electrice. Ruşii sunt invitaţi să participe la toate proiectele energetice ale României. Ideea este aducerea cât mai aproape de UE a gazelor ruseşti pe timp de vară, când sunt ieftine, şi valorificarea lor împreună pe timpul iernii. Importatorii de gaze vor funcţiona liber şi Romgaz poate importa direct gaze de la Gazprom”, a afirmat ministrul român.

Videanu a precizat ca una dintre solicitările părţii ruse a fost realizarea staţiei back-to-back de la Isaccea, astfel încât producătorii de energie din Rusia să tranziteze România către destinaţii precum Grecia, Turcia, Serbia, ţări importatoare de energie. “În septembrie, ne-am propus o întâlnire cu ministrul rus al energiei, Serghei Matko, când vom semna un alt Memorandum de colaborare”, a afirmat Videanu. tot articolul: www.eco.md

Rusia nu va furniza UE gaz suplimentar în cazul că iarna va fi geroasă

Ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, a declarat că «Ucraina nu dispune de bani pentru a plăti pentru gazul rusesc».

Diplomatul rus nu exclude că partea ucraineană va preleva gazele naturale rămase în depozitele subterane.

sursa: Vocea Rusiei

Alexei Miller: Gazprom nu va închide gazul Ucrainei

Gazprom nu intenţionează să închidă gazul Ucrainei chiar dacă ea nu va achita pentru livrările din luna mai, a declarat directorul concernului rus, Alexei Miller, după întâlnirea de la Moscova cu Oleg Dubina, directorul «Naftogaz-Ucraina».

Însă, Gazprom a pus la îndoială faptul că Ucraina ar putea să achite la timp şi în întregime factura pentru cantităţile de gaze furnizate în luna mai.

«Factura trebuie plătită până în 7 iunie, în caz contrar vom introduce plata în avans», a spus Miller.

«Dacă iarna va fi geroasă, Europa nu va primi gaze suplimentare », a spus Cijov.

Totodată, el a menţionat că această problemă nu are “culoare” ideologică sau politică.

Vladimri Cijov a adăugat că examinarea problemelor modernizării de către UE a sistemului ucrainean de transport a gazelor fără participarea Rusiei a fost, desigur, o decizie “mioapă”. sursa: Vocea Rusiei

Putin visits Finland to push for Nord Stream, talk timber tariffs

Putin visits Finland to push for Nord Stream, talk timber tariffs

MOSCOW, June 3 (RIA Novosti) – Russia’s prime minister will visit Finland on Wednesday to push for Finland’s approval for the Nord Stream pipeline to bring Russian natural gas to Europe under the Baltic Sea.

Russia’s timber tariffs, a thorny issue in relations with Finland, will also be on the agenda of Vladimir Putin’s one-day trip to Finland, a Russian government official said ahead of the visit.

“Practical issues to promote the project to build the Nord Stream gas pipeline, which is designed to improve Europe’s energy security, will be discussed at the talks,” the spokesman said.

The construction of the 6 billion-euro pipeline, due to eventually pump 55 billion cu m of gas year to Western Europe bypassing traditional transit nations, has been repeatedly delayed over Baltic nations’ environmental and security concerns.

Sweden has said Russia could use the pipeline for spying, while the project’s most vocal critic has been Poland, which transits some 30 billion cubic meters of Russian gas to Germany each year.

President Tarja Halonen said in April that Finland’s concerns about the project were purely environmental and said she hoped they would be tackled by June. She said “we will know more about the timeframe” for the project by her meeting with Putin.

stirea completa: RIA Novosti

Tags: , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter