Gazprom a început construcţia gazoductului TurkStream

2017/05/08

comentariul meu(cativa m-au rugat sa decriptez):

1. sunt bani? de unde?

2. clestele energetic rusesc se inchide!

economica.net

Compania rusă Gazprom a anunţat duminică începerea lucrărilor pentru construcţia gazoductului TurkStream, ce va lega Rusia de Turcia prin Marea Neagră, un proiect simbolic pentru reconcilierea dintre cele două ţări şi care este considerat la Moscova unul de perspectivă pentru aprovizionarea Uniunii Europene cu gaze ruseşti, relatează AFP.

Comenteaza

Gazoduct

 ‘Construcţia gazoductului TurkStream a început în Marea Neagră, aproape de coastele ruseşti (…) Realizarea proiectului se desfăşoară conform planului şi consumatorii noştri turci şi europeni vor avea până la sfârşitul anului 2019 o nouă rută sigură pentru importul gazului rusesc’, a menţionat într-un comunicat directorul general al Gazprom, Alexei Miller.

Acest proiect energetic a fost anunţat la sfârşitul anului 2014, când în plină criză ucraineană s-a luat decizia abandonării proiectului South Stream, gazoduct care ar fi legat, tot prin Marea Neagră, Rusia de Bulgaria, de unde s-ar fi separat în două conducte către Austria şi Italia, dar iniţiativa a fost blocată de Uniunea Europeană.

Demararea proiectului TurkStream a fost însă amânată de criza survenită în relaţiile ruso-turce, după ce în noiembrie 2015 un avion militar rus a fost doborât la frontiera siriano-turcă.

Dar preşedinţii rus şi turc, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, au confirmat miercuri după întrevederea avută la Soci că ţările lor şi-au normalizat complet relaţiile bilaterale, un proces început vara trecută şi care a condus inclusiv la restabilirea relaţiilor economice.

Gazoductul TurkStream va fi compus din două conducte care vor avea fiecare o capacitate de transport de 15,75 miliarde de metri cubi anual.

Obiectivul Rusiei este ca prin aceste conducte să aprovizioneze nu doar Turcia, ci şi Uniunea Europeană evitând teritoriul Ucrainei, chiar dacă implementarea acestei idei este încă incertă în lipsa unui acord cu blocul comunitar şi a precedentului cu eşecul South Stream.

Tags:

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728