Gazprom ia în considerare vânzarea participaţiei sale în conducta de gaze britanico-belgiană

2015/12/03
Birourile celei mai mari companii de gaz din lume, GazpromComitetul de conducere al Gazprom Neft va lua în considerare vânzarea pachetului său de acţiuni deţinut la operatorul de gaz britanico-belgian Interconnector UK Ltd, conform unor rapoarte care citează documente publicate luni de compania rusă.
Birourile celei mai mari companii de gaz din lume, Gazprom (NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Getty Images)
Gazprom a cumpărat o parte din conductă – una dintre cele două conducte de gaz care leagă Marea Britanie de Europa continentală – în decembrie 1994.

Compania, care îşi are sediul în Moscova şi furnizează mai puţin de o treime din gazele naturale ale Europei, va lua în considerare această vânzare în cadrul unei întâlniri în 30 noiembrie. Totuşi, compania nu a clarificat dacă pachetul său de acţiuni va fi vândut unei entităţi din afară sau unei alte unităţi Gazprom.

Conducta transportă gaz în principal spre Marea Britanie şi Belgia. Legătura are o capacitate de a transporta anual 25,5 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (LNG) spre Marea Britanie şi 20 de miliarde de metri cubi spre Belgia.

Compania italiană Snam şi compania belgiană Fluxys deţin majoritatea acţiunilor în această conductă, conform website-ului Interconnector. În acelaşi timp grupul de investiţii Caisse de Depot et Placement du Quebec (sau CDPQ) deţine şi controlează 33,5% din conductă, conform International Business Times.

“Luăm în considerare o creştere a numărului de acţiuni deţinute în Interconnector UK şi avem în vedere dezvoltarea poziţiei noastre ca un punct de legătură pentru gazul internaţional care curge în Europa”, a declarat Laurent Remy, purtător de cuvânt al Fluxys, într-un email către Bloomberg.

Conform Bloomberg, care a citat un raport anterior al companiei, directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, s-a întâlnit cu directorul executiv de la Fluxys, Walter Peeraer în luna octombrie, pentru a discuta despre rute de gaz rusesc prin Belgia şi despre alte proiecte posibile.

Între timp, în ceea ce priveşte veniturile, Gazprom a anunţat o scădere a veniturilor sale faţă de anul trecut, în ciuda faptului că producţia a crescut în primele nouă luni ale acestui an, conform rapoartelor publicate luni.

Gazprom, care este susţinută de statul rus, fiind cea mai mare companie producătoare de gaze a Rusiei, a suferit mari pierderi începând cu 2008, conform rapoartelor. Dacă în mai 2008 compania a ajuns la venituri record de 367 miliarde de dolari, în august 2015 a înregistrat doar 51 de miliarde de dolari.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia plănuieşte să îşi tripleze vânzările de LNG pe piaţa globală şi să dezvolte cooperarea în privinţa livrărilor de gaze către ţările asiatice, conform agenţiei de ştiri ruseşti TASS.

Tags: ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter