Gazprom îşi înfige steagul la Marea Neagră prin achiziţia activităţilor de bunkeraj ale Unicom Holding

2012/09/16

Ziarul Financiar:

Gazprom Neft, grupul petrolier integrat controlat de Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume, este aproape de a bate palma cu Unicom Holding, firmă controlată de Constantin Iavorski, fost ministru al energiei din Republica Moldova, pentru preluarea activităţilor de bunkeraj (alimentarea cu comustibil a navelor) din Portul Constanţa, cel mai mare port românesc.

Acelaşi Gazprom Neft controlează grupul sârbesc NIS, care anul acesta ar trebui să ajungă la 40 de benzinării în România, brandul urmând să fie activ din decembrie.

“Negocierile sunt în curs de desfăşurare, dar dis­cuţiile se poartă exclusiv pentru activitatea de bunkeraj din Marea Nea­gră, acolo unde avem închiriate depozite la Oil Terminal şi avem două vase. Restul operaţiunilor de pe piaţa internă rămân în picioare. Este greu pentru un jucător de talia noastră să reziste în această zonă în care concurenţa dintre multinaţionale este foarte puternică. Activitatea de bunkeraj presupune alimentarea navelor. Aşa cum o maşină merge la benzinărie să se alimenteze, aşa vine la noi un vas”, explică o sursă apropiată tranzacţiei.

Potrivit acesteia, primul pas a fost făcut de Gazprom, Unicom Holding urmând să-şi păstreze activităţile de bunkeraj din Galaţi şi Drobeta-Turnu Severin. “Tranzacţia ar trebui să se finalizeze până la sfârşitul anului. Valoarea ei este de câteva milioane de dolari, sub 10 oricum”, a mai precizat sursa citată.

Puţin context

Divizia din cadrul Gazprom Neft care se ocupă de această activitate se numeşte Gazprom Neft Marine Bunker, chiar pe site-ul companiei fiind publicate intenţiile sale de dezvoltare pe pieţele internaţionale din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia. Deja au fost semnate parteneriate cu turcii de la Petrol Ofisi, companie controlată de OMV, austriecii care deţin şi Petrom, precum şi cu italienii de la Compania de Shipping Mediteraneană.

Mai mult, NIS, liderul din piaţa petrolieră sârbească, aflat în portofoliul Gazprom Neft, a intrat recent în domeniul activităţilor de bunkeraj, obiectivul fiind de asemenea extinderea în regiune.

“Scopul NIS este acela de a deveni liderul pieţei locale a serviciilor de bunkeraj în anii următori. Pentru a atinge acest obiectiv compania va deschide anul acesta două staţii de bunkeraj la Smederevo şi la graniţa cu Croaţia. Mai departe, compania plănuieşte să deschidă staţii speciale pentru alimentarea vaselor şi iahturilor, dar şi să achiziţioneze nave pentru alimentarea vapoarelor mari de pasageri. De asemenea, este aşteptată prezenţa comună alături de Gazprom Neft Marine Bunker, o fiică a Gazprom Neft, pe piaţa din România”, se arată pe site-ul NIS.

Practic prin tranzacţia cu Unicom Holding, Gazprom intră în cel mai mare port din România. Unicom Holding este cea mai mare afacere privată de comerţ cu produse petroliere din România, ajungând anul trecut la afaceri de aproape 180 de milioane de euro, în creştere cu circa 90% faţă de rezultatul raportat în 2010, după cum arată datele de la Ministerul Finanţelor.

Compania este controlată, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, de către familia Iavorski, cel mai important acţionar fiind Constantin Iavorski. Potrivit informaţiilor disponibile în presă, Constantin Iavorski este fostul ministru al energiei din Republica Moldova.

Tot potrivit informaţiilor publicate în presă, în perioada în care la Ministerul Industriilor se afla Dan Ioan Popescu (PSD), Iavorski a câştigat contracte cu firme de stat cum ar fi marile termocentrale sau CFR.

Azi, Holdingul Unicom are o serie întreagă de activităţi, majoritatea însă construite în jurul comerţului cu produse petroliere pe segmentul comercial.

Tags: ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728