Gazele de șist: ”Ipocrizia totală” a Franței

2016/05/11

Cotidianul

Companiile franceze Engie si EDF au semnat contracte cu americanii de la Cheniere Energy, o companie care exploateză gaze de șist în Texas și care ar putea livra Franței primele nave cu gaz lichefiat în luna iunie, scrie Le Parisien. EDF a negat că ar exista un asemnea acord, însă presa franceză s-a inflamat. Motivul – în Franța este interzisă exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică începând din 2011, iar importul unor asemenea resurse, deși perfect legal, ar arăta ipocrizia Hexagonului.

Organizațiile ecologiste din Franța au luat poziție. ”Este o ipocrizie totală. Nu vrem să poluăm în ograda noastră, dar nu ne pasă de ce se întâmplă în ograda vecinului”,a declarat pentru Europe 1 Paul Reynard, purtător de cuvânt al asociației ”Stop gazelor de șist”.

Giganții francezi din domeniul energetic au găsit însă calea prin care pot eluda interdicția impusă în Franța. Le Parisien scrie că Engie si EDF ar fi semnat contracte cu exportatorii americani. Companii din Portugalia au început deja sa importe gaze din SUA.

Investițiile pentru facilitarea acestor importuri au fost confirmate de EDF, care estimează că se vor înregistra beneficii economice atât pentru funizorii de gaz, cart și pentru consumatori. ”Odată cu sosirea gazelor americane este posibil să menținem prețul la un nivel redus pe următorii trei-patru ani”, a explicat Engie.

Franța nu depinde de gazele din Federația Rusă, însă se bazează pe cele exploatate în nordul Africii, o regiune instabilă. Intrarea companiilor americane pe piața europeană a gazelor va avea un impact foarte redus, consideră unii analiști, făcând referire la prețul transportului și la foarte scumpele terminale de lichefiere, respectiv gazeificare. Alte voci susțin însă că stabilirea unui cap de pod american în acest domeniu va reduce din cota de piață a Federației Ruse, și așa confruntata cu reducerea veniturilor din ezportul de hidrocarburi. Este motivul pentru care mișcările ecologiste împotriva gazelor de șist sunt suspectate că primesc finanțări și directive de la Kremlin, pe modelul mișcărilor pentru dezarmare nucleară din Republica Federală Germania în anii Războiului Rece.

Organizațiile ecologiste au cerut ministrului Mediului, Segolene Royal, să interzică aceste importuri.

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter