Franta si Romania – apropieri

2009/07/14

de Cosmin Pacuraru (preluare www.consultantapolitica.ro)

Astazi ambasadorul Frantei in Romania, Henri Paul, a acordat un interviu RFI cu ocazia Zilei Nationale, fiind 14 iulie.
Acesta a declarat: “Uniunea Europeana este intr-o continua miscare, iar Franta are nevoie de parerea Romaniei si doreste sa-si coordoneze actiunile cu Bucurestiul, a declarat marti ambasadorul Hexagonului, Henri Paul, intr-un interviu acordat RFI cu ocazia Zilei Nationale a Frantei.”
Poate surprinde o astfel de declaratie, in primul rand ca Franta si ambasadorui ei la Bucuresti nu au mai fost prezenti de ceva vreme in presa romaneasca si in al doilea rand ca nu se cunsoc interesele si puntele tari in politica europeana care ne alatura.
Totul se trage de la politicile economice. Se observa ca in ultima perioada si in special dupa crizele gazelor la care Europa a fost supusa din cauza Ucrainei si Rusiei, Franta si Marea Britanie s-au distantat fata de politicile Germaniei si Italiei. Cauza este aratata de un studiu realizat de European Council on Foreign Relation si se refera la cat de dependente sunt tarile Uniunii fata de gazul rusesc.
Adunand consumul de gaze rusesti realizat de Germania si Italia, aflam ca acesta reprezinta 47% din totalul exporturilor Gazprom.

dependenta-germania-si-italia

Daca analizam care sunt dependentele dde gaze si in special gazele rusesti, Romania se aseamana foarte mult cu Franta:

asemanare-franta-dependenta-energetica

dependenta-energetica-fata-de-rusia

dependenta-energetica-in-f-de-cons-de-gaze

Vizualizand graficele observam ce ne apropie si cum putem face o politica comuna, diferita fata de Germania si Italia.

Daca mai socotim ca Gas de France – SUEZ este unul din investitorii importanti in industria romaneasca a gazelor, cert este ca ambele tari au nevoie una de alta in itele politicii europene. Mai adaugam si cedarea unui aproape 4% din Nabucco catre GdF de catre Transgaz si aflam ca se poate creea un pol de care Gazpromul trebuie sa tina cont.

Este clar ca viitorul relatiilor dintre cele doua state este o distantare de monopolul rusesc si interesele din jurul acestuia si incercarea de a construi o noua politica de securitate energetica europeana.

Tags: , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter