Fostul premier ceh Mirek Topolánek promovează proiectul energetic Eastring

2015/05/08

bizenergy.com

Fostul premier ceh Mirek Topolánek, care în prima jumătate a anului 2009 a deţinut preşedinţia Consiliului UE, a fost mandatat cu promovarea proiectului energetic Eastring, un gazoduct care va lega Europa Centrală cu cea de sud-est, notează joi Euractiv.

Eastring, un proiect anunţat în noiembrie la Bratislava chiar înaintea anulării proiectului South Stream, prevede construirea unei conducte cu o lungime cuprinsă între 744 şi 1.015 kilometri, în funcţie de ruta finală. Gazoductul ar urma să aibă o capacitate de până la 20 de miliarde de metri cubi pe an.

Costul estimat al proiectului este de 1,3 miliarde de euro şi ar putea deveni operaţional la finele lui 2018. România ar urma să aibă un rol-cheie în proiectul Eastring, în condiţiile în care cea mai mare parte a conductei ar urma să se afle pe teritoriul său.

Topolánek a explicat pentru Euractiv că, după ce a renunţat la politică în anul 2010, a devenit consultant în sectorul energiei. Anul trecut, Daniel Křetínský, proprietarul holdingului din domeniul energiei EPH şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Cehia, i-a oferit postul de director pentru afaceri publice şi dezvoltare internaţională al Eustream, compania naţională slovacă de gaz.

”Atunci când administraţia rusă a anulat South Stream, aceasta a fost urmarea nu doar a unor piedici dinspre partea UE. Acest proiect a fost extrem de scump, supraevaluat poate de peste cinci ori”, a spus fostul premier ceh, scrie agerpres.

În opinia sa, prima prioritate a Rusiei este acum construirea proiectului Turkish Stream prin Marea Neagră către partea europeană a Turciei, sub forma a două conducte paralele. Prima va transporta gazul destinat Turciei, iar cealaltă gazul pentru ţările europene în vederea respectării contractelor deja semnate.

A doua prioritate a administraţiei ruse este, potrivit lui Mirek Topolanek, dublarea capacităţii proiectului Nord Stream, care a fost proiectat să aibă patru conducte, dintre care două sunt funcţionale în prezent.

Potrivit fostului şef al guvernului ceh, autorităţile bulgare ar trebui să susţină proiectul. ‘Acum ei (bulgarii) au două opţiuni: o conductă (Eastring) trece prin Bulgaria, iar cealaltă (Tesla) nu”, a explicat Topolanek, adăugând că al doilea proiect nu ar oferi diversificarea surselor energetice de care are nevoie Bulgaria.

El a spus că Bulgaria ar trebui să realizeze că ambele proiecte în care ea şi-a pus speranţe, Nabucco şi South Stream, sunt ”moarte”, în timp ce proiectul Tesla nu ar traversa teritoriul bulgar.

Întrebat ce contacte au fost stabilite pentru promovarea proiectului Eastring, Mirek Topolánek a menţionat că ‘sute’ de întâlniri au avut loc în ţările participante, la nivel tehnic şi politic. Înainte de o reuniune comună a ţărilor participante la proiect, a fost aşteptată o decizie a guvernului României, ţara pe al cărei teritoriu trece cea mai mare parte a conductei.

O reuniune a şefilor de stat şi de guvern va avea loc la Riga, în 21-22 mai, cu ocazia Summitului Parteneriatului Estic. Pe lângă premierii Bulgariei şi Ungariei, la summit vor lua parte, printre alţii, preşedinţii României, Cehiei şi Slovaciei, a spus fost premier al Cehiei.

În luna decembrie 2014, Gazprom a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream urmând în schimb să construiască un gazoduct spre Turcia denumit Turkish Stream. De asemenea, directorul Gazprom, Alexei Miller, l-a informat pe vicepreşedintele CE responsabil pentru uniunea energetică Maros Sefcovic că tranzitul gazelor ruseşti spre UE via Ucraina va fi redirecţionat prin Turcia şi în consecinţă Europa ar trebui să se grăbească să construiască noi capacităţi de transport pentru a putea primi gaze naturale de la un centru de distribuţie amplasat la graniţa dintre Turcia şi Grecia.

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter