«Foamea de bani» a statului, atac la securitatea energetică

2017/06/28

capital.ro

IMPAS Dacă Nuclearelectrica va fi silită de Guvern să scoată banii din rezerve ca dividend suplimentar, atunci recondiţionarea Reactorului 1 al centralei de la Cernavodă, care are ca scop prelungirea duratei de viaţă cu 25 ani, ar putea să nu se mai realizeze.

Din 2024, centrala de la Cernavodă ar putea să funcţioneze „cu handicap“, doar cu reactorul 2, pentru că Unitatea 1 ar trebui să se închidă, nemaifiind sigură pentru utilizare. Şi pentru Transgaz, monopolul de transport al gazului, ar putea să fie dificil în a mai realiza investiţiile de sute de milioane de euro care să facă din România un hub regional al gazului.

Compania de stat Nuclearelectrica are rezerve de circa trei miliarde de lei, constituite în anii anteriori, pe care Ministerul Energiei le-ar vrea date ca dividende suplimentare. Evident, pentru că PSD şi ALDE au nevoie de sume imense pentru a-şi onora promisiunile de măriri de salarii făcute electoratului. Nu numai Nuclearelectricii i se cere să dea dividende suplimentare din rezerve, dar tuturor companiilor de stat din energie, cele mai mari şi mai profitabile din ceea ce mai deţine statul. Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Conpet, toate acestea sunt ţinta Guvernului, pentru dividende suplimentare din rezerve, miza fiind circa trei miliarde de lei. În acest sens, Guvernul a dat şi OUG 29/2017, care prevede că rezervele neutilizate anii trecuţi de companii pot fi distribuite drept dividende.

Unii plătesc…

Romgaz a achiesat la dorinţa Guvernului, acceptând să scoată încă 547 de milioane de lei din rezerve, pe lângă dividende de 925 de milioane de lei acordate din profitul pe anul trecut. Conpet, de asemenea, a scos din vistierie 140 de milioane de lei. Hidroelectrica încă nu s-a pronunţat, însă conducerea companiei spune că acţionarul poate face ce doreşte. „Ferească Dumnezeu, cum am putea noi să ne opunem acţionarilor. Acţionarii fac ce doresc cu banii lor. Nouă ni se solicită doar un punct de vedere, în care să argumentăm ce vrem să facem cu banii din rezerve, dar acţionarul decide“, arată Ovidiu Agliceru, director Hidroelectrica. Potrivit acestuia, compania produce suficienţi bani încât să-şi asigure operaţiunile curente şi derularea investiţiilor prioritare.

…dar alţii nu îşi permit să o facă

Transgaz şi Nuclearelectrica s-au pronunţat însă clar împotriva acestei măsuri. Transgaz, într-un comunicat oficial, afirmă că deja a plătit 90% din profitul pe anul trecut ca dividend şi că folosirea rezervelor pentru dividende suplimentare decapitalizează compania şi are un impact sever asupra proiectelor de investiţii strategice. „Depăşirea condiţiilor de îndatorare agreate cu instituţiile financiare va determina creşterea costurilor de finanţare ale societăţii şi poate da dreptul băncilor de a impune restricţii cu impact direct asupra societăţii şi a capacităţii de a finanţa proiectele de investiţii strategice“, se afirmă în documentul Transgaz. Compania este angrenată în mai multe proiecte de infrastructură, cu un cost total de circa 700 de milioane de euro, care au ca scop final să asigure evacuarea în SNT a gazelor ce vor fi extrase din Marea Neagră şi, mai departe, către Ungaria şi Vestul Europei.

Tags: , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter