flux.md: După Beltransgaz, Gazpromul ţinteşte Naftogaz

2011/12/07

Lukaşenko a pierdut bătălia energetică cu Rusia, care încearcă de ani de zile să pună mâna pe compania naţională de energie din Belarus. Prins în menghina datoriilor şi incapacităţii de plată, Belarusul a fost, în cele din urmă, obligat să îşi vândă întreaga industrie energetică gigantului rus Gazprom. Concertul a primit în proprietate sistemul belarus de transport al gazelor naturale, Beltransgaz, potrivit Nezavisimaia Gazeta.

Publicaţia rusă comentează că prin această mişcare, războaiele dintre Moscova şi Minsk pe tema gazelor au rămas de domeniul trecutului. Autorităţile din Belarus se declară satisfăcute de faptul că de aici înainte vor importa carburant la preţurile practicate pe piaţa internă a Rusiei. Totodată, banii obţinuţi din vânzarea societăţii îi vor permite să acopere deficitul bugetar pe anul în curs. Este vorba de aproximativ două miliarde de dolari. În plus, preţul redus al gazelor va permite economii de aproape trei miliarde de dolari. Toate acestea oferă premisele ieşirii din criză a acestei ţări. Apropierea dintre Rusia şi Belarus a fost consfinţită şi de faptul că atât Kazahstanul, cât şi Belarus şi-au arătat interesul de a participa la Uniunea eurasiatică. „Experienţa ne-a arătat că această cooperare a noastră, realizată pe mai multe niveluri, constituie o resursă uriaşă, şi partenerii noştri din CSI se interesează în legătură cu această structură de integrare”, spunea preşedintele rus Dmitri Medvedev, după semnarea declaraţiei pentru formarea Uniunii la mijlocul acestei luni. „Ne bucurăm. Acest lucru demonstrează că dorinţa de extindere a cooperării multipartite pe picior de egalitate devine tot mai puternică. Suntem deschişi pentru toţi cei care înţeleg avantajele de a ne uni capacităţile”, a subliniat liderul rus, adăugând că Uniunea economică eurasiatică va putea evita problemele cu care se confruntă acum zona euro. Liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko, a spus că o procedură specială, sub forma unei foi de parcurs, va fi pusă la punct pentru toate statele care vor să adere la Uniunea eurasiatică.

Ucraina, următoarea pe listă

Odată terminată „afacerea Beltransgaz”, Gazprom se poate concentra pe Naftogaz din Ucraina. Este adevărat, subliniază publicaţia rusă, dialogul cu Kievul rămâne dificil. În plus, Ucraina a pus la punct o serie de măsuri, precum anularea taxelor la importul de petrol, ceea ce-i permite Naftogaz să se menţină pe linia de plutire. Mai mult, noile reguli vor afecta interesele uzinelor petroliere ruseşti din Ucraina, fapt ce complică negocierile privind preţul la gaze pentru Ucraina. Oricum, comentează cotidianul, preluarea Beltransgaz şi, posibil, a Naftogaz sunt un fleac comparativ cu şocul oferit Rusiei de Turkmenistan. În opinia experţilor, după ce Aşhabadul a încheiat contractele cu China privind livrările de gaze naturale, compania rusă se vede constrânsă să-şi revizuiască strategia, în sensul unei restrângeri substanţiale a planurilor sale referitoare la China. De fapt, Gazprom a pierdut piaţa chineză. Se ridică, prin urmare, întrebarea cât de solidă rămâne cea europeană? Chiar avea nevoie Gazprom de Beltransgaz şi de Naftogaz? Conform planurilor sale, Rusia este dispusă să-şi asume responsabilitatea pentru 25% din necesarul de gaze naturale al Europei. Odată cu achiziţionarea Beltransgaz au apărut două trasee sigure: cel belarus şi Nord Stream care, împreună, furnizează 60 de miliarde de metri cubi pe an, indice care aproape se va dubla după definitivarea completă a proiectului.

Turcia sabotează South Stream

Dar, având în vedere că Rusia nu renunţă la South Stream se ridică întrebarea de ce luptă Gazprom pentru Naftogaz? În altă ordine de idei, însăşi realizarea South Stream a fost pusă la îndoiala după ce Azerbaidjanul şi Turcia au convenit asupra construcţiei unui nou gazoduct spre Europa, cu o capacitate de 16-17 miliarde de metri cubi pe an. Nu trebuie, de asemenea, neglijată dorinţa Europei de a-şi reduce dependenţa de gazul rusesc. În concluzie, Nezavisimaia Gazeta opinează că acţiunile Gazprom în Belarus şi, posibil, pe viitor în Ucraina, au un evident caracter politic fără o componentă economică la fel de puternică. Moscova a preluat controlul asupra societăţii belaruse Beltransgaz, care asigură tranzitul gazului rusesc către Europa, achiziţionând, cu 2,5 miliarde de dolari, 50% din această companie în care deja deţinea jumătate din capital. Moscova şi Minskul negociau de mai multe luni pentru ca Rusia să preia şi cealaltă jumătate a companiei, dar nu se înţelegeau în privinţa preţului. Urmare a acestei tranzacţii, Moscova şi Minskul au căzut de acord asupra unei scăderi a preţului gazelor ruseşti furnizate Belarusului începând din 2012. Preţul a fost stabilit la 165,6 dolari pentru 1.000 de metri cubi, iar Minskul s-a angajat să achiziţioneze anul viitor 22,5 miliarde de metri cubi de gaz. În plus, cele doua ţări au semnat un acord care prevede un credit din partea Rusiei pentru construirea unei centrale nucleare în Belarus.

Tags: , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter