Extinderea gazoductului Iași-Ungheni spre Chișinău, pas decisiv către independența energetică a R. Moldova

2016/02/05

fri.ro

Extinderea gazoductului Iași-Ungheni spre Chișinău va fi un pas decisiv în asigurarea suveranității energetice a Republicii Moldova și va diminua substanțial dependența de Gazprom și Federația Rusă, susțin autorii unui studiu, lansat joi la Chișinău. Proiectul de extindere este, însă, amenințat de instabilitatea politică, de mersul lent al reformelor în domeniul energetic și de datoriile față de furnizorul rus. Cercetarea a fost elaborată de Centrul Analitic Independent Expert-Grup și Expert-Forum (România), cu suportul financiar al Ambasadei Olandei la București.

Unul dintre autorii studiului, Dionis Cenușă, spune la RFI că sunt trei elemente cruciale care generează cele mai multe provocări, legate de extinderea gazoductului Iași-Ungheni spre Chișinău. „E nevoie de asigurarea independenței Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică (ANRE). Este important ca această instituție să asigure accesul noilor furnizori la rețelele de transport sau distribuție. În general, autonomia acestei agenții este crucială pentru liberalizarea pieței energetice în R.Moldova. În plus, trebuie să ne pregătim pentru realizarea completă a Pachetului Energetic III al Comunității Energetice Europene ceea ce ar asigura separarea furnizorului de transportator și prin asta ar minimiza poziția dominantă a concernului rus Gazprom în R.Moldova”, susține expertul economic.

”Al doilea element important ține de geopolitică și aici ne referim la Rusia și Gazprom, care prin intermediul Moldovagaz deține poziții dominante în R.Moldova pe piața energetică. Este un factor definitiv atunci când vorbim de sustenabilitatea sectorului energetic în R.Moldova deoarece avem o datorie de aproape 5 mlrd USD care trebuie soluționată. Gazprom prin intermediul Moldovagaz poate în orice moment să inițieze arbitraje pentru a obține datoria. A treia provocare ține de aspectele economice și aici mă refer la capacitatea R.Moldova de a întoarce banii care vor fi împrumutați pentru construcția gazoductului de la Ungheni la Chișinău. Dacă luăm acest împrumut, trebuie să fim siguri că vom fi capabili să întoarcem banii oferiți de BERD sau BEI”, consideră Dionis Cenușă.

Întrebat care ar putea fi o eventuală reacție a Federației Ruse la extinderea gazoductului de la Ungheni spre Chișinău, expertul economic afirmă:”În cazul în care noi respectăm legislația și implementăm integral Pachetul Energetic III al Comunității Energetice Europene, Gazprom nu poate face nimic altceva decât să de conformeze legislației. Dar acest aspect este legat de situația politică din R.Moldova, adică de stabilitatea politică. Gazprom poate face puține presiuni asupra R.Moldova”.

Autorii studiului „Extinderea gazoductului Iași-Ungheni spre Chișinău: Provocări și oportunități” au venit cu mai multe recomandări pentru autoritățile din R.Moldova, România, dar și Uniunea Europeană. Dionis Cenușă: ”Pentru autoritățile de la Chișinău principalele recomandări ar fi legate de implementarea legislației, fără abateri, asigurarea stabilității ANRE, fără nici un fel de încercări de a intimida, de a lua decizii, în favoarea instituției sau înainte ca agenția să adopte o metodologie privind noile tarife. Totodată, este importantă inițierea discuțiilor privind soluționarea problemei ce ține de datorii față de Gazprom. Pentru România ar fi lobarea cauzei R.Moldova în structurile europene în ceea ce privește identificarea surselor financiare pentru a face posibil proiectul de extindere. Pentru UE ar fi, bineînțeles, o implicare activă în ceea ce privește integrarea R.Moldova în spațiul energetic european, alocarea de asistență, atât tehnică, cât și financiară”.

Proiectul ce ține de extinderea gazoductului Iași-Ungheni spre Chișinău ar urma să fie finalizat în 2018. Consumul de gaze naturale în capitală constituie 50-60% din gazul importat în Moldova.”Este foarte greu de spus când va ajunge gazul de la Ungheni la Chișinău, întrucât, până în prezent, nu a fost finalizat studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, nu au fost identificate sursele financiare”, a conchis comentatorul Dionis Cenușă.

Potrivit experților economici, interesul autorităților moldovenești pentru diversificarea surselor de furnizare a gazelor naturale a crescut în perioada 2010-2013, o dată cu aderarea la Comunitatea Energetică. Anume aceasta a și favorizat inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni, în august 2014, după o investiție de 26,5 mln euro, unde circa 80% din cost a fost acoperit de România și UE. Deși capacitatea reală de transportare a gazoductului este de 1,5 miliarde de m3/an (volum ce ar putea acoperi integral necesitățile de consum ale Moldovei), volumul exportat din România prin această conductă, în 2015, a constituit doar 1 milion de m3 sau circa 1% din consumul total pe țară (fără raioanele de est ale Moldovei).

Tags: ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter