Exclusiv UPDATE Document confidential ANRE: Cine importa gaze, la ce pret, de unde si cat

2012/11/29

Hotnews

 

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a publicat pe site un raport care prezinta date, teoretic, confidentiale. Raportul a fost retras de pe site dupa aproximativ o ora de la publicare. Suficient cat sa poata fi copiat. Raportul prezinta importatorii de gaze, cantitatile de gaze importate de fiecare in parte, preturile si companiile de la care importa. HotNews a intrat in posesia acestor date care arata cum s-au realizat importurile de gaze in luna septembrie. Potrivit acestora, GDF Suez Energy Romania importa gaze de la sora sa din Ungaria, GDF Suez Ungaria, la preturi mai mari decat importa de la Gazprom.

De asemenea, mai arata ca Elcen Bucuresti, companie de stat, importa gaze rusesti la cel mai mare pret. Vezi cine sunt importatorii, de la cine cumpara, cu cat si ce cantitati.

  • Contactat de HotNews, presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a spus ca va demara joi o ancheta si in cazul se demonstreaza ca au stat aceste date chiar si un minut pe site, cei vinovati vor fi trasi la raspundere.
  • Potrivit unor surse din piata, era un document intern in baza caruia a fost realizat raportul oficial de monitorizare a pietei. Pe site exista si raportul oficial.

Potrivit tabelelor, sunt doua categorii de importuri. Importurile destinate comercializarii (pe piata interna) si importurile curente (pentru consumul propriu, inmagazinare).

Cum cumpara GDF de la GDF

La importurile destinate comercializarii, pretul mediu de import a fost de 131,91 lei, iar pretul mediu la importurile curente a fost de 133,04 lei/MWh. GDF Romania a cumparat de la GDF Ungaria la pretul de 139,55 lei/MWh intr-un caz si 139,38 lei/MWh in celalalt caz. De ce este important acest aspect? Mai departe, GDF solicita ANRE sa-i recunoasca toate costurile in pretul final, inclusiv cele legate de importuri, atunci cand furnizeaza pe piata reglementata.  In plus, banii raman in grupul GDF.

Preturile sunt mai mari chiar si decat cumpara de la Wintershall Elvetia, intermediar Gazprom, atat GDF cat si alte companii.

Potrivit raportului oficial al ANRE, GDF Suez detine o cota pe piata reglementata de 55,41%, in timp ce E.On detine 35,05%. Restul pietei este impartit de circa alti 20 de furnizori.

Datele mai arata ca Elcen Bucuresti, companie de stat, a cumparat gaze de la Wintershall Elvetia, atat pentru comercializare, cat si pentru consumul propriu, cu pretul de 153,55 lei MWh, cel mai mare pret de import. In acelasi timp, Romgaz, tot companie de stat, a achizitionat tot de la Wintershall Elvetia, cu 132,99 lei/MWh, intr-un caz, si cu 135,38 lei/MWh, in celalalt caz.

Potrivit tabelelor, importatorii sunt GDF Suez, E.ON (in luna septembrie nu a importat), Romgaz, Azomures, Conef Gaz, Arelco Distributie, Mot Energy Trade Romania, Egl Gas&Power, Interagro, Intergaz, Wiee, Electrocentrale Bucuresti si OMV Petrom Gas.

Furnizorii sunt Wintershall Elvetia, Imex Oil, GDf Suez Ungaria,  EFT Ungaria, Opten Trade, Egl Elvetia, Gazprom Schweiz si EconGaz Ungaria.

 documente
(28 Nov 2012) PDF, 49KB
(28 Nov 2012) PDF, 252KB

Tags:

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter