European Energy Development, Bucuresti 26 oct 2011

2011/10/26

businesslive.ro: Mark Gitenstein: Investitorii nu vor fi atrasi daca nu se liberalizeaza piata de energie

Investitorii nu vor putea fi atraşi în România dacă nu va fi liberalizată piaţa de energie, a declarat, miercuri, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, la Conferinţa European Energy Development.

‘Piaţa de energie va fi o mare provocare pentru România, ea trebuie liberalizată. Nu puteţi atrage investitori dacă nu faceţi asta. Nu se poate!’, a afirmat Mark Gitenstein.

Oficialul a amintit că liberalizarea pieţei de energie este un punct al parteneriatului strategic semnat în urmă cu o lună de preşedinţii Traian Băsescu şi Barack Obama. Documentul prevede colaborarea celor două părţi pentru dezvoltarea unei reţele smart grid, a gazelor neconvenţionale şi pentru liberalizarea pieţei de energie.

De asemenea, acesta a afirmat că investiţiilor pot fi atrase în România prin privatizări.

‘Prin privatizări veţi atrage investiţii. Studiile arată că România are nevoie de 10 miliarde de dolari numai pentru infrastructura energetică. Aceste probleme sunt ca elefanţii văzuţi de la distanţă. Par mici din depărtare, dar sunt foarte mari şi în curând vă vor ocupa sufrageria’, a precizat ambasadorul SUA citat de AGERPRES.

businesslive.ro: Rolul Romaniei si al altor state europene in definirea politicilor energetice internationale

Expo Media organizează cea de-a doua ediţie a conferinţei de nişă, “European Energy Development”, pe 26 şi 27 octombrie 2011, la J.W. Marriott Grand Hotel, se arată într-un comunicat de presă.

Dinamica economică internaţională depinde din ce în ce mai mult de capacitatea companiilor de a gestiona eficient resursele. “European Energy Development” aduce în prim plan soluţii practice pentru sectorul energetic, prezentate de specialişti din domeniu, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor şi ai instituţiilor de reglementare din domeniul energetic. Astfel, în cadrul manifestării, se va discuta despre rolul României şi al altor state europene în definirea politicilor energetice internaţionale, despre provocările întâmpinate în consolidarea unei pieţe energetice competitive în Europa, despre noi metode de securizare a aprovizionării cu energie, despre barierele întâlnite în demersul de a creşte cota de energie regenerabilă în Europa.

Evenimentul a debutat in aceasta dimineata fiind deschis de Ambasadorul SUA la Bucureşti, dl. Mark Gitenstein, Mircea Geoana (presedintele Senatului), Karoly Borbely (secretar de stat in Ministerul Economiei) si Razvan Nicolescu (vicepresedintele Agentiei Europene pentru Reglementarea Energiei).

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat miercuri că România nu va putea atrage investiţii în sectorul energetic dacă piaţa nu va fi complet liberalizată, iar singurul mod de a determina companiile străine să vină în România este privatizarea, scrie Mediafax.

“Nu puteţi atrage investiţii în energie dacă nu vă liberalizaţi piaţa, cred că aveţi o astfel de obligaţie şi faţă de UE, trebuie să mergeţi înainte cu asta. Trebuie să privatizaţi, cred că aşa trebuie să vă gândiţi să faceţi”, a afirmat Gitenstein prezent la un seminar cu tema dezvoltării energetice în Europa.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, prezent la seminat, a afirmat că sectorul energetic trebuie să fie transparent şi predictibil, însă modul cum se tranzacţionează energia electrică în România prin OPCOM este “depăşit şi închis”.

“Modul cum se tranzacţionează energia în România este depăşit, închis, un cvasimonopol de stat, prin Ministerul Economiei şi o companie de stat. Este timpul să ne punem întrebarea dacă nu este cazul unei burse regionale de energie?”, a spus Geoană.

OPCOM este o filială a Transelectrica, deţinută de Ministerul Economiei. Ideea creării unei burse regionale de energie este vehiculată la nivel guvernamental de câţiva ani, fără vreun rezultat până în prezent.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Karoly Borbely, prezent la seminar, a precizat că instituţia pe care o reprezintă va continua privatizările pe care le-a început.

“Încercăm să atragem cât mai multe companii, nu avem decât să învăţăm de la polonezi, care au făcut o treabă extraordinar de bună. (…) Interesul companiilor americane este foarte mare în sectorul energetic românesc, nu este lună să nu avem discuţii cu trei-patru companii cu interese clare aici. Noi avem toată deschiderea pentru companiile din SUA şi pentru cele europene”, a adăugat Borbely.

Printre speakerii evenimentului se numară Philip Lowe (director General, DG Energy), Jorge Vasconcelos (preşedinte New Energy Solutions), Beate Raabe (secretar general Eurogas), Mihnea Constantinescu (ambasador responsabil cu securitatea energiei).

Organizarea “European Energy Development” este posibilă cu sprijinul partenerilor Enel România, Petrom, E.ON, Hidroelectrica, GDF SUEZ Energy Eastern Europe, PricewaterhouseCoopers, Competence Call Center şi Camera de Comerţ Româno-Americană.

Expo Media este o agenţie full service, ce oferă o gamă variată de servicii de calitate în domeniile marketing şi comunicare, research, consultanţă de customer operations şi organizare de evenimente de business.

energyonline.ro: Romania poate deveni un exportator major de electricitate

Prezent la Bucuresti, ca invitat in cadrul conferintei “European Energy Development”, Philip Lowe, directorul general pentru energie al Comisiei Europene, vorbeste intr-un interviu acordat pentru HotNews.ro despre rolul-cheie detinut de Romania in strategia energetica a UE.

Principalele teme atinse in cadrul interviului fac referire la: importanta si rolul jucat de Romania in dezvoltarea sectorului energetic european, prioritatile Comisiei Europene in sectorul energetic, importanta finalizarii la timp a pietei interne de energie, precum si publicarea rezultatelor testelor de stres pentru centralele nucleare din UE.

Pentru indeplinirea obiectivelor stabilite pentru strategia energetica a UE, Philip Lowe sustine ca CE “se va concentra asupra a cinci prioritati principale:sa confere caracter prioritar eficientei energetice si sa sprijine resursele regenerabile, sa integreze complet piata interna de energie, sa confere mai multa putere consumatorilor, sa investeasca in cercetare si sa sporeasca ponderea UE pe plan international”.

In ceea ce priveste pozitia Romaniei in cadrul acestei dezbateri, Lowe a explicat ca aceasta reprezinta “un catalizator pentru integrarea regionala in Europa Centrala si de Este si este una din cele mai pro-active tari din Coridorul Sudic”. Potentialul Romaniei de a deveni un exportator major de electricitate in urmatorii ani este extrem de mare, insa, cu ajutorul UE, trebuie sa isi modernizeze si imbunatateasca eficienta energetica, a adaugat Lowe.

Conferinta “European Energy Development” are loc la Bucuresti, intre 26-27 octombrie si reuneste specialisti in domeniu, reprezentanti ai autoritatilor legale si ai institutiilor de reglementare din domeniul energetic si persoane de decizie din spatiul politic romanesc si european care vor supune dezbaterii solutii practice pentru sectorul energetic.

Tags:

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter