Eurodeputaţii au dezaprobat în unanimitate proiectul North Stream 2, considerându-l o încercare a Rusiei de a face Europa dependentă exclusiv de gazele sale naturale

2016/05/11

Curierul National

North Stream 2, au subliniat unanim eurodeputaţii în intervenţiile lor, contravine obiectivelor Uniunii europene a energiei şi pune în pericol solidaritatea între statele membre ale UE. Proiectul respectiv, au susţinut cei mai mulţi eurodeputaţi de toate culorile politice, trebuie examinat nu doar sub aspectul economic, ci mai ales geopolitic. 
Proiectul North Stream 2, iniţiat de un consorţiu condus de compania rusească Gazprom, vizează, practic, dublarea capacităţii conexiunii deja existente între Rusia şi Germania, via Marea Baltică, şi este conceput să fie finalizat la sfârşitul anului 2019. 
Tema aflată pe agenda sesiunii PE sună în felul următor: “Impactul North Stream 2 asupra pieţei de gaze naturale în Europa Centrală şi de Est”. Dezabaterile – în mod firesc – au fost extinse la efectele proiectului respectiv asupra întregii pieţe europene. În expunere sa introductivă, în numele Comisiei Europene, Arias Canete, Comisarul pentru Energie şi Mediu, a confirmat temerea practic a tuturor că proiectul North Stream 2 “va afecta configuraţia pieţei gazelor naturale” ,”va conserva influenţă Rusiei pe piaţă europeană de gaze”. Răspunzând la întrebări puse de unii eurodeputaţi, Arias Canete a informat PE că a contactat autorităţile germane(implicate direct în proiect-nn)pentru a obţine toate datele necesare evaluării impactului acestui proiect asupra ţărilor UE şi asupra politicii energetice a Uniunii. Dl. Canete, expunând de fapt poziţia Comisiei Europene, a precizat că legislaţia europeană trebuie aplicată în totalitatea ei şi că “toate proiectele trebuie să corespundă politicilor UE în domeniul energetic”.
 
Leitmotivul dezbaterilor: North Stream 2 nu face decât să accentueze dependenţa UE de un furnizor unic – Gazprom 
Toţi eurodeputaţii înscrişi la dezbateri, indiferent de culoarea politică, au subliniat că North Stream 2 este departe de a contribui la diversificarea surselor de energie şi nu face decât să crească dependenţa Uniunii Europene de un unic furnizor. Unii eurodeputaţi au estimat că proiectul respectiv nu este justificat din punct de vedere economic sau din punct de vedere politic sau climatic, ci reflectă fără tăgadă motivaţii geopolitice. Toţi participanţii la dezbateri au cerut “în cor” Comisiei Europene să respingă proiectul cât mai repede posibil.
Fostul preşedinte al Parlamentului European polonezul Jerzy Buzek, membru al grupului politic PPE, a deschis dezbaterile-în calitatea sa de foarte bun cunoscător al proiectului North Stream 2, ca şi a North Stream 1. În opinia sa, exprimată pe un ton hotărât, North Stream 2 este “un pericol pentru ţările est şi central-europene”. El măreşte competitivitatea unui singur furnizor de gaze, schimbă radical piaţa europeană de gaze şi va conserva astfel influenţa Rusiei pe piaţă europeană. În virtutea celor spuse, Jerzy Buzek a cerut Comisiei Europene să evalueze cu atenţie proiectul, iar UE să nu acorde nici un euro unui astfel de proiect.
Eurodeputatul italian Flavio Zanonato, din partea grupului social-democraţilor, a fost de acord cu ideea susţinută de Jerzy Buzek potrivit căreia proiectul North Stream 2 este un pas înapoi faţă de politică coordonată a UE în domeniul energetic. Este un motiv, a adăugat el, ca social-democraţii din PE să refuze un astfel de proiect ce ar duce la creşterea dependenţei de furnizorul Gazprom care astfel ar deveni dominant pe piaţa europeană a gazelor. Un argument în plus al social-democraţilor este faptul că în prezent, celălalt proiect, North Stream 1, funcţionează sub capacitatea maximă pentru care a fost realizat. De ce ar mai fi deci nevoie de alte conexiuni ale Rusiei cu Europa (de fapt cu Germania-nn)? Este clar, a avertizat Flavio Zanonato, că North Stream 2 este un proiect “ce serveşte unele interese naţionale şi nu interesele generale ale UE”…”Un stat membru al UE are astfel mână liberă în adoptarea de decizii”.
În numele grupului liberal ALDE, danezul Peterson Morten Helveg a spus categoric că North Stream 2 “nu-şi are locul” în UE, acest proiect perpetuând dependenţa de Rusia în chestiunea gazelor naturale. “Singurul care insistă şi vrea acest proiect este Vladimir Puţin”, a spus europdeputatul danez, motiv pentru care va trebui să studiem geopolitic atât North Stream 1 cât şi North Stream 2, să vedem dacă sunt respectate legile europene.
Românul Jean-Marian Marinescu, din grupul PPE, a subliniat, şi el, că proiectul în discuţie nu se încadrează în condiţiile securităţii energetice europene, el fiind “o încercare a Gazprom de a face Europa dependentă de gazele ruseşti”. Domnia sa a cerut Comisiei Europene, ţărilor UE să găsească alte surse de gaze, la alte state ce dispun de astfel de resurse.
Stânga Unitară din PE, a fost reprezentată în dezbateri de cipriotul Neokis Sylikiotis. Acesta a pus accentul pe găsirea şi valorificarea resurselor energetice din interiorul UE, evocând inclusiv posibilitatea angajării în exploatarea gazelor existente în largul coastelor Ciprului. În favoarea dezvoltării surselor europene interne de energie s-a pronunţat şi Reprezentantul Verzilor, suedezul Peter Eriksson, considerând că această este calea sigură pentru a nu mai depinde de sursele altora, mai ales de Rusia. O cale ce implică investiţii mai mari, dar şi mai multe locuri de muncă în UE. Reamintind că North Stream 2 implică mai mute conducte de gaze spre Germania, Peter Eriksson consideră acest proiect “în afara logicii”, iar Comisia Europeană trebuie să fie mai puternică, să aplice regulile generale europene în cazul acestui proiect care,de fapt, duce la situaţia că un singur furnizor, Gazpromul, să controleze situaţia energetică din Europa.
“North Stream 2 “nu este nici de dorit, nici necesar, dar este periculos”, deoarece întăreşte influenţă Rusiei în importantul domniu strategic european al energiei – este fraza ce a atras atenţia din intervenţia eurodeputatului social-democrat danez Jeppe Kofood, iar germanul Henkel Hans-Olaf , din partea grupului Conservatorilor şi Reformiştilor(ECR) a considerat necesar ca, de data aceasta, să fie respins proiectul North Stream 2 pentru a repara greşeală comisă la vremea sa de fostul cancelar social-democrat Genscher de a fi acceptat şi apoi de a fi lucrat pentru North Stream 1, pas important spre întărirea influenţei Gazprom pe piaţa energetică europeană.

Tags:

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter