ENEL nu e de capul ei!

2014/07/14

–  sau cum Romania poate pierde inca un grad de libertate in securitatea energetica –

Intre doua scandaluri in care este implicata compania ENEL, conducerea acesteia a hotarat retragerea de pe piata romaneasca. Primul este legat de umflarea facturilor catre utilizatorii persoane fizice, soldat cu retinerea unui vicepresedinte ARNE si al doilea legat de nerespectarea contractului de privatizare prin care compania a cumparat distributia a pestre 34% din distributia de energie electrica din Romania, impartite in mai multe firme ce opereaza in jumatatea de sud a tarii.

Poate ca ENEL-ul este in pierdere, dar in Romania produce profit mare, profitul brut pe anul trecut fiind de aproape 300.000.000 de euro. Cu alte cuvinte vanzarea companiilor romanesti ale ENEL nu se face datorita nerentabilitatii acestora ci altor considerente. Care ar fi acestea?

ENEL este si al doilea distribuitor de gaz din Italia, avand operatiuni in domeniul extractiei si distributiei de gaze in Rusia in parteneriat cu GazpromNeft si NOVATEK, AMBELE subsidiare ale Gazprom. Gazpromul este interesat in a ingenunchia energetic tarile UE si in special Romania, tara mai putin vulnerabila la crizele declansate prin faptul ca detine controlul asupra a aprozimativ 70% din productia si consumul intern de gaze naturale.

Aceasta decizie de a pleca din Romania (si Slovacia) este cusuta cu ata alba, tinand cont de contraofensiva Rusiei dupa alipirea Crimeiei si razboiul din sudul Ucrainei soldate cu sanctiuni economice din partea UE si SUA.

Romania a fost de acord ca sa-si cedeze o parte din securitatea energetica prin privatizarea distributiei de energie electrica si de gaze, dar azi se afla intr-un punct in care autoritatile trebuie sa ia decizii strategice: pe mana cui va ajunge distributia de electricitate? Adica care alta companie mare, care ar putea prelua operatiunile ENEL, ar produce cel mai mic risc? Poate influienta statul roman in vreun fel tranzactia ENEL? Coroborand exitul ENEL cu vanzarea benzinariilor AGIP din Romania, detinute de ENI – alt mare jucator italian in energie, catre MOL-ul maghiar cu actionariat rusesc, deja intrebarile de mai sus capata greutate si mai mare!

Retinerea numai a unui vice ANRE este doar un prin pas in cunoasterea viermuielii din jurul acestei institutii cu potential de a intra prin angajati intr-un mare grup de infractionalitate economica. Cine crede ca doar o singura persoana este potential vinovata in acuzatiile de coruptie facute de DNA? Cand exista corupti, evident exista si corupatori si acestia pot fi inclusiv companii.

Nici acuzatiile de nerespectare a contractului de privatizare si conditiilor post-privatizare nu pot fi lasate in aer, deoarece ma indoiesc ca acestea au fost respectate in totalitate de catre ENEL, oricate echipe de avocati ar angaja aceasta.

Problema este daca autoriatile romane gandesc in perspectiva si pot lua decizii strategice astfel incat sa nu se produca inca o fisura in securitatea tarii.

Cosmin Pacuraru

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter