Economia Rusiei împărțită între export de petrol și gaz, respectiv de arme. Cât va costa recalibrarea sa după dispariția lui Putin?

2016/01/25

evz.ro

O evaluare strategică a situației economice a Federației Ruse ridică îngrijorări globale din ce în ce mai pregnante.

În primul rând germane, europene, dar și la nivelul economiei globale. Asta pentru că economia europeană are interconexiuni cu cea rusă, mai mult, va fi responsabilitatea comunității internaționale să recalibreze și să reconstruiască economia rusă odată cu plecarea lui Vladimir Putin și a regimului său, respectiv cu sfârșitul aventurilor militariste. Economia rusă a fost construită pe baza companiilor energetice majore, conduse de silo viki, reprezentanții organelor de forță, care să le exploateze și să alimenteze conturile potentaților momentului. Cum afacerile au început să nu mai meargă, la prăbușirea prețului barilului de petrol, există o mișcare masivă spre a privilegia complexul militar- industrial și vânzările de armament în schimb. Dar ambele ramuri nu sunt soluții pe termen lung.

Pe domeniul energetic, South Stream a dispărut: Grupul rus Gazprom a pus capăt, în mod oficial, proiectului South Stream, un gazoduct destinat să conecteze Rusia de Europa Centrală via Marea Neagră, anunţând că a dizolvat acordul de asociere pentru acest proiect. Nici în ceea ce privește conducta Nord Stream 2 lucrurile nu sunt prea roze, proiectul fiind respins pe temeiul criteriilor de competiție libere și abuz de poziție dominantă a Gazprom. Parlamentul European s-a pronunțat în acest sens, alături de numeroase state, inclusiv România, care au semnat mesaje către Comisia Europeană pentru a superviza o asemenea construcție. În plus, prețul petrolului nu permite experimente și investiții megalomanice astăzi.

mai mult aici.

Tags:

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter